Karmėlavos gyventojai baiminasi dėl miško likimo: medžiai krinta ir naktimis | Kas vyksta Kaune

Karmėlavos gyventojai baiminasi dėl miško likimo: medžiai krinta ir naktimis

Praėjusią savaitę į naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi Karmėlavos ir Rykštynės kaimo gyventojai, kurie įtaria nelegalius medžių kirtimo darbus Pilėnų miške. Apie situaciją informuoti Valstybinių miškų urėdijos atstovai teigė, jog minėtą vietą patikrino.

„Pastebėjome, kad jau nuo 2021 metų miškas yra tendencingai naikinamas slapčia. Kaip atrodo miškas 2021, 2022, 2023 metais matosi topografinėse nuotraukose, iš pasikeitimų akivaizdžiai matosi, kad pokyčiai vyksta tik privačiame žemės sklype.

Uraganų ar kitokių stichinių nelaimių Lietuvoje šiais metais nebuvo, bet miške atsirado aikštė, būtent toje vietoje, kurios nebuvo iki šiol. Esame jau rašę raštus įvairioms valstybinėms institucijoms, tačiau realių veiksmų niekas nesiėmė ir tik persiuntinėjo raštus vieni kitiems.

Mes, gyventojai, matome, kad miško savininkas ir toliau daro realius veiksmus: naktimis kerta jaunus medžius, juos išsiveža, slepia kelmus, vykdo tiek planuojamų kirsti ilgamečių pušų žymėjimą raudonais dažais, tiek žemės matavimus (įkalti kuoliukai numatytam keliui). Visus šiuos pažeidimus gyventojai stengiasi fiksuoti asmeniniais telefonais, kaip galimai nelegalios veiklos įkalčius. Įtariame, kad galimai leidimai statyboms, medžių pjovimui ir kitiems darbams daryti yra gaunami neteisėtai ir nelegaliai“, – laiške dėstė susivieniję gyventojai.

Miško sklypas yra privatus

VĮ Valstybinių miškų urėdijos (VMU) Dubravos regioninio padalinio gamtotvarkos specialistas Tomas Valiauskas naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad minėtas miško sklypas yra privati nuosavybė.

„Galime patvirtinti, kad minimas sklypas yra privati nuosavybė. Tačiau leidimus kirsti mišką išduoda ne Valstybinių miškų urėdija (VMU), o kita institucija – Valstybinė miškų tarnyba“, – teigė VMU atstovai.

Specialistas informavo, jog dėl kertamų medžių minėtoje vietoje buvo sulaukta pranešimų iš vietinių gyventojų, o pareigūnai skubiai reagavo ir važiavo apžiūrėti įvykio vietos. Visgi, paaiškėjo, kad minėtas sklypas priklauso privačiam asmeniui ir kirtimo leidimus jis turi.

„VMU Karmėlavos girininkas sekmadienį sulaukė skambučio dėl kertamų medžių jūsų minimu adresu ir iš karto nuvyko į tą vietą apžiūrėti bei įvertinti situacijos. Minimas sklypas yra privati valda ir jo savininkui yra išduotas leidimas kraštovaizdžio formavimo kirtimams. Kartu dalyvavo Aplinkos apsaugos kontrolės specialistai. Kirtimo darbai buvo sustabdyti Aplinkos apsaugos departamento budinčios komandos, todėl tikslingiausia apie kirtimo darbų stabdymo priežastis vertėtų teirautis AAD“, – teigė jie.

Anot specialisto, kirtimo darbai Lietuvoje yra griežtai reglamentuoti, bet apribojimų tai daryti tamsiu paros metu nėra.

„Medžių kirtimas yra griežtai reglamentuojamas Lietuvos Respublikos teisės aktų.

Vadovaujantis Vyriausybės nutarimu (Nr. 799, galiojanti suvestinė redakcija 2021-07-01) Privačių miškų tvarkymo ir naudojimosi nuostatai ir LR aplinkos ministro leidimų kirsti mišką išdavimo tvarkos aprašo patvirtinimo (Nr. D1-1055 galiojanti suvestinė redakcija 2023-01-01) ir miško kirtimo taisyklėmis (Nr. D1-79 galiojanti suvestinė redakcija 2020-09-02). Jeigu yra išduotas leidimas, turi būti laikomasi darbų saugos reikalavimų Nr. DT1-96 arba stichinių nelaimių atveju šalinami pavojingi medžiai. Apribojimų kirtimui naktį nėra“, – atsakė VMU atstovai.

Vietoj miško bus tiesiamas kelias

Situaciją pakomentavo ir Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos ir aplinkai saugaus elgesio skatinimo departamento Komunikacijos skyriaus atstovai, teigdami, jog privatus asmuo darbus atlieka legaliai, o vietoje nukirstų medžių bus tiesiamas kelias.

„Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nuvykę į nurodytą vietą nustatė, kad privataus miško savininkas, pagal parengtą 2023 – 2033 m. privataus miško vidinės miškotvarkos projektą, Valstybinės miškų tarnybos patvirtintą ir 2023-08-01 išduotą leidimą, privataus miško savininkui kirsti mišką, vykdo specialųjį – kraštovaizdžio formavimo miško kirtimą.

Jo metu numatyta iškirsti 20 medžių. Pagal miškotvarkos projektą, kraštovaizdžio formavimo kirtimu projektuojama pašalinti pavojingus, nusilpusius medžius ir medžius trukdančius 5 m pločio keliuko įrengimui“, – teigė AAD atsovai.

Šiuo metu Aplinkos apsaugos departamentas tęsia tyrimą, išsamiau pakomentuoti galės tik jam pasibaigus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA