Pristatoma 14-osios Kauno bienalės edukacinė programa: ekskursijos, kūrybinės veiklos, integruotos pamokos, paskaitos ir pokalbiai | Kas vyksta Kaune

Pristatoma 14-osios Kauno bienalės edukacinė programa: ekskursijos, kūrybinės veiklos, integruotos pamokos, paskaitos ir pokalbiai

Parako sandėlis./G. Jovaišos nuotr.

Prieš dvi savaites duris atvėręs didžiausias šiuolaikinio meno festivalis Lietuvoje 14-oji Kauno bienalė „Artumo geografija“ skelbia edukacinę programą ir kviečia registruotis. Įvairaus amžiaus, pomėgių ir poreikių auditorijoms subalansuotos kūrybinės veiklos, ekskursijos, paskaitos ir integruotos pamokos moksleiviams prasidės rugsėjo 16 d. ir tęsis iki spalio 29 d.

Europos Komisijos apdovanota kaip sėkmingiausias projektas lankytojų edukacijos srityje Europoje Kauno bienalė šių metų edukacinę programą pradeda ekskursijomis suaugusiems ir jaunimui: „Pašto keliais“, „Pasipriešinimo ženklai Kaune“, „Artumo geografija“, „Kauno bienalė „Parake“.

Pažinti ir interpretuoti šiuolaikinį meną

Pasak organizatorių, kūrybinėse dirbtuvėse, paskaitose, ekskursijose bei integruotose pamokose laukiami visi lankytojai – nuo mažiausių iki vyriausių, o ypatingas dėmesys bus skiriamas paaugliams bei socialinės įtraukties grupėms.„Programą su profesionalia gidų ir edukatorių komanda sudarėme taip, kad iš arčiau lankytojams pristatytume 14-osios Kauno bienalės parodos „Artumo geografija“ menininkus, padėtume interpretuoti jų kūrybą, šių metų bienalės temą ir kartu atskleistume šiuolaikinio meno įvairiapusiškumą. Programoje taip pat paliesime platesnius politinius, socialinius, kultūrinius mūsų laikmečio klausimus, su kuriais susiduria posovietinės ir pokolonijinės šalys. Būtent tam bus skirta paskaitų ir pokalbių serija, kurioje dalyvaus buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, doc. Karina Simonson, prof. RobertvanVoren ir kiti“, – pasakoja Kauno bienalės auditorijų plėtros vadovė Austėja Bliumkytė-Padgurskienė.

Kauno bienalė./G. Jovaišos nuotr.

Įvairiapusė edukacija

Šių metų edukacinė programa išties įvairi, o edukatorių komandą sudaro skirtingų sričių atstovai. Tai – vizualaus meno kūrėjos Laura Matukonytė ir Ilona Kačerauskienė, kavos ekspertė EskedarMaštavičienė, edukatorė Eglė Nedzinskaitė, Radvilų rūmų dailės muziejaus edukatoriai, menininkai, muzikos edukatorėRasmaKanienė,  iliustratorė bei grafikė ir meno terapeutė Greta Duobienė, tekstilės ir mados dizaino dėstytoja Rita Kaupelienė, menininkė ir numerologė AlesiaKatser, prieinamumo srities ekspertė ir meno tyrėjaIeva Petkutė, menininkas-koordinatorius Martynas Arlauskas,edukatorė Laura Kačinskienė, „Ekskursas“ komandos gidai, gidas Vykintas Gervė ir šeima Indrė, Julius, Jonas ir Sirputis Baronai.Ši plati komandasudarys galimybę pasinerti į skirtingas patirtis bei pasirinkti kiekvienam lankytojui ir lankytojai priimtiniausią būdą parodos bei jos kūrinių interpretacijai. Edukacinės programos grafikas – itin lankstus, tad entuziastai, norintys išbandyti keletą veiklų,aplsilankyti ekskursijose ir paskaitose, taip pat galės suspėti.

Visos veiklos vyks po vieną kartą ir nebus kartojamos,išskyrus kūrybines dirbtuves „Žodžio galia“ – šios dalyviussukvies net du kartus.

Šiais metais papildomas dėmesys Kauno bienalėje yra skiriamas socialinės įtraukties grupėms ir negalią turintiems žmonėms: pirmieji bus kviečiami į atvirlaiškių ir draugystės dirbtuves, o keletas užsiėmimų bus skirti Alzheimerio ar demencijos liga sergantiems, jų globėjams ir artimiesiems. Keletas dirbtuvių vyks ir ukrainiečių kalba.

Kauno bienalė./G. Jovaišos nuotr.

Laukiami visi: nuo 5 iki 99 metų

14-osios Kauno bienalės kontekstas suteikią progą pasikalbėti apie posovietinių ir pokolonijinių šalių užsienio politiką, diplomatinius santykius bei patyrinėti jų politinę ir socialinę realybę, istoriją. Būtent šiuo tikslu organizuojamas paskaitų ir pokalbių ciklas. Pokalbiuose dalyvaus ir paskaitas ves diplomatai, žmogaus teisių ir politikos mokslų atstovai, kultūrų tyrėjai, žurnalistai.

Tuo tarpu moksleiviams nuobodžiauti neleis integruotos pamokos. Istorijos, geografijos, lietuvių, matematikos ir lytiškumo pamokas ves mokytojai bei jų konsultuojami menų krypties studentai.

Edukacijas ir paskaitas praplės ekskursijos, kurios ves pasipriešinimo ženklų pėdsakais ir supažindins su pašto keliais. Jų maršrutuose ne tik pažintis su centriniu Kauno pašto pastatu, kuris yra viena iš bienalės parodos erdvių, bet ir kitomis miesto vietomis. Ekskursijos pakvies ir į Kauno tvirtovės parko sandėlius, kuriuose vietoj parako dabar sproginėja kultūrinės veiklos.

Kvapni nata edukacinėje programoje – etiopiškos kavos ceremonija, kurią ves Eskedar Maštavičienė. Ryšius su savimone stiprins laiškų dirbtuvės, kviesdamos ne tik išmėginti skirtingas technikas, naudoti grafinius elementus, tačiau ir parašyti laišką į ateitį. Veiklos ragins mėgautis eksperimentiniu leidybos procesu, išgauti tylą garse bei interpretuoti, kurti dialogą ir interpretacijas, įgalinti mąstymo strategijas ir susipažinti su kūrybinio rašymo technikomis, išbandyti savistabos pratimus bei meno terapiją. Intuityvus tekstilės dekoravimas atskleis pasaulio kultūrų paslaptis. Bus renkamos istorijos, o draugystę stiprins apyrankių dirbtuvės ir vienu metu, Kaune ir Rygoje, rašomi grafiniai laiškai, vietoj žodžių pasitelkiant spalvą ir formą. Laiškų dirbtuvės stiprins ryšius tarp 14-osios Kauno bienalės ir 14-ojo šiuolaikinio meno festivalio „SurvivalKit“ (Latvija), kartu įgyvendinančių jungtinę parodą „Long-distance Friendships“.

Edukacinė programa vyks rugsėjo 16 – spalio 29 d. Registracija čia.

Kauno bienalė./G. Jovaišos nuotr.

14-oji Kauno bienalė „Artumo geografija“ vyks iki spalio 29 d. Šiais metais ji pristato jungtinę parodą „Artumo geografija“, kurią įgyvendina kartu su 14-uoju šiuolaikinio meno festivaliu „SurvivalKit“ (Latvija). Jai kuratorės A. Knock ir I. Lāce subūrė apie 50 tarptautinių menininkų/ių ir jų kolektyvų iš trijų žemynų: Europos, Afrikos ir Šiaurės Amerikos. Daugelis jų kūrinius sukūrė specialiai šiai parodai, kuri apima šias erdves: Kauno centrinį paštą (Laisvės al. 102, Kaunas), P.A.R.A.K.Ą (Prancūzų g. 2, Kaunas), A. Juozapavičiaus pr. 19 ir Vidžemės turgų (Brīvības g. 90, Ryga).

Rugsėjo mėnesio ekskursijų grafikas:

Rugsėjo 16 d., šeštadienis, 11.30–13.00 „Pašto keliais“ (suaugusiems).

Rugsėjo 16 d., šeštadienis, 16.00–17.30 „Pašto keliais“ (jaunimui nuo 16 m.).

Rugsėjo 17 d., sekmadienis, 11.30–13.00„Artumo geografija“ (suaugusiems ir jaunimui).

Rugsėjo 17 d., sekmadienis, 14.00–16.15„Pasipriešinimo ženklai Kaune“(suaugusiems ir jaunimui).

Rugsėjo 17 d., sekmadienis, 17.00–18.00„Kauno bienalė „Parake“(suaugusiems ir jaunimui).

Rugsėjo 23 d., šeštadienis, 14.00–15.30 „Pašto keliais“ (jaunimui nuo 16 m.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA