Augant susirgimų kvėpavimo takų ligomis skaičiui, A. Dulkys prakalbo apie ribojimus | Kas vyksta Kaune

Augant susirgimų kvėpavimo takų ligomis skaičiui, A. Dulkys prakalbo apie ribojimus

ELTA / Irtautė Gutauskaitė 2023/09/16 11:47
Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė / Delfi nuotr.

Lietuvoje augant COVID-19 ir kitų kvėpavimo takų infekcijų susirgimų skaičiui, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikina, kad ribojimams kol kas nėra pagrindo. Anot ministro, didėjantis sergamumas kvėpavimo takų ligomis rodo artėjantį šaltąjį sezoną.

„Užsikrėtimų šimtui tūkstančių gyventojų dabar yra dešimtys, o turėtų būti apie pusantro tūkstančio atvejų šimtui tūkstančių gyventojų, kad būtų galima kalbėti apie epidemiologinius sprendimus. Tada atitinkamai ir būtų rekomendacijos dėl kaukių, galbūt rekomendacijos dėl renginių, bet šiandien tam nėra jokio pagrindo“, – kalbėjo A. Dulkys.

„Tai yra tiesiog normalus rudens-žiemos sezono artėjimas“, – pabrėžė sveikatos apsaugos ministras.

Jis patikino, kad COVID-19, gripo ir kitų kvėpavimo takų infekcijų atvejų augimas yra valdomas.

„Augimas, kaip ir kiekvieną šitą sezoną, yra valdomas. Jaučiamės tam pasiruošę, yra atvykusios gripo vakcinos, atvyksta atnaujintos vakcinos nuo COVID-19, rugsėjo pabaigoje bus skelbiamos bendros rekomendacijos dėl skiepijimosi“, – sakė A. Dulkys.

Ministras rekomenduoja nuo COVID-19 ir gripo pasiskiepyti vienu metu. Ministerija, anot A. Dulkio, dar žada patikslinti rekomendacijas dėl šių infekcijų.

„Iš karto galiu pasakyti, kad būtų gerai skiepytis vienu metu, svarbu rizikos grupėms – senjorams, turintiems tam tikrų ligų“, – teigė ministras.

„Visas tas rekomendacijas dar patikslinsime, paskelbsime, bet situaciją vertinu taip, kaip ir turėjo būti. Atėjo ruduo, turime susikaupti“, – reziumavo A. Dulkys.

Arūnas Dulkys / DELFI nuotr.

Prasidėjus šaltajam sezonui, Lietuvoje ėmė daugėti susirgimų tiek gripu, tiek COVID-19 ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Kol kas nėra svarstoma apie visuotines infekcijų plitimo kontrolės priemones.

„Yra registruojami trijų ligų grupių – gripo, ūminių viršutinių kvėpavimo takų ir COVID-19 infekcijos atvejai. Tokiu metu po truputį auga visomis šiomis infekcijomis sergančių asmenų skaičiai, bet labai nežymiai, tikrai panikuoti nereikia“, – Eltai sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

„Gripo kiekvieną savaitę registruojame iki 20 atvejų, ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos – tarp 9–10 tūkstančių. COVID-19 atvejų skaičius šiuo metu spėriau auga – jei prieš 3 savaites turėjome apie 200 atvejų per savaitę, dabar turime virš 500 atvejų“, – teigė ji, pridurdama, kad praėjusių metų rudenį koronaviruso atvejų skaičius buvo didesnis.

Vis dėlto, anot specialistės, šių infekcijų plitimui įtaką daro šaltasis rudens laikotarpis ir pasikeitusi žmonių veikla, pavyzdžiui, moksleivių sugrįžimas į mokyklas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA