Seimas sutarė: savivaldos politikų pažeidimus toliau tirs ir VTEK | Kas vyksta Kaune

Seimas sutarė: savivaldos politikų pažeidimus toliau tirs ir VTEK

BNS / Milena Andrukaitytė 2023/09/19 14:47
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas antradienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos veto dėl savivaldos politikų pažeidimų – juos ir toliau tirs ne tik vietos etikos komisijos, bet ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Už tai, kad prezidento grąžintas įstatymas būtų priimtas su jo pateiktomis pataisomis, antradienį balsavo 124 Seimo nariai, vienas buvo prieš ir du susilaikė.

Šalies vadovas vetavo Seimo birželį priimtas pataisas, kuriomis merų ir savivaldybių tarybų narių galimi interesų konfliktai buvo išimtinai perduoti tirti savivaldos etikos komisijoms, VTEK paliekant tik aukštesne instancija.

Šalies vadovas grąžino pataisas argumentuodamas, jog savivaldos politikų pažeidimus palikus tirti išimtinai vietos etikos komisijoms kyla pavojus, kad objektyvus tyrimas bus neįmanomas dėl šališkumo.

Prezidentas taip pat pasiūlė Seimui nustatyti, kad skundų dėl savivaldybių tarybų narių ir savivaldybių merų veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms tyrimas liktų VTEK kompetencija.

G. Nausėda / DELFI nuotr.

Už prezidento veto kalbėjęs konservatorius Vilius Semeška teigė, jog Seimas anksčiau priimdamas pataisas, kuriomis VTEK panaikinta kompetencija tirti savivaldos politikų pažeidimus, padarė klaidą ir „nėra nieko džiugiau, kaip negyventi klaidoje, o ją pripažinti ir ištaisyti“.

„Savivaldybių etikos komisijos vis dėlto yra labai politizuotos, ypač, kuomet savivaldybių etikos komisijos sudaromos iš daugumos ir negalės priimti nešališkų sprendimų, tuomet pasitikėjimas tiek savivalda, tiek demokratine valstybe, tiek pačiomis partijomis ir politikai ženkliai sumenks“, – kalbėjo V. Semeška.

Konservatorius Jurgis Razma teigė, kad objektyvumo iš savivaldos etikos komisijų tikėtis neverta, o Vyriausioji tarnybinės etikos komisija „tuos klausimus tikrai išnagrinės objektyviau ir visuomenei bus duodami aiškūs atsakymai“.

VTEK įstatymas numato, kad ši komisija tiria asmenų pranešimus, skundus ir prašymus dėl deklaruojančių asmenų veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms, išskyrus dėl Seimo narių. Birželį Seimas šią išlygą buvo papildęs ir savivaldybių tarybų nariais bei merais, bet tokią nuostatą vetavo prezidentas.

Seimo pataisas tuomet parėmė ir VTEK, ji laikosi pozicijos, kad pataisos suderino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymą su Vietos savivaldos įstatymu ir Valstybės politikų elgesio kodeksu.

Komisija komentare BNS pažymėjo, kad pagal dabartinį reguliavimą dėl to paties incidento skundą galima buvo teikti ir savivaldybių etikos komisijoms, ir VTEK.

„Šiuo pakeitimu siekiama sisteminio požiūrio – kad pirmiausia savivaldybių etikos komisijos tirtų tarybos narių elgesį, kaip tai numatyta Vietos savivaldos įstatyme, o VTEK vaidmuo būtų vertinti šių komisijų sprendimus, jeigu jie VTEK būtų apskųsti“, – komisija anksčiau nurodė BNS pateiktame komentare.

VTEK taip pat pažymėjo, kad po pataisų priėmimo komisija išlieka kaip privaloma išankstinė ginčų nagrinėjimo ne teisme institucija, kuri nagrinėja skundus dėl savivaldybių etikos komisijų priimtų sprendimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA