Klausytojus sveikins tradicija tampantis „Tarptautinis Zapyškio muzikos festivalis“ | Kas vyksta Kaune

Klausytojus sveikins tradicija tampantis „Tarptautinis Zapyškio muzikos festivalis“

Senoji Zapyškio bažnyčia / I. Venslavičiaus nuotr.

Rugpjūčio 8 d. (antradienį) 19 val. Zapyškis visus kvies pasinerti į klasikinės muzikos srovę drauge su „II-uoju tarptautiniu Zapyškio muzikos festivaliu“. Atidarymo koncerte – „Kremerata Lituanica“. Solistai: Pijus Paškevičius (obojus), Džeraldas Bidva (smuikas). Dirigentas ir festivalio meno vadovas – Christian Frattima (Italija).

Programoje skambės J. S. Bach, O. Respighi, R. Schumann ir F. Mendelssohn kūriniai, rašoma Senosios Zapyškio bažnyčios pranešime žiniasklaidai.

Pijus Paškevičius – daugelio tarptautinių konkursų Europoje ir Jungtinėse Amerikos valstijose laureatas. Jo atliekamą muziką girdėjo Vokietijos, Šveicarijos, Lenkijos ir kt. šalių klausytojai. Jis yra apdovanotas specialiu prizu „Tapk Naujojo šimtmečio kūrėju“, Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos padėka už Lietuvos garsinimą tarptautiniuose konkursuose bei aukso medaliai prestižiniuose atlikėjų konkursuose Manhetene, JAV ir Berlyne, Vokietijoje. P. Paškevičiaus scenos partneriai – Sergejus Krylovas, Davidas Geringas, Vilmantas Kaliūnas, Modestas Pitrėnas, Robertas Šervenikas, Juozas Domarkas ir daugelis kt. meistrų.

Ypatingą vietą Pijaus muzikiniame gyvenime užima J. S. Bacho muzika. Jo debiutas atliekant J. S. Bacho dvigubą koncertą smuikui ir obojui buvo su pasaulinį pripažinimą pelniusiu smuikininku Sergejumi Krylovu. Kaip solistas P. Paškevičius aktyviai koncertuoja įvairiuose nacionaliniuose ir tarptautiniuose festivaliuose. Obojininkas šiuo metu studijuoja Roberto Šumano aukštesniojoje muzikos mokykloje prof. Ralph van Daal klasėje.

Pijus Paškevičius / Organizatorių nuotr.

„Kremerata Lituanica“ koncertmeisteris Džeraldas Bidva 1999 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Yra kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ koncertmeisteris. Pastaraisiais metais jis daugiausia koncertuoja įvairiuose kamerinės muzikos ansambliuose, nuolat groja solo su Lietuvos simfoniniais ir kameriniais orkestrais.

Bidva buvo kviestinis atlikėjas daugelyje prestižinių festivalių, tokių kaip „Lockenhaus“, „Gstaad“, „Maerze“, „Les Museiques“, Zalcburgo ir kt. D. Bidva yra „Kremerata Baltica“ narys nuo pat šio orkestro įsikūrimo 1997 m. 2005 m. kartu su draugais iš kamerinio orkestro Džeraldas subūrė styginių kvartetą „Kremeratini“.

1997 metais garsaus smuikininko Gidono Kremerio įkurtas „Grammy“ apdovanojimus pelnęs kamerinis orkestras „Kremerata Baltica“ laikomas vienu ryškiausių tarptautinių Europos ansamblių. Nuo pat įkūrimo „Kremerata Baltica“ grojo daugiau nei 50 šalių, koncertavo 600 miestų ir surengė daugiau nei 1000 koncertų visame pasaulyje. Orkestras padeda dalytis turtinga Gidono Kremerio menine patirtimi su naująja karta ir kartu skatinti bei įkvėpti Baltijos šalių muzikinį ir kultūrinį gyvenimą.

„Kremerata Lituanica“ yra „lietuviška“ „Kremerata Baltica“ dalis. Tai 9 muzikantų ansamblis, tęsiantis pačias geriausias garsiojo orkestro tradicijas, kuriantis konceptualias ir originalias programas. Ansamblis savo veiklą pradėjo pandemijos laikotarpiu, o kelionės į užsienį su visu orkestru buvo labai ribotos. Nuo tada ansamblis daug koncertavo Lietuvoje, 2021 metais koncertavo Austrijoje, Vengrijoje, Šveicarijoje, Latvijoje. Svarbi jo veiklos dalis – bendradarbiavimas su jaunais lietuvių kompozitoriais. Iš kitų kamerinių orkestrų šis kolektyvas išsiskiria savitu braižu – programų konceptualumu bei itin meistrišku jų atlikimu.

Christian Frattima – dirigentas, profesorius, XVIII a. istoriškai pagrįstos muzikos specialistas, meno vadovas, operos kompanijos „Coin_du_Roi“ įkūrėjas, dokumentinių filmų prodiuseris ir kūrėjas. Gimęs 1984 m., įvairių sričių vunderkindas Ch. Frattima pradėjo muzikuoti vos būdamas keturių, laimėjo daugybę smuikininkų konkursų visame pasaulyje. Ch. Frattima įgijo keletą išsilavinimų: ekonomikos magistro, Romos G. Marconi universiteto scenos menų ekonomikos daktaro, dirigavimo magistro, Bocconi universiteto scenos meno vadybos podoktorantūrinį, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dirigento magistro laipsnius.

Christian Frattima / Organizatorių nuotr.

Ch. Frattima dalyvavo žymių pedagogų Jorma Panula, Dejan Pavlov, Eri Klas ir Claudio Abbado tarptautiniuose kursuose, dirigavo daugiau nei penkiolikoje šalių prestižiniams pasaulio orkestrams: Madrido filharmonijos, Kauno simfoniniam, Sankt Peterburgo valstybiniam simfoniniam orkestrams, „Tokyo Symphony Orchestra“, „Sinfonietta Riga“, Florencijos Maggio Musicale teatro kameriniam orkestrui, F. Cilea teatro, Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrams, Puatjė kameriniam, Kairo operos, Turkijos nacionaliniam orkestrams ir daugeliui kitų.

Susižavėjęs istoriškai pagrįsta interpretacija, Ch. Frattima laikomas vėlyvojo baroko ir ankstyvojo klasicizmo muzikos autoritetu. Jis parašė daugiau nei penkiasdešimt mokslo straipsnių ir knygų apie XVII a. muzikos interpretaciją bei savo muzikologinio tyrimo dėka atrado nemažai dingusios praeities muzikos. 2015 m. Ch. Frattima įkūrė „Coin du Roi“. Tai vienintelė italų kompanija, kurios specializacija yra baroko opera ir kurioje grojama autentiškais instrumentais. „Coin du Roi“ orkestras laikomas vienu geriausių istoriškai pagrįstų orkestrų Europoje. Su „Coin du Roi“ Ch. Frattima šiuo metu įrašinėja L. van Beethoveno simfonijų ir koncertų bei koncertinių arijų „opera omnia“ su autentiškais instrumentais. Ch. Frattima yra Vilniaus universiteto ir ,,La Scala“ akademijos profesorius.

Šiuo metu Ch. Frattima yra „Riga un Rundale“ tarptautinio senosios muzikos festivalio, Zapyškio tarptautinio festivalio, tarptautinio muzikos festivalio „MusicaRiva“ festivalio meno vadovas ir meno konsultantas, tarptautinio muzikos festivalio „Banchetto musicale“ meno vadovybės atstovas, „Coin du Roi“orkestro vyriausiasis dirigentas bei daugiau nei dvidešimties tarptautinių orkestrų kviestinis dirigentas. Ch. Frattima, puikiai kalbantis lietuviškai, yra Lietuvos istorijos, tradicijų ir kultūros puoselėtojas užsienyje.

Koncertas vyks Senojoje Zapyškio bažnyčioje, adresu Muziejaus g. 1, Zapyškis. Jo pradžia 19.00 val., durys atidaromos 18.15 val.

Renginys – nemokamas. Jo metu bus fotografuojama, nuotraukos viešinamos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA