Karališkosios šeimos atstovas: „Oktoberfestas“ – vestuvės, virtusios vienu didžiausių festivalių pasaulyje | Kas vyksta Kaune

Karališkosios šeimos atstovas: „Oktoberfestas“ – vestuvės, virtusios vienu didžiausių festivalių pasaulyje

„Oktoberfestas“ / I. Gaižausko nuotr.

Rugsėjo 22 ir 23 d. Kaune žmonės galės susipažinti su autentiškomis Bavarijos tradicijomis – čia vyks „Volfas Engelman“ bravoro organizuojamas „Oktoberfestas“. Šventė, prasidėjusi Bavarijoje prieš daugiau nei 200 metų, iki šiol yra vienas populiariausių festivalių visame pasaulyje. Jame ypač svarbios tradicijos, apimančios ne tik renginio programą, bet ir maistą, gėrimus, aprangą ir kitas detales. Nuo ko prasidėjo „Oktoberfestas“ ir kaip šventė keitėsi bėgant metams? Kokiais valgiais vaišinosi pirmųjų švenčių dalyviai ir kokiai dainai skambant kilnojami bokalai? Apie šventės papročius ir istorines „Oktoberfesto“ šaknis pasakoja Kauno bravoro verslo partneris Jo Karališkoji Didenybė Luitpold Prinz von Bayern, kurio protėviai – šios šventės pradininkai.

Vienas didžiausių festivalių pasaulyje, prasidėjęs nuo vestuvių

„Oktoberfesto“ festivalio tradicija gimė 1810 m. Vokietijoje, o jos iniciatorius – Jo Karališkosios Didenybės Luitpold Prinz von Bayern protėvis kronprincas Liudvikas. 1810 m. spalio 12-ąją jis vedė Saksonijos-Hildburghauzeno princesę Teresę ir šios vestuvės tapo legendinio Miuncheno festivalio pradžia.

„Šios vestuvės vyko iškart po Napoleono karų, tad Bavarijos karaliui tai buvo puikus laikas pradėti nacionalinę šventę, skirtą naujai susikūrusioms Bavarijos žemėms suvienyti. Vestuvėse dalyvavo delegacijos iš visų šalies dalių, o pati šventė buvo įspūdinga – ji vyko 4 dienas visame Miunchene su nemokamomis vaišėmis ir specialiai šia proga organizuotomis žirgų lenktynėmis, kurios vyko oficialioje „Oktoberfesto“ vietoje, Theresienwiese aikštėje. Įdomu tai, kad festivalis iki šiol vyksta šioje vietoje, – pasakoja princas. – Pasibaigus vestuvėms buvo nuspręsta pradėti nacionalinę šventę, kurios ašimi tapo didelė žemės ūkio paroda ir nacionalinės šaudymo bei žirgų lenktynių varžybos. Vėliau, bėgant metams, festivalyje atsirado daugiau maisto ir gėrimų stendų, taip pat kitų pramogų. Šiandien tai – vienas didžiausių festivalių pasaulyje.“

„Oktoberfest“ 1835 m. šventę Miunchene iliustruojantis paveikslas / Organizatorių nuotr.

Bavarų pasididžiavimas – maistas ir gėrimai

Jo Karališkoji Didenybė pasakoja, kad bavarai visais laikais didžiavosi savo tradiciniu maistu, o ypač gėrimais.

„Tradiciniame „Oktoberfesto“ festivalyje jie pilstomi į didelius, vieno litro talpos, bokalus. Visi apyniuoti gėrimai verdami laikantis Bavarijos Alaus grynumo įstatymo. Tai reiškia, kad jų sudėtyje gali būti tik apyniai, salyklas, vanduo ir fermentacijai naudojamos mielės, tačiau jokių kitų ingredientų ar cheminių priedų. Gėrimai taip pat artimai susiję su festivalyje skambančia muzika – užgrojus tradicinei „Ein Prosit der Gemütlichkeit“ dainai visi festivalio dalyviai susidaužia bokalais. Momentas, kai milžiniškoje šventės palapinėje tai daro apie 8 000 žmonių vienu metu, atrodo išties įspūdingai“, – pasakoja Bavarijos princas.

Per pirmuosius „Oktoberfesto“ festivalius ant stalų puikavosi klasikinis bavariškas maistas, daugiausia mėsos gaminiai: vištiena, ant iešmo keptas jautis, kiauliena, kiaulienos kumpis, kepta kiauliena, įvairių rūšių dešrelės, taip pat tradicinis Bavarijos kalnų sūris, ant atviros ugnies keptos žuvys, breceliai ir duona.

„Dabar „Oktoberfesto“ šventėse dažniausiai patiekiami kiek kitokie, tačiau taip pat tradiciniai bavariški valgiai: rūkyta karka, „Bratwurst“ stiliaus dešrelės, breceliai, sūrio ir alaus užtepėlė, šniceliai ir kiti nacionalinės bavarų virtuvės patiekalai“, – pasakoja jis.

„Oktoberfestas“ Kaune / I. Gaižausko nuotr.

Svarbi ir gėrimų pagaminimo vieta

Jo Karališkosios Didenybės teigimu, „Oktoberfesto“ šventėje taikomos ir tam tikros taisyklės, susijusios su gėrimais.

„Kadangi „Oktoberfestas“ – nacionalinė šventė, iš pradžių nebuvo jokių ribojimų, susijusių su šventinių gėrimų kilmės vieta. Produkcija buvo gabenama iš įvairių Bavarijos vietų, ne tik Miuncheno, o daugiausia iš miestų, esančių prie Izaro upės, nes krovinius patogu gabenti vandeniu. Tik po Vokietijos lapkričio revoliucijos 1918 m. atsirado taisyklė, kad visi festivalio gėrimai turi būti gabenami tik iš Miuncheno teritorijoje esančių daryklų, nes miestui tuo metu trūko pinigų. Atsidėkodami Miuncheno bravorai dvejus metus finansavo „Oktoberfesto“ šventę. Kitoms darykloms, esančioms už Miuncheno miesto ribų, prekiauti savo produkcija šiame festivalyje leista nebuvo. Įdomu tai, kad ši tvarka galioja iki šiol“, – pasakoja Bavarijos princas.

Kviečia užsisakyti stalą sau ir draugams

Šių metų pavasarį „Volfas Engelman“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Jo Karališkąja Didenybe princu Luitpold von Bayern ir jo valdoma bendrove „König Ludwig International“. Kauno bravorui buvo suteiktas leidimas virti karališką Bavarijos gėrimą, kurio pirmoji partija Lietuvoje pristatyta birželio mėnesį. Princo teigimu, kultūrinis identitetas yra viena didžiausių šalies vertybių, todėl partnerystė su Kauno bravoru jiems ypač reikšmingas įvykis.

„Šiems žmonėms į rankas perdavėme svarbią savo šalies istorijos dalį. Pavasarį Kauno bravoras tapo ir Bavarijos tradicijų puoselėtoju Lietuvoje. Tuo labai džiaugiuosi. Šios tradicijos atgims ir rugsėjo 22 ir 23 d. Kaune, ketvirtą kartą vyksiančiame „Oktoberfeste“. Čia skambės populiariausi tradiciniai šventės kūriniai, o stalus puoš gardūs bavariški valgiai ir gėrimai. Labai kviečiu visus atvykti ir pajusti bavarišką dvasią“, – į šventę kviečia Bavarijos princas.

„Oktoberfestas“ Kaune / I. Gaižausko nuotr.

„Volfas Engelman“ aludarystės kompetencijų centro koordinatorė Audronė Saulėnienė priduria, kad šiųmetis renginys bus ypatingas, nes šventėje lankysis ir Bavarijos karališkosios šeimos atstovai.

„Šventėje lankysis Jo Karališkoji Didenybė Karl Prinz von Bayern kartu su žmona. Sulaukti tokių svečių mums išties didelė garbė. Šventėje bus daug šokių, dainų, dvi dienas švęsime tikru bavarišku stiliumi. O visiems, norintiems linksmintis šventėje patogiai, siūlome galimybę užsisakyti 8 vietų stalą sau ir draugams sumokant avansinį rezervacijos mokestį – už sumokėtą sumą gausite 20 litrų statinaitę specialiai šventei išvirto gėrimo ir tik jūsų stalui skirtą gėrimų pilstymo įrangą. Stalai bus įrengti šventinėje palapinėje, jų skaičius ribotas, tad kviečiame užsisakyti jau dabar. Būtinai sudalyvaukite – pažadu, pasikrausite puikios šventinės nuotaikos“, – kviečia A. Saulėnienė.

Daugiau informacijos ir užsisakyti stalą galite čia.

„Oktoberfesto“ šventė vyks rugsėjo 22 ir 23 d. Kaune, „Volfas Engelman“ bravoro vidiniame kieme, adresu Čiurlionio g. 5. Rugsėjo 22 d. renginys prasidės 18 val., o rugsėjo 23 d. dalyviai bus įleidžiami nuo 15 val. Renginyje gali dalyvauti asmenys nuo 20 metų.

Daugiau informacijos apie renginį: https://www.facebook.com/events/636252351790127?ref=newsfeed.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA