Aiškėja istorinio Sąjūdžio ąžuolo likimas: architektas turi idėją | Kas vyksta Kaune

Aiškėja istorinio Sąjūdžio ąžuolo likimas: architektas turi idėją

Rokas Snarskis 2023/09/25 07:30
R. Tenio., R. Snarskio nuotr.

Šalia buvusios Kauno radijo gamyklos daugiafunkcio centro „Šilelis“ augančiam ąžuolui iškilo pavojus. Medis šiemet perkopė 35 metus, o pasodintas buvo 1988 metų birželio 10 dieną, Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus įkūrimo proga. Asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ valdybos pirmininkė Laura Ramanauskaitė sako, kad minėtoje vietoje ketinama statyti daugiabučius, kuriuos projektuoja „Architektų biuras G. Natkevičius ir partneriai“. Projektuotojų tvirtinimu, ąžuolą bus stengiamasi išsaugoti.

„Puikiai suprantame šio medžio, o dar tiksliau vietos, istorinę reikšmę. Konsultavomės su daug žmonių, ieškojome galimų situacijos sprendimo būdų. Greičiausiai, medį persodinsime“, – sako architektas Gintautas Natkevičius.

Paklausus apie istorinio ąžuolo vaidmenį naujajame daugiabučių projekte, G. Natkevičius naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ atskleidė keletą detalių apie ąžuolo perkėlimą.

„Medį persodinsime vos už keliolikos metrų nuo dabartinės vietos. Norėtume įrengti tokį kaip skverą, kurio pagrindinis akcentas būtų šis ąžuolas. Kartu keliautų ir šalia esantis paminklas“, – teigia projekto vadovas.

G. Natkevičius atskleidžia, kad norėtų šią vietą su atsiversiančia miesto panorama įamžinti suteikiant jai Kauno Sąjūdžio įkūrimą žymintį vardą, ar padaryti skvere paminėjimo renginį.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus sako, kad medžiai negali būti įtraukiami į Kultūros vertybių registrą.

„Nuo kada medžiai yra įtraukiami (į Kultūros vertybių registrą – aut. past.)? O dėl pačios vietos tokių planų kaip ir nėra. Asmeniškai dar nemačiau jokio kreipimosi dėl šios vietos“, – sako S. Stoškus.

Pašnekovas pritaria, kad ąžuolas turi išlikti ir džiaugiasi Kauną turėsiant dar vieną skverą. „Ąžuolas vienoje ar kitoje vietoje turi likti. Čia ne Vilnius, kad bereikalingai kirstume medžius, mes civilizuoti žmonės“, – aliuziją į garsiai nuskambėjusią kirtimo akciją sostinėje duoda KPD Kauno teritorinio skyriaus vedėjas.

Kiek kitokią poziciją išsakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Svajūnas Urbonavičius. Jis naujienų portalui teigia, kad situacija yra žinoma, bet nėra planų saugoti medį.

„35 metai yra ne 100 ar 200 metų. Medis auga prie pat pastato, klausimas dar, ar tinkamoje vietoje pasodintas. Šiuo metu Aplinkos apsaugos skyrius projektinių sprendinių neturi“, – dėsto S. Urbonavičius.

Prie ąžuolo stovi paminklinis akmuo, kuriam nesuteikta teisinė apsauga. Tiesa, visas „Šilelis“ patenka į valstybės saugomą Naujamiesčio teritoriją / R. Snarskio nuotr.

Asociacija „Žaliasis Ąžuolynas“ piktinasi ir dėl Kaune esą tvyrančios informacijos tamsos. Nuogąstauja, kad apie svarbius projektus gyventojai sužino paskutiniai, kai nieko pakeisti nebegalima.

Tuo tarpu G. Natkevičius žada, kad projektas visuomenei bus pristatytas jau visai netrukus. „Neužilgo viskas bus paskelbta oficialiai. Nenorime leisti medžiagos be konteksto. Tikimės, kad pristatyti galėsime savaitės bėgyje“, – sako architektas.

L. Ramanauskaitės teigimu, ąžuolas laikosi puikiai – yra sveikas ir vešintis, o greta buvusio daugiafunkcio centro „Šilelis“ (Astronomijos g. 6) pasodintas neatsitiktinai. Medis ženklina svarbų Lietuvos išsivadavimo epicentrą Kaune, „Šilelio“ salėje vykdavo kassavaitiniai Sąjūdžio forumai.

„Šilelio“ pastatas Astronomijos gatvėje

„Anot amžininkų, tuometinis Kauno radijo gamyklos vadovas Sigitas Godelis nemokamai suteikdavo amfiteatrinę salę, kurioje tilpdavo keli šimtai aktyvistų, Sąjūdžiui. O tai irgi buvo akivaizdi drąsa, turint omeny, kad gamykla buvo tiesiogiai pavaldi Maskvai“, – pažymi L. Ramanauskaitė.

Ji įsitikinusi, kad čia vieta ne eksperimentams, o sąjūdietiškai santarvei ir bendradarbiavimui. Pasak „Žaliojo Ąžuolyno“ valdybos pirmininkės, Sąjūdžio ąžuolas simboliškai įprasmina Kauno atgimimą, augdamas ir žaliuodamas kartu su mūsų nepriklausomybe – ąžuolas, o kartu ir ši vieta, galėtų tapti viena svarbiausių Kauno istorinių vietų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA