Prasideda „Fluxus festivalis“: Kaunas vėl taps žaidimų aikštele, kurioje švenčiama įvairovė | Kas vyksta Kaune

Prasideda „Fluxus festivalis“: Kaunas vėl taps žaidimų aikštele, kurioje švenčiama įvairovė

„Fluxus festivalis“./G. Jovaišos nuotr.

Netradicija tapusi tradicija, intelektualusis miesto karnavalas „Fluxus festivalis“ jau šeštą kartą rugsėjo 8 d. pakvies manifestuoti laisvę, kūrybiškumą ir įvairovę.

Nusileidus saulei, pėstieji vėl atsiims gatvę, nors ir kelioms valandoms. Kopdami į Parodos kalną kasdienybę jie transformuos į unikalias, linksmas ir įdomias patirtis, apie kurias galėtų kalbėtis visus metus. Įsikūniję į personažus, apsirengę keisčiausiais kostiumais visi miesto ir šalies gyventojai kviečiami ir toliau kurti bei auginti festivalį, kuris daugeliui iš mūsų jau yra tapęs kažkuo daugiau nei tik linksma eisena. Tai galimybė patikėti savo galia kurti ir keisti miestą, o nebūti tik jame vykstančių procesų stebėtoju.

Jungtinių Tautų duomenimis, kasdien pasaulyje į miestus persikelia apie 180 tūkst. žmonių, kad galėtų naudotis galimybėmis, kurių jie neturi mažesnėse vietovėse. Daugumos viltys žlunga vos atvykus. Miestai vis dažniau tampa skirtumų, o ne bendrojo gėrio vietomis – teorinė įvairovė čia įgauna socialinės atskirties pavidalą. Kaunas turi gerą progą puoselėti didžiuosiuose pasaulio miestuose daug sunkiau įmanomą bendrystę. Štai tokiu bendruomeniškumo lopšiu su žaismingumo prieskoniu ir siekia įsitvirtinti „Fluxus festivalis“. Būtent čia paneigiamos išankstinės nuostatos, nusistatymai ir scena užleidžiama fantazijai.

„Fluxus festivalis“./A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kad pažadintų vaizduotę, šiais metais festivalio organizatoriai kviečia grįžti prie pat šaknų – į vaikystę, kuomet nebijojome savo svajonių, o kasdienybę mokėjome paversti žaidimo ir juoko aikštele su gausybe spalvų ir, žinoma, emocijų. Jei pamiršote, nesijaudinkite, daktaro Jurgio fluxus receptas bus išrašytas visiems festivalio dalyviams. Teliks atsiduoti fantazijai ir leistis į ultragarsinio kalno tyrimų laboratoriją, kurioje ne tik sutiksite panašių į save, bet ir save pačius.

Daktaras Jurgis nuskenuos kiekvieno atėjusio fluxiškumą, tad kopti į kalną rekomenduojama atsakingai ir taip, kaip dera tikriems fluxintojams. Užkopus daktaras Jus pasitiks „Fluxusreivo kabinete“, kur eksperimentinės elektroninės muzikos fone kasdienybę ir nuobodulį ištiks galas. Štai tokia nuotaika šiais metais bus šlovinama netradicija. „Man labai patinka, kad Jurgio Mačiūno brėžiamame fluxus kelyje nereikia daug priemonių, pasiruošimo. Tiesiog čiumpi tai, kas yra po ranka, ir sukuri gražų, smagų dalyką. Taip, kaip tą daro vaikai: jei pažiūrėsite, kaip žaidžia vaikai, pamatysite, kad jie iš tiesų gerai fluxina! Daiktus ir aplinką paversdami žaidimo vieta, vaikai kuria smagumą, kuriame dominuoja vidinis tikėjimas tuo, ką darai. Tiki – ir to pakanka. Tau jau pavyko“, – išlaisvinti kūrybiškumą kviečia šių metų „Fluxus festivalio“ režisierius Tomas Erbrėderis.

„Fluxus festivalis“./L. Žemgulio nuotr.

Vaizduotės kurstymo laboratorija pradeda veikti jau trečiadienį

Skatinantis žmonių kūrybiškumą, bendruomeniškumą, padedantis išlaisvėti „Fluxus festivalis“ tapo ir vienu keisčiausių bei netikėčiausių renginių Kauno mieste, kasmet sutraukiančiu tūkstantinę auditoriją. „Džiaugiamės, kad „Fluxus festivalį“ turime galimybę organizuoti ir šiemet, jau praėjus „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” metams. Tokių kūrybiškumą ir bendruomeniškumą skatinančių drąsių projektų miestui tikrai trūko. Per šešerius festivalio egzistavimo metus gyventojai jį pamilo ir kasmet labai laukia – jis tapo neatsiejama miesto tapatybės dalimi. Tikiuosi, kad „Fluxus festivalis“ ir toliau augs, o jo atgarsiai bus girdimi ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje“, – pasakoja Kauno menininkų namų direktorė ir projekto vadovė Simona Savickaitė.

Rimties nusimetimo ritualas prasidės jau rugsėjo 6 d., trečiadienį. Įkvėpimo kasdienybės scenarijaus pokyčiams ieškosime ekskursijoje, kur lauks pažintis su vingiuotu Jurgio Mačiūno gyvenimo keliu. Daugelis sako, kad Jurgis Mačiūnas = Fluxus. Išties, meninis judėjimas, gimęs jo galvoje, visada ir liko tik jo. J. Mačiūnas vienintelis galėjo pasakyti, kas yra fluxus, o kas – ne. Patyriminės ekskursijos Kauno paveikslų galerijoje metu edukatoriai kvies aktyvuoti visus sensorius meno patyrimams ir „Fluxus kabineto“ pažinčiai.

18.30 val. visi smalsuoliai kviečiami į „Fluxus turistinę ekskursiją“. Jos metu keliausite iš anksto paruoštu maršrutu, kurio metu pasijusite tarsi atsidūrę visai kitoje vietoje. Ekskursija sukurta remiantis J. Mačiūno Fluxus judėjimo principais, pasitelkiant kūrybiškumą ir vaizduotę. Susitikę prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus persikelsite į šurmulio perpildytus Azijos miestus, Berlyno naktinį gyvenimą ir būdami pačiame miesto centre išgyvensite džiunglių pavojus.

Vakare Vienybės aikštėje lauks šokio ir teatro pedagogikos studentų trupės „Pabėgę iš teatro“ pasirodymas KAS?DIEN! Mums patinka rutina, joje jaučiamės saugūs. Tačiau kartais kasdienybė pradeda slėgti, nebepastebime kitų, pamirštame šypsotis ir džiaugtis mažais dalykais. Kūrybinė komanda pakvies eksperimentui – gyventi taip, kad kasdienybė būtų išrandama vis iš naujo.

„Fluxus festivalis“./„Kaunas 2022″ nuotr.

Dienos prieš Fluxus didįjį penktadienį programa skamba kaip kvapą gniaužianti pauzė. Nuo „Fluxus kabineto“, kuriame gimsta netikėčiausios idėjos, iki Namų, kur pašėlę menininkai kuria itin žaismingus planus, nuo kūrybinių dirbtuvių iki instaliacijų. Programos kūrėjai žada nesilaikyti jokių apribojimų ir dar stipriau kurstys festivalio nuotaiką. Nespėjusieji ketvirtadienį turės dar vieną galimybę sudalyvauti patirtinėse ekskursijose, o kiti fluxinėtojaibus pakviesti į svečius: Kauno menininkų namai transformuosis į intriguojančią stebuklų ir paslapčių erdvę, kurioje šnabždesiai persipins su elektroninės muzikos garsais ir audiovizualinėmis klajonėmis – kas žino, gal sutiksite šinšilą, lapę, varną, vieną kitą parazitą, o gal vienas kitą.

Penktadienį veiksmas persikels į Jurgio Mačiūno aikštę, kur nuo 22.30 val. improvizuotoje registratūroje buriuosis ir fluxus dvasia jau persismelkę, ir jos dar ieškantys. Tačiau užkopus, kalno viršuje visi bus jau pasikeitę – drąsesni, laisvesni, atsipalaidavę – šią diagnozę daktaras Jurgis garantuoja kiekvienam atėjusiam. „Fluxus festivalis“ ir kopimas į Parodos kalną yra atradimo kelionė, todėl šiemet sakome: kol neužkopsi – nesuprasi. Tai galimybė pasireikšti ir užkopti į kalną savo būdu. Kiekvienas žmogus ateina su savo suvokimu, su įgyvendinta fantazija. Ir tai yra gražu. Fluxus įneša į mūsų kasdienį gyvenimą smagumo, juoko, santykio pasikeitimo“, – kviečia festivalio režisierius T. Erbrėderis.

„Fluxus festivalis“ vyks rugsėjo 8 d., penktadienį, nuo 22.30 val.

Festivalio tema – FLUXUS RECEPTAS.

Kopimo pradžia: Jurgio Mačiūno aikštė (Parodos g. 1, Kaunas).

Apranga: fluxiškiausias ir geriausiai jus atspindintis kostiumas.

Kopimas: kaip tik norisi, tik nekasdieniškai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA