Laisvės alėjoje – naujas draudimas: pamatę naujus ženklus kauniečiai pasiskirstė į dvi stovyklas | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjoje – naujas draudimas: pamatę naujus ženklus kauniečiai pasiskirstė į dvi stovyklas

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė, „Laikinoji sostinė“, „Lietuvos rytas“ 2023/09/08 17:58
G. Bitvinsko nuotr.

Pernai Laisvės alėjoje buvo uždrausta lesinti balandžius. Dabar atsirado naujos lentelės. Jose raginama gėlynuose neleisti teršti keturkojams augintiniams. Kaip tokias draudimo formas vertina kauniečiai?

Laisvės alėjoje ir kitose žaliosiose Kauno erdvėse atsirado lentelės, kuriose pavaizduotas gėlėmis besidžiaugiantis šuo.

Greta puikuojasi užrašas „Tręšti“ draudžiama“ ir ženklas, kad gėlių klombose keturkojams negalima tuštintis ir kapstyti žemės.

G. Bitvinsko nuotr.

Taip savivaldybės atstovai nusprendė paraginti šunų šeimininkus, kad jie surinktų augintinių „dovanas“ ir neleistų niokoti gėlynų.

Pamatę šiuos ženklus kauniečiai iš karto pasidalino į dvi stovyklas.

Šunų šeimininkai pabrėžė, kad keturkojui negalima liepti pakentėti ir gamtinius reikalus atlikti vėliau kitoje vietoje. Taip pat pageidavo daugiau vietų, kur augintiniai galėtų lakstyti, ir erdvių su smėliu, kur šunys galėtų tuštintis.

Atsirado ir tokių, kurie ženklus gyrė, nes gaila, kai šunys kapsto gėlių klombas, ir bjauru, kad šeimininkai nerenka augintinių išmatų.

Aktorė Goda Piktytė, auginanti Džeko Raselo terjerą Tipą, tokiomis lentelėmis stebėjosi.

Moteris pasakojo, kad dažnai drauge su augintiniu vaikštinėja Senamiestyje ir miesto centre.

„Matau, kad keturkojų šeimininkai turi maišelius, į kuriuos šunų išmatas surenka. Net esu mačiusi, kad žmonės turi buteliukus su vandeniu ir, kai šuo nusišlapina, tą vietą nuplauna. O neatsakingi žmonės į lenteles su draudimais vargu ar reaguos“, – kalbėjo aktorė.

G. Piktytė stebėjosi ir forma, kuria raginama netręšti alėjos gėlynų.

Goda Piktytė ir jos augintinis Tipas / M. Patašiaus nuotr.

„Manau, kad pasukus galvą ar pasitelkus profesionalius reklamos kūrėjus būtų galima sugalvoti ką nors išradingesnio, subtilesnio.

Dabar naujieji plakatai primena nevykusią reklamą, kurioje buvo sakoma, kad ir Kaune gyventi galima“, – sakė aktorė.

Išradingų šūkių sugalvoja patys regioninio parko darbuotojai

Nijolė Eidukaitienė, Kauno marių regioninio parko administracijos patarėja:

„Mūsų parko teritorijoje lentelės su išradingais užrašais, kviečiančiais saugoti gamtą, įrengiamos jau ne vienus metus. Posakius sumano parko gamtos mokyklos specialistė Ramunė Mikitiejeva.

Lentelėse galima pamatyti pavaizduotus įvairius gyvūnus, kurie kviečia nešiukšlinti. Raginimai nenuobodūs: „Numetei miške šiukšlę – 5 metus nebus gero sekso“, „Nešiukšlink – karšis ant šiukšlės nekimba“ arba „Gamta – ne peleninė“.

Yra ir lentelių, kuriose pavaizduotos avys sako, kad pievos skirtos gyvuliams, šlaitai – žibutėms, pažintiniai takai ir trasos – pėstiesiems, miško paklotė – grybams. Motociklininkai ir keturratininkai raginami nevažinėti bekele.

Norisi tikėti, kad tokie nenuobodūs kvietimai tausoti gamtą veikia. Šiais metais, kaip niekada anksčiau, atsirado nemažai – bene 10 įmonių, kurių darbuotojai savanoriauja, laisvu laiku rengia talkas ir renka kitų išmestas šiukšles.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA