Ketvirtadienį Zapyškyje skambės žymioji barokinė opera | Kas vyksta Kaune

Ketvirtadienį Zapyškyje skambės žymioji barokinė opera

/ Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 28 d. (ketvirtadienį) 18 val. Zapyškis visus kvies pasinerti į klasikinės muzikos srovę drauge su „II-uoju tarptautiniu Zapyškio muzikos festivaliu“. Paskutinis festivalio renginys išties įspūdingas – pirmą kartą Zapyškyje bus rodoma opera ir dar ne bet kokia, o žymioji Henry’io Purcell’o (1659–1695) barokinė opera „Didonė ir Enėjas“ (Dido and Aeneas).

„Didonė ir Enėjas“ yra vienintelė Henry’io Purcell’o sukurta opera, laikantis šiandienės operos žanro suvokties. Be to, tai apskritai viena pirmųjų Anglijoje parašytų operų. Šiame kūrinyje pasitelkta klasikinė mitologinė legenda apie tragišką meilę tarp Didonės – Tyro pabėgėlės, tapusios Kartaginos karaliene, – ir Enėjo, savo noru palikusio Trojos miestą, idant įvykdytų Dievo duotą užduotį įkurti Romos miestą. Šių veikėjų tarpusavio meilei gyvuoti neleidžia kiekvieno asmeninės likiminės misijos, dėl to ji pasmerkta tragiškai baigčiai, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

„II-ojo tarptautinio Zapyškio muzikos festivalio“ meno vadovas ir šios operos dirigentas – Christian Frattima (Italija), operoje pasirodys baroko orkestras „Coin du Roi“ (Italija, vadovas Christian Fattima) bei vokalinis ansamblis „Duodeco“ (Lietuva, vadovas Povilas Vanžodis). Solistai atvyks net iš Graikojos, Islandijos, Japonijos ir Pietų Korėjos. Pagrindiniuose vaidmenyse – mecosopranas Theodora Baka iš Graikijos, kuri atliks Didonės vaidmenį, ir baritonas Jóhann Kristinsson iš Islandijos, kuris atliks Enėjo vaidmenį.

Kiti solistai: sopranas Bryndís Guðjónsdóttir iš Islandijos Belindos vaidmenyje, sopranas Yo Otahara iš Japonijos antrosios moters vaidmenyje, mecosopranas Julija Stankevičiūtė iš Lietuvos būrtininkės vaidmenyje, sopranas Indrė Anankaitė iš Lietuvos pirmosios raganos vaidmenyje, sopranas Seohee Kim iš Pietų Korėja antrosios raganos vaidmenyje ir tenoras iš Lietuvos Povilas Vanžodis jūreivio vaidmenyje. Zapyškyje bus pristatytas šios operos koncertinis atlikimas.

Festivalį organizuoja Senoji Zapyškio bažnyčia. Esame ne Nemuno, o kultūros potvynis! Festivalį remia Kauno rajono savivaldybė. Opera vyks Senojoje Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, adresu Muziejaus g. 1, Zapyškis. Jos pradžia 18.00 val., durys bus atidaromos 17.15 val. Renginys – nemokamas. Jo metu bus fotografuojama, nuotraukos viešinamos.

Senoji Zapyškio bažnyčia / Organizatorių nuotr.

Plačiau apie atlikėjus:

Mecosopranas Theodora Baka (Graikija) studijavo Hanoverio muzikos ir dramos universitete, operos ir kamerinės muzikos skyriuose. Ji bendradarbiavo su Atėnų ir Salonikų koncertų salėmis, taip pat su operos teatrais Vokietijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje ir Italijoje. Ji pasirodė daugelyje tarptautinių muzikos renginių, atlikdama viduramžių, renesanso ir baroko muziką bei šiuolaikinius graikų ir tarptautinius kūrinius.

Atlikėja yra įrašiusi daugybę graikų, italų ir ispanų kompozitorių kūrinių. Ji yra ansamblių „Duo Cancion“ ir „Erato“ įkūrėja, dirba su senosios muzikos ansambliais „Latinitas Nostra“, „Ex Silencio“ ir „United Continuo Service“. Graikijos nacionalinėje operoje T. Baka dainavo tokiuose pastatymuose kaip „Stebuklingoji fleita“ (2010), „Dėmesio! Princas yra netvarkingas“ (2013-2014), „Žudikė“ (2015–2015), „Lucia di Lammermoor“ (2018), „Viduje“ (2022) ir kt.

Baritonas Jóhannas Kristinssonas (Islandija) yra daugelio apdovanojimų laureatas. Jis yra laimėjęs pagrindinį prizą „Stella Maris“ vokalistų konkurse ir gavo „Wiener Musikverein“ žiuri apdovanojimą, taip pat laimėjo trečiąją vietą ir publikos prizą tarptautiniame vokalistų konkurse „Das Lied“ Heidelberge ir pateko į „Roberto Schumanno“ konkurso finalą.

J.Kristinssonas studijavo pas prof. Scot Weir „Hochschule für Musik Hanns Eisler“ Berlyne ir 2017 m. baigė magistro laipsnį su pagyrimu. Iki 2019 m. jis buvo Hamburgo valstybinės operos Tarptautinės operos studijos narys ir nuo tada nuolatinis jos svečias. Atlikėjas koncertavo tokiuose muzikos festivaliuose kaip „Heidelberger Frühling“, „Schubertiade Hohenems“, „Oxford Lieder“ ir Drezdeno muzikos festivalis.

Vokalinis ansamblis „Duodeco“ – Vilniuje įsikūręs aštuonių muzikos profesionalų kolektyvas, susibūręs 2019 metais. Tai repertuaro prasme lankstus, šiuolaikiškas kolektyvas, atliekantis tiek senąsias, tiek šių dienų muzikines kompozicijas bei siekiantis populiarinti ansamblinio dainavimo žanrą Lietuvoje.

Kolektyvo ambicija – kurti aktualius, visuomenei patrauklius projektus, reikšmingai papildančius Lietuvos kultūrinę erdvę. Ansamblio „Duodeco“ meno vadovas Povilas Vanžodis, ansamblio sudėtis: sopranai – Augustė Andrijauskaitė ir Justina Leinartaitė, altai – Ūla Zemeckytė ir Evita Rudžionytė, tenorai – Povilas Vanžodis ir Evaldas Alekna, bosai – Gabrielius Gaidamavičius ir Arūnas Maliukas.

Christian Frattima – dirigentas, profesorius, XVIII a. istoriškai pagrįstos muzikos specialistas, meno vadovas, operos kompanijos „Coin du Roi“ įkūrėjas, dokumentinių filmų kūrėjas. Gimęs 1984 m., įvairių sričių vunderkindas, įgijo keletą išsilavinimų: ekonomikos magistro, Romos G. Marconi universiteto scenos menų ekonomikos daktaro, dirigavimo magistro, Bocconi universiteto scenos meno vadybos podoktorantūrinį, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dirigento magistro laipsnius. Jis yra Vilniaus universiteto ir „La Scala“ akademijos profesorius.

Susižavėjęs istoriškai pagrįsta interpretacija, Ch. Frattima laikomas vėlyvojo baroko ir ankstyvojo klasicizmo muzikos autoritetu. Jis parašė daugiau nei penkiasdešimt mokslo straipsnių ir knygų apie XVII a. muzikos interpretaciją. 2015 m. Ch. Frattima įkūrė orkestrą „Coin du Roi“. Tai vienintelė italų kompanija, kurios specializacija yra baroko opera ir kurioje grojama autentiškais instrumentais. „Coin du Roi“ orkestras laikomas vienu geriausių istoriškai pagrįstų orkestrų Europoje.

Šiuo metu Ch. Frattima yra ne tik „Tarptautinio Zapyškio muzikos festivalio“, bet ir tarptautinių „Riga un Rundale“ bei „MusicaRiva“ muzikos festivalių meno vadovas ir „Banchetto musicale“ meno vadovybės atstovas, „Coin du Roi“ orkestro vyriausiasis dirigentas bei daugiau nei dvidešimties tarptautinių orkestrų kviestinis dirigentas. Atlikėjas, puikiai kalbantis lietuviškai, yra Lietuvos istorijos, tradicijų ir kultūros puoselėtojas užsienyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA