Lietuviai prieš rugsėjį lekia apsipirkti į Lenkiją: „Stebuklingos kainos, į kurias žiūrėdami tik apsilaižome“ | Kas vyksta Kaune

Lietuviai prieš rugsėjį lekia apsipirkti į Lenkiją: „Stebuklingos kainos, į kurias žiūrėdami tik apsilaižome“

Lrytas.lt / Miglė Žemrietė 2023/08/09 16:57
Asociatyvi / V. Ščiavinsko nuotr.

Atėjęs rugpjūtis mokiniams ir jų tėvams asocijuojasi su artėjančiais mokslo metais. Lietuvos parduotuvėse jau rikiuojasi ir mokyklinių prekių prikrautos lentynos. Tačiau kai kurių lietuvių jos nedomina – kuprinių, pieštukų ir drabužių jie jau pradėjo ieškoti kaimyninėje Lenkijoje.

Dar laukia nuolaidų

Įvairiose feisbuko grupėse jau verda diskusijos, kur Lenkijoje pigiausios mokyklinės prekės, klausinėjama, ar verta vykti vien dėl jų.

Lenkijoje apsipirkti žada ir Telšių gyventoja Rasa.

„Turiu du mokyklinio amžiaus vaikus. Truputį palauksiu ir rugpjūčio pabaigoje vyksiu į Lenkiją, ten prasidės nuolaidos mokyklinėms prekėms. Nupirksiu vaikams ir rudeninių striukių, batų – viskas bus gerokai pigiau nei Lietuvoje. Tuo pačiu apsipirksime ir maisto“, – portalui lrytas.lt pasakojo Rasa.

Kad tėvai savo vaikų mokyklai apipirkti dar neskuba, antrino ir prekių iš Lenkijos pristatymo paslaugas teikiančios įmonės „Lenkijojepigiau.lt“ vadovas Giedrius Levickas. Tačiau, anot jo, gyventojai jau dairosi Lenkijos pusės link.

„Dar nepastebėjau didelio pirkimo bumo, dar kiek per anksti. Manau, kad už poros savaičių pirkimai prasidės. Kol kas perkama vangiai, žmonės labiau dairosi, laukia akcijų“, – aiškino G. Levickas.

Tiesa, nors nuolaidų būna ir Lietuvos parduotuvėse, anot G. Levicko, Lenkijoje kuprinės vis tiek bus pigesnės.

Asociatyvi / D. Umbraso nuotr.

„Lietuvoje kuprinė – 160 eurų, o Lenkijoje – 60 eurų. Lietuvoje iš pradžių kainos išpučiamos, o paskui daromos didelės nuolaidos“, – manė pašnekovas.

Jis pridūrė, kad lietuviai rugpjūčio pabaigoje Lenkijoje pirks ne vien kuprines ir pieštukus.

„Tikrai neapsimoka vykti dėl vieno daikto. Žmonės kartu perka ir kažko buitiško, apsiperka statybinių medžiagų, maisto, alkoholio. Ir grįžta patenkinti“, – tikino G. Levickas.

Stebuklingos lenkiškos kainos

Kainas stebinčio portalo pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas aiškino, kad į Lenkiją prieš rugsėjį plūstantys lietuviai – kasmetinis reiškinys.

„Tas kartojasi metai iš metų. Bent jau mano žiniomis, lietuviai iš Lenkijos grįžta nenusivylę. Perka kanceliarines prekes, kuprines, rūbus vaikams. Kiek sutaupo, priklauso nuo to, kur perka – ar firminėse parduotuvėse, ar prekybos tinkluose, ar perka su nuolaidomis, ar ne. Dalis žmonių iš anksto pasiskaito prekybos tinklų kainų leidinius, susiplanuoja ir tada važiuoja apsipirkti“, – sakė A. Vizickas.

Anot jo, lietuvius labiausiai vilioja lenkiškos kainos.

„Mūsų prekybininkai – chrestomatinis dalykas. Jie jau dabar atsivežė mokyklinių prekių, jas laiko 30 dienų, o vėliau nuleis kainą ir pritaikys net 50 proc. nuolaidą, nes įsigaliojo naujos taisyklės – nuleisti kainą galima tik praėjus 30 dienų.

Ši situacija kartojasi, drastiškų pokyčių nematome – bus tie patys tiekėjai, tik dėl infliacijos bus dar labiau pabranginta. Matysime labai panašius pasiūlymus kaip pernai, tik su aukštesne kaina. Lietuvoje aukštos bazinės kainos, kad savaitę prieš mokyklą būtų galima paskelbti nuolaidas“, – kalbėjo A. Vizickas.

Negana to, anot pašnekovo, Lenkijoje mokyklinės prekės ir kokybiškesnės.

„Lenkijoje prekės parduodamos siekiant įtikti pirkėjams, vyksta konkurencija, šlamšto nesiūloma. „Biedronka“ – rinkos lyderis, kuris aplošia tokius žaidėjus kaip „Aldi“, „Lidl“, tad jo kokybė – išties gera“, – manė pašnekovas.

Dalį lietuvaičių žavi ir didesnis pasirinkimas.

„Kadangi Lenkijos rinka didelė, išnaudojama masto ekonomika, siūlomas platesnis asortimentas. Lenkijoje daugiau prekių su vaikams patinkančiais herojais iš animacinių filmų. Įvairovė vaikams svarbi, jie nori būti išskirtinai gražūs“, – šyptelėjo A. Vizickas.

Asociatyvi / G. Bitvinsko nuotr.

Suruošę vaiką mokyklai, piliečiai dažnai apsiperka ir pigesnio maisto, alkoholio, drabužių.

„Lenkijos ir Lietuvos maisto kainų skirtumas nuo 30 proc. pakilo iki 50 proc. Lenkijoje – stebuklingos kainos, į kurias žiūrėdami mes tik apsilaižome – ir aliejaus, ir vištos krūtinėlės, ir sviesto“, – vardijo A. Vizickas.

Maisto prekių kainas ketvirtadienį apžvelgė ir pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas. Feisbuke jis paviešino Lenkijos „Lidl“ kainas: kava „Lavazza“, parduotuvėje apsiperkant už 45 eurus, kainuos tik 22 centus. Aliejaus kaina perkant du vienetus – 1,23 euro. Kiaulienos mentės kilogramo kaina – 2,27 euro, vištos krūtinėlės – 4,09 euro, kiaulienos šoninės – 2,95 euro.

„Aišku, kai kurie kiekiai ribojami. Rugpjūtis Lenkijoje nusimato karštas – Lietuvos–Lenkijos pasienyje esančios tinklų parduotuvės gali trumpinti darbo laiką ir išleisti darbuotojus atostogų, kad jie galėtų prieš mokslo metus apsipirkti Lenkijoje“, – rašė P. Čepkauskas.

Lietuviai Lenkijoje šiemet pirko daugiau

Aukštomis prekių kainomis Lietuvos parduotuvėse nepatenkinti lietuviai vis aktyviau apsipirkinėja kaimyninėje Lenkijoje, skelbia Šiaulių bankas.

„Kaip ir kasmet, vasarą stebime padidėjusį lietuvių pirkėjų srautą į Lenkiją. Analizuojant lietuvių atsiskaitymus Lenkijos prekybos centruose, pinigų gryninimosi operacijas, matome, kad jau nuo metų pradžios daugiau tautiečių pinigus leidžia kaimyninėje šalyje. Be abejo, pagrindinė priežastis – mažesnės kainos prekybos tinkluose. Tačiau išlaidų Lenkijoje daugėja ne tik dėl to – į šią šalį daugiau keliaujame atostogų laikotarpiu“, – sakė Šiaulių banko Kasdienės bankininkystės departamento direktorius Andrius Kamarauskas.

Apsipirkti į Lenkiją kaip ir anksčiau dažniausiai važiuojama dėl pigesnių maisto, namų apyvokos prekių. Populiariausios apsipirkimo vietos – maisto prekių parduotuvės, namų apyvokos prekių parduotuvės, degalinės.

Daugiausia atsiskaitoma pasienyje su Lietuva esančiuose prekybos vietose – Suvalkuose, Seinuose, Augustave.

„Netoli sienos gyvenantiems lietuviams jau seniai nebėra jokio skirtumo, ar pirkti šalia esančioje parduotuvėje, ar pavažiuoti dešimtį ar dvi dešimtis kilometrų ir apsipirkinėti kaimyninėje šalyje. Šiemet Šiaulių banko klientai Lenkijoje savo mokėjimo kortelėmis prekybos vietose atsiskaitė už 3,2 mln. eurų, 2 proc. daugiau nei ankstesniais metais tuo pačiu laikotarpiu. Atsiskaityta buvo beveik 117 tūkst. kartų, 6 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Akivaizdu, kad apsipirkimo Lenkijoje populiarumas niekur nedingo“, – sakė A. Kamarauskas.

Lenkijos Vyriausios Statistikos valdybos duomenimis, vienas pirkėjas iš Lietuvos Lenkijoje praėjusiais metais vidutiniškai išleido 236 zlotų (60 eurų). Iš Lietuvos į Lenkiją pernai atvyko 13 proc. daugiau asmenų ir išleido 28 proc. daugiau pinigų.

Lietuvos gyventojų išlaidos auga dėl augančios infliacijos ir augančių kainų, tai didina ir lietuvių srautą į Lenkiją ir išleidžiamas sumas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA