Kaune aidės 7-asis Tarptautinis kariljono festivalis | Kas vyksta Kaune

Kaune aidės 7-asis Tarptautinis kariljono festivalis

E. Lylaus nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Jau tradiciškai Kaunas rudenį pasitinka varpų muzika: net dvi dienas, rugsėjo 2–3 d., Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje skambės kariljonistų iš viso pasaulio atliekami kūriniai. Tarp jų – ne tik klasika, populiariosios muzikos fragmentai, bet ir lietuvių bei ukrainiečių liaudies dainos, Holivudo filmų melodijos. Po ilgo laiko suskambės ir žymiausio Lietuvos kariljonisto Viktoro Kuprevičiaus bei jo sūnaus Giedriaus Kuprevičiaus autoriniai ir aranžuoti kūriniai kariljonui, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Rugsėjo 2 d., šeštadienį, festivalį atidarys klaipėdiečiai – improvizacijas ir kariljono klasiką po vieną ir duetu atliks Urtė Krutkevičiūtė ir Vilius Aleinikovas. Skambės Yann Tiersen, J. Naujalio, M. K. Čiurlionio kūriniai. Kaip sako V. Aleinikovas: „Pasirodymą užbaigsime dviem labai taikiais kūriniais – K. Kwiecien-Dtugosz „A Lullaby for…“ ir L. Narvilaitės „Varpas prabyla į tylą“, kuriems aidint koncertas tiesiog ištirps ramybėje ir tyloje“.

Juos pakeis kariljonistai iš Nyderlandų ir Belgijos – Richard de Waardt ir Dina Verheyden. Richard de Waardt jau daugiau nei dešimtmetį yra Roterdamo miesto kariljonistas, kur groja trimis kariljonais. Jis taip pat groja akordeonu keliose grupėse ir aktyviai prisideda prie kampanijos „Daar Zit Muziek In“, kuria siekiama įtraukti daugiau muzikos į vaikų mokymo procesą.

Jo žmona Dina Verheyden, profesionali kariljonistė, moko groti kariljono bei kampanologijos ir muzikos teorijos Karališkoje kariljono mokykloje, taip pat dainuoja keliuose vokaliniuose ansambliuose.

/ E. Lylaus nuotr.

Svečiai paruošė programą dviem dienoms. Šeštadienį Kauno kariljonu jie atliks filmų garso takelių ir popmuzikos įkvėptą programą: klausytojai galės išgirsti varpais atliekamas „Žvaigždžių karų“, „Nasrų“ ar „Šindlerio sąrašo“ melodijas, L. Coheno, „Coldplay“ ar „Radiohead“ kūrinių aranžuotes. O rugsėjo 3-iąją, sekmadienį, Karo muziejaus sodelį užlies visiškai kita nuotaika – varpais R. de Waardt ir D. Verheyden skambins klasiką: nuo G. F. Hendelio ir C. Debussy iki G. Faure ir R. Abou-Khalil.

Kaip visada, bus ir netikėtų duetų: šeštadienio pavakarę kariljonas skambės kartu su elektronine muzika programoje „ElektroŠok‘iai“. Ją atliks kauniečiai Raimundas Eimontas (kariljonas), Roberta Daugėlaitė (vokalas/elektronika), Marius Paulikas (elektronika).

Pirmosios festivalio dienos programą užbaigs šeštadienį nuo 21 val. koncertuosiantis Nyderlanduose gyvenantis japonų atlikėjas Toru Takao su programa „Music for Peace“ (Muzika taikai). Kaip yra sakęs pats atlikėjas, kariljono koncertuose jam svarbu paliesti kuo įvairesnės publikos širdis ir atliepti tiek vaiko, tiek senjoro lūkesčius, todėl ir Kauno festivalio klausytojams jis paruošė įvairiaspalvę programą: skambės ukrainiečių bei lietuvių liaudies dainos, japoniškos animacijos animė muzika, originali japoniška muzika kariljonui.

Taip pat – „Heiwa no Kane“ (Varpai taikai): originaliai šis kūrinys buvo skirtas atlikti moksleivių ir mokytojų chorui pradinėje Japonijos mokykloje, kurioje lankėsi Kauną su Japonija sujungusi asmenybė – Chiune Sugihara.

Antrąją festivalio dieną, sekmadienį, Kauno kariljono varpai skambės pagal ilgamečio kariljonisto, miesto garbės piliečio Viktoro Kuprevičiaus ir jo sūnaus Giedriaus Kuprevičiaus autorinius ir aranžuotus kūrinius, kuriuos atliks kaunietė Austėja Staniunaitytė-Proietta.

/ E. Lylaus nuotr.

„Savo pasirodymo festivalyje programą, pavadintą „Brangūs prisiminimai“, rengiau visų pirma kaip Viktoro Kuprevičiaus prisiminimą ir padėką žmogui, kuris kariljonui paskyrė didelę savo gyvenimo dalį ir kurio dėka varpų muzika tapo neatskiriama Kauno kultūros gyvenimo dalimi.

Man paprašius, atlikėjo sūnus, visiems kauniečiams ir lietuviams puikiai žinomas maestro Giedrius Kuprevičius, pasidalijo kūriniais, kuriuos kažkada keturiomis rankomis atlikdavo kartu su tėvu. Aš juos atliksiu viena – tad skambesys kiek skirsis. Klausytojai tikriausiai atpažins ir mano atliekamus G. Kuprevičiaus populiarius kūrinius – „Skriski, skriski Lietuvėlėn“ ar „Veronikos romansas“, – apie savo programos dalį pasakoja kariljonistė ir viena iš Tarptautinio Kauno kariljono festivalio organizatorių Austėja Staniunaitytė-Proietta.

Visi festivalio koncertai – nemokami. Daugiau informacijos rasite čia.

Festivalį organizuoja Kauno menininkų namai.

Festivalį finansuoja – Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

7-ojo Tarptautinio kariljono festivalio programa:

RUGSĖJO 2 d., ŠEŠTADIENIS

14:00 U. Krutkevičiūtė, V. Aleinikovas (Klaipėda, Lietuva)

14:40 R. de Waardt (Nyderlandai), D. Verheyden (Belgija)

17:00 R. Eimontas (kariljonas), R. Daugėlaitė (vokalas/elektronika), M. Paulikas (elektronika) (Kaunas, Lietuva)

21:00 Toru Takao (Japonija/Nyderlandai)

RUGSĖJO 3 d., SEKMADIENIS

12:00 Austėja Staniunaitytė-Proietta (Kaunas, Lietuva)

12:40 Richard de Waardt (Nyderlandai) ir Dina Verheyden (Belgija)

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA