Kaune niekaip nenuteisiama Kamuolinių gauja: antrą kartą atidėtas nuosprendžio paskelbimas | Kas vyksta Kaune

Kaune niekaip nenuteisiama Kamuolinių gauja: antrą kartą atidėtas nuosprendžio paskelbimas

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/09/20 20:20
M. Patašiaus, policijos nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nuožmumu pagarsėjusios Kamuolinių gaujos byloje jau antrą kartą atidedamas suplanuotas nuosprendžio paskelbimas.

Pirmą kartą verdiktą gaujos vadeiva laikomam 46 metų Giedriui Janoniui-Kamuoliui ir kitiems 16 teisiamųjų buvo planuojama skelbti rugsėjo 5 dieną, antrą sykį – rugsėjo 18 dieną.

Tačiau dėl didelės apimties medžiagos ir jos sudėtingumo nuosprendžio priėmimas pirmadienį ir vėl buvo atidėtas. Bylą nagrinėjantis teisėjas Algirdas Jaliniauskas paskyrė naują paskelbimo datą, rugsėjo 29-ąją.

Policijos nuotr.

Paradoksalu, tačiau ši 60 tomų byla, iškelta Kamuolinių grupuotės „žiedui“, toli gražu ne pati didžiausia.

Tame pačiame Kauno apygardos teisme yra dar viena Kamuolinių gaujos byla, kurią sudaro net 400 tomų, o kaltinimai joje pareikšti 26 grupuotės nariams. Pirmas šios bylos posėdis buvo paskirtas dar praėjusių metų lapkritį, tačiau praėjus beveik metams, jos nagrinėjimas iš esmės taip ir nepradėtas. Kol ji bus išnagrinėta, gali praeiti dar keleri metai.

Griežčiausiai siūlo bausti gaujos vadeivas

Pirmojoje byloje nuo Generalinės prokuratūros prokuroro Zdzislavo Tuliševskio baigiamosios kalbos taip pat praėjo jau beveik metai – pernai gruodį jis pasiūlė ilgam įkalinti tiek Kamuolį, tiek ir jo sėbrus.

Valstybinį kaltinimą palaikantis pareigūnas pasiūlė G. Janonį įkalinti 13 metų.

M. Patašiaus nuotr.

Tokiam pačiam laikotarpiui į belangę prašomą uždaryti ir Kamuolio bendraamžius, kurie taip pat priskiriami gaujos šulams – Deividą Čerešką-Pyragėlį ir Tomą Gaidanką-Ilgą.

Be šios trijulės, grupuotės „žiedui“ yra priskiriamas ir 48 metų Genadijus Borisovas, kuriam pasiūlyta griežčiausia bausmė – 13 metų ir 6 mėnesių kalėjimas.

Prokuroro įsitikinimu, kitiems gaujos nariams taip pat reikėtų skirti realias laisvės atėmimo bausmes.

Genadijų Ževžikovą, Rolandą Borisovą ir Artūrą Osmankiną paprašyta pasiųsti už grotų vienodam laikotarpiui, 11 metų ir 6 mėnesiams.

Andrių Juodį prašoma įkalinti 12 metų, Eligijų Maželį ir Regimantą Jonušą – po 10 metų, Taurą Grinių – 8 metus.

Likusiems grupuotės nariams pasiūlytos švelnesnės bausmės: Mindaugui Lukauskui – 7 metai ir 3 mėnesiai, Andriui Guogai, Edgarui Meizeraičiui ir Nerijui Venclavičiui – po 7 metus kalėjimo.

Mažiausios bausmės pasiūlytos Mariui Navickui ir Justinui Jašinskui – po pusketvirtų metų pataisos namuose.

Nusikaltimų sąrašas – ilgas

Daugiau nei prieš du dešimtmečius suburtos Kamuolinių gaujos nusikaltimai šiurpino visą Lietuvą.

Minėtoje 60 tomų byloje grupuotės nariai yra teisiami dėl žmogaus pagrobimo, nelegalaus ginklų laikymo, kontrabandos, plėšimo, sveikatos sutrikdymo, dokumentų klastojimo ir kitų nusikaltimų.

Policijos nuotr.

G. Janonis ir jo sėbrai ilgą laiką buvo suimti, tačiau dabar jie jau yra laisvėje, skiriant švelnesnes nei suėmimas kardomąsias priemones.

Antra byla – 7 kartus didesnė

Tame pačiame teisme šiuo metu yra nagrinėjama ir antra, dar didesnės apimties Kamuolinių byla, kurią sudaro net 400 tomų.

Antroje, 400 tomų byloje G. Janonis ir kiti 26 „kamuoliniams“ priskiriami asmenys teisiami dėl ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo ir dalyvavimo jo veikloje, žmogžudystės, sunkaus sveikatos sutrikdymo, kontrabandos, disponavimo labai dideliu narkotikų kiekiu, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo, reketo ir kitų nusikaltimų.

Šių metų lapkritį turėjo įvykti pirmasis posėdis, bet bylos svarstymą vis tenka atidėti dėl advokatų užimtumo ir kitų priežasčių.

Į teismą buvo sugužėjusi tokia didelė mafiozų kompanija, kad visiems bylos dalyviams sutalpinti prireikė netgi dviejų salių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA