Elektromobiliams viešajame sektoriuje numatyta 38 mln. eurų ES investicijų | Kas vyksta Kaune

Elektromobiliams viešajame sektoriuje numatyta 38 mln. eurų ES investicijų

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Mažinti neigiamą transporto keliamos taršos poveikį aplinkai, taip pat keisti valdomo automobilių parko sudėtį, įsigyjant elektromobilius arba vandeniliu varomus automobilius, kviečiamas ir viešasis sektorius. Šiam tikslui iki 2026 m. pavasario numatyta beveik 38 mln. eurų ES investicijų. Paraiškas galima teikti jau nuo rugpjūčio 8 d., rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Pastaraisiais metais matėme aktyvų susidomėjimą kompensacijomis už įsigytus elektromobilius – ypač tarp gyventojų. Susidomėjimas tvaresnėmis transporto priemonėmis didėja ir tarp verslo įmonių. Tikimės, kad nauja paskata pokyčių atneš ir į viešojo sektoriaus automobilių parką“, – sako APVA direktorius Gvidas Dargužas.

2023 m. liepos 1 d. VĮ „REGITRA“ duomenimis Lietuvoje iš viso buvo užregistruoti 9487 grynieji M1 ir N1 klasės elektromobiliai. Vien per 2023 m. birželio mėn. buvo įregistruoti 2160 klasės grynieji elektromobiliai, kai tuo tarpu per visus 2021 m. – 2502 vnt.

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Kompensacijos bus teikiamos viešiesiems juridiniams asmenims (valstybės ar savivaldybės, jų institucijų arba kitų valstybės ir savivaldybių juridinių asmenų, nesiekiančių naudos sau, įsteigti juridiniai asmenys, kurių tikslas – tenkinti viešuosius interesus (valstybės ir savivaldybės įmonės, valstybės ir savivaldybės įstaigos, viešosios įstaigos, kurių savininkė arba dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, tradicinės religinės bendruomenės, religinės bendrijos ar centrai), nevykdantys ūkinės veiklos.

Už kiekvieną įsigytą naują M1 ar N1 klasės elektromobilį ar vandeniliu varomą automobilį bus skiriama 5 tūkst. eurų išmoka, o už naudotą, bet ne senesnį kaip 4 m. – 2 500 eurų. Paraiškos pildomos ir kompensacinės išmokos mokamos jau įsigijus transporto priemonę.

„Siekiant pagerinti sąlygas pareiškėjams ir išplėsti galimybes viešajam sektoriui pereiti prie netaršių transporto priemonių, šiuo metu diskutuojama su Europos Komisija ir Finansų ministerija dėl galimybės skirti kompensacijas ir lizingo būdu įsigytoms transporto priemonėms, nes pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, tai nėra galima“, – teigia G. Dargužas.

Kvietimą teikti paraiškas galima rasti APVA informacinėje sistemoje APVIS.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA