Lietuva ir Lenkija dėl „Wagner“ samdinių svarsto uždaryti sieną su Baltarusija | Kas vyksta Kaune

Lietuva ir Lenkija dėl „Wagner“ samdinių svarsto uždaryti sieną su Baltarusija

BNS / Augustas Stankevičius 2023/07/28 11:34
Tvora pasienyje su Baltarusija / DELFI nuotr.

Lietuva ir Lenkija svarsto drauge uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu pasienyje įvyktų rimtų incidentų dalyvaujant karinei rusų samdinių bendrovei „Wagner“, patvirtino abiejų šalių pareigūnai.

„Svarstymai – realūs, – žurnalistams penktadienį sakė Lietuvos vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius. – Sienos uždarymo galimybė egzistuoja.“

Taip jis kalbėjo Lenkijos vidaus reikalų ministrui ketvirtadienį pareiškus, kad tokia galimybė su kaimynėmis yra svarstoma. Jį citavo naujienų agentūra „Reuters“.

„Wagner“ samdiniams už kelių kilometrų nuo Lenkijos sienos pradėjus mokyti Baltarusijos specialiąsias pajėgas, Varšuva praėjusią savaitę įsakė perkelti dalį savo karinių junginių iš šalies vakarų į rytus.

A. Abramavičius teigė turintis informacijos, kad ketvirtadienį Lenkijos vyriausybės atstovai lankėsi pasienyje su Baltarusija, vertino grėsmes.

„Jie ten identifikavo apie 1,2 tūkst. „Wagner“ kovotojų, kurie yra Baltarusijos teritorijoje ir dalis iš jų yra arti sienos“, – sakė viceministras.

Jis teigė nemanantis, kad Lenkiją gali įbauginti Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos komentarai apie tai, jog grupė „prašo vykti į Vakarus, prašo manęs leidimo… vykti į Varšuvą, į Žešuvą“.

„Kaip karinei jėgai, Lenkijai didelio pavojaus tai nesudaro, aš taip įsivaizduoju. Bet kaip provokacijų galimybė, taip, sudaro. Tai gali būti kažkokios grupuotės pabėgėlių, neteisėtų migrantų permestos, siekiant sukelti kažkokius neramumus“, – sakė A. Abramavičius.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų įkurtas Nacionalinis pasipriešinimo centras šią savaitę pranešė, kad „Wagner“, Baltarusijoje mokydami vietos karius, į samdinių grupę verbuoja naujus narius.

Centro teigimu, viena iš sutarties sąlygų yra pasirengimas dalyvauti kariniuose veiksmuose kaimyninių šalių, ypač Lenkijos ir Lietuvos, teritorijoje.

Jis taip pat praneša, kad šimtas „Wagner“ samdinių atvyko į Baltarusijos pasienį, siekiant surengti provokacijas prieš Lenkiją ir Lietuvą.

„Didžioji dalis naujai atvykusių teroristų turi nelegalių migrantų kontrabandos ir gabenimo patirties. (…) Priedangai nusikaltėliai gauna Baltarusijos pasieniečių uniformą, o prisidengę baltarusių darbuotojais lydės pabėgėlius bandant kirsti sieną“, – nurodo įstaiga.

„Wagner“ į Baltarusiją ėmė keltis po birželį nepavykusio maišto Rusijoje, kurį užbaigti, kaip manoma, padėjo A. Lukašenka, leidęs į savo šalį atvykti rusų samdiniams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA