Rekordiniai karščiai ir gaisrai Europoje naikina ūkininkų derlius: Lietuvos prekybininkai ieško alternatyvų | Kas vyksta Kaune

Rekordiniai karščiai ir gaisrai Europoje naikina ūkininkų derlius: Lietuvos prekybininkai ieško alternatyvų

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2023/07/27 17:29
Asociatyvi / J. Elinsko nuotr.

Rekordiniai karščiai ir gaisrai Europoje naikina ūkininkų derlius. Tai gali turėti įtakos vaisių ir daržovių kainoms ateityje. Ekonomistai teigia, kad gali būti, jog didelės infliacijos istorija dar nesibaigė. Prekybos tinklai Lietuvoje sako akylai stebintys situaciją, tačiau tikina, kad pasitaiko, kai vieni tiekėjai nebegali užtikrinti reikiamo produkcijos kiekio.

Sausra naikina derlius

Europa kovoja su karščio padariniais, o birželis buvo karščiausias mėnuo per 174 metų oro temperatūros stebėjimo istoriją, skelbia Reuters.

Neabejojama, kad oro temperatūra įtakos turės ir derliams, kurie esant tokiems oras gali būti itin smarkiai paveikti.

Jau anksčiau užsienio spaudoje buvo skelbiama, kad sausra ir mažesni derliai gali dar labiau padidinti maisto kainas Europoje, kas kartu didintų ir infliacijos rodiklius.

Šiuo metu skelbiama, kad Ispanijoje karščiai sunaikino beveik visą arbūzų ir melionų derlių. Skaičiuojama, kad sunaikinta beveik 70 proc. produkcijos.

„INVL“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė teigė, kad šiuos metus bendrai galima pavadinti netipiniais. Pasak jos, auginančių šiltnamiuose sezonas jau ir kiek anksčiau buvo prastas.

„Pernai metais buvo labai išaugusios energetikos kainos, šiltnamių sezonas buvo labai prastas, nes daržovių auginti tiesiog neapsimokėjo“, – sakė ji.

Jungtinėje Karalystėje prieš kurį laiką buvo jaučiamas daržovių deficitas, Lietuvoje žiemą taip pat buvo galima stebėti aukštumas pasiekusias paprikų kainas, kai už kilogramą buvo prašoma 8 Eur.

„Buvo jaučiama, kad rinka labai išbalansuota, o dabartinės sausros ir situacija, ko gero, labai prisidės prie įtampų. Nėra palankios klimatinės sąlygos“, – sakė ekonomistė.

Laukia mažiau derliaus, prastesnė kokybė

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Indrė Lukoševičienė patvirtino, kad situacija Europoje išties sudėtinga.

„Europoje vyrauja karščiai, protarpiais prašniokščia derlių naikinančios liūtys. Savaime suprantama, šios gamtinės sąlygos daro įtaką derliaus kiekiui ir kokybei.

Liepos pradžioje grįžome iš šiaurinės Italijos dalies. Ūkiai dar nebuvo atsigavę po upės potvynių, o morkų kainos siekė rekordines aukštumas ir jų kokybė nebuvo pati aukščiausia.

Lietuvoje dar tik pradėtas nuiminėti ankstyvųjų morkų derlius. Didžioji dalis morkų parduotuvių lentynose yra importuotos. Jų kainos, kaip ir importuotų svogūnų, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išliko aukštos. Tai leidžia daryti prielaidą, kad rinkoje naujo derliaus daržovių trūksta, todėl jų kainos aukštos“, – pavyzdį pateikė ji.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visgi, kaip tikino, yra atvejų, kai situacija priešinga.

„Atvirkštinis variantas yra su pomidorais. Pagrindinėse pomidorų auginimo šalyse yra karšta – daugiau saulės, todėl pomidorų kainos mažėja, nes rinkoje juntamas balansas arba perteklius“, – sakė ji.

Kol kas, kokia situacija bus su Lietuvoje užaugintomis daržovėmis, anot jos, pasakyti dar sunku.

„Visgi jau dabar matome, kad nukentės tiek derliaus kiekis, tiek kokybė. Ilgai užsitęsusi sausra turėjo gana ženklų poveikį pasėliams, ypatingai tuose ūkiuose, kurie neturi laistymo sistemų“, – teigė I. Lukoševičienė.

Apie daug mažesnius derlius kalba ir Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos vadovė“ Vitalija Kuliešienė. Ji tikino, kad bendrai situacija – labai prasta, tik čia žalos pridariusi ne tik sausra, tačiau ir anksčiau buvusios šalnos.

„Klimatas keičiasi, stebimos anomalijos. Mes, sodininkai, tai pastebėjome seniai, nes ilgaamžės obelys jau eilę metų patiria didžiules šalnas. Jų būdavo visada, tačiau, kad savaitę laiktųsi žema temperatūra – nebuvo.

Kas susiję su sausromis, dar galima pasidaryti liejimą, tačiau eilė metų sodininkams ir uogininkams buvo labai nepalankūs, kad nėra iš ko investuoti“, – sakė ji.

Jos teigimu, šiemet derlius Lietuvoje taip pat bus daug mažesnis.

„Kai kur obelys visai tuščios, ant medžio vienas ar du obuoliai. Derliai bus apie 30 proc. mažesni“, – sakė atstovė.

Prekybininkai: stebime situaciją

Ar jaučiamos įtampos iš vaisių ir daržovių tiekėjų Europoje, redakcija teiravosi prekybos tinklų.

„Norfa“ vadovas Dainius Dundulis aiškino, kad kol kas prekybos tinklas neramumų nejaučia.

„Kai tik yra trūkumas, keičiasi kainos. Jos didėja. Tačiau šiuo metu nieko nejaučiame. Iš Ispanijos nieko nesivežame, arbūzus vežamės iš Vengrijos“, – sako jis.

Kalbėdamas apie ateitį D. Dundulis svarstė dėl grūdų kainų. Jo manymu, jos didės.

„Rusija sustabdė grūdų eksportą iš Ukrainos, o kelias, kuris eitų per Lenkiją ir Baltijos šalis, yra brangesnis. Tai sukeltų grūdų savikainą, o kai iš rinkos išimi didelį žaidėją, žaliavos pritrūksta. Manau, kad grūdų kainos koreguosis į didžiąją pusę“, – sakė jis.

Dainius Dundulis / A. Ufarto nuotr.

„Rimi Lietuva“ atstovė Eglė Krasauskienė tikino, kad sausros itin palietė ūkininkus, ypač, vaisių ir daržovių augintojus.

„Nuolat palaikome ryšį su partneriais, bendraujame ir stebime situaciją.

Pasitaiko, kad vieni tiekėjai negali užtikrinti reikiamo kiekio, pastebime, kad tam tikrų vaisių dar daržovių sezonai pasibaigia kiek anksčiau nei įprasta. Tačiau šiuo metu mūsų prekybos tinklas su problemomis nesusiduria – jei ne iš vieno, tai iš kito regiono pavyksta įsigyti mūsų klientų mėgstamų vaisių ir daržovių, tad mūsų asortimente gausu gėrybių iš daugelio Europos šalių“, – teigė ji.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė tikino, kad šiuo metu didžioji dalis šviežių daržovių, vaisių, uogų ir kitų sezoninių gėrybių prekybos tinklo lentynas pasiekia iš vietinių augintojų, tačiau sausros Europoje išties menkina kai kurių daržovių, vaisių, uogų derlių.

„Tam tikrais laikotarpiais išties susiduriame su mažesne šių gėrybių ar kitų produktų pasiūla.

Suprantame, kad klimato kaita neišvengiamai koreguos mūsų asortimentą ateityje, tačiau į tai reaguojame ir nuolat ieškome alternatyvų. Tad mūsų pirkėjai gali būti ramūs, kad nei vaisių – melionų, persikų, nektarinų, abrikosų, arbūzų, vyšnių ar trešnių, nei daržovių ar kitų produktų tikrai nepritrūksime. Darome viską, kad klientai mūsų parduotuvių lentynose rastų visų jiems įprastų ir mėgstamiausių prekių ir galėtų jas įsigyti už jiems prieinamą kainą“, – teigė ji.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vaida Budrienė pasakojo, kad iš Pietuose esančių valstybių vasaros sezonui prekybos tinklas perka kaulavaisius: persikus, abrikosus, nektarinus, melionus.

„Daržovių neperkame vasaros metu, nes turime pakankamai vietos ir aplinkinių valstybių augintojų. Kol kas tiekimas nėra sutrikęs ir vaisiai, iš karto nuėmus derlių, pasiekia „Iki“ parduotuves. Situaciją stebime.

Tiesa, verta paminėti, kad sausros nėra labai naujas dalykas. Mat tokius metus turėjome tiek pernai, tiek užpernai. Vaisių iš pietinių valstybių ir tada nepritrūkome“, – sakė ji.

„Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento atstovė Rasa Didjurgytė teigė, kad labiausiai paveikti sausros yra ūkininkai centrinėje ir Pietų Europoje.

„Lietuviškų vaisių ir daržovių ūkiams neigiamos įtakos padarė pavasarį vyravusi sausra. Kai kurie atviro grunto daržovių augintojai Lietuvoje įsidiegė irigacines sistemas ir sausros žalą derliui dalinai amortizavo, tačiau didžioji dalis tokios įrangos neturi. Visgi šiuo metu turime platų tiek lietuviškų, tiek kitų šalių vaisių ir daržovių asortimentą bei galime jį užtikrinti mūsų pirkėjams“, – sakė ji.

Gali pašokdinti infliaciją

Ekonomistė I. Genytė-Pikčienė tikino, kad kol kas pasakyti, kiek derliai gali būti mažesni, sunku.

„Gaisrai ir karščiai paveiks vaisių ir daržovių derlius, bet šios klimatinės sąlygos daug rizikų kelia ir javams, kviečiams bei kitam žemės ūkiui.

Tai turės padarinių, bet kol derliai nenuimti, nelengva įvertinti jų mastą“, – sakė ji.

Indrė Genytė-Pikčienė / J. Elinsko nuotr.

Prie įtemptos situacijos prisideda ir geopolitinė situacija, kalbant apie Rusijos sprendimą nepratęsti Ukrainos derliaus išvežimo laivais.

„Į tai labai jautriai sureagavo kainos. Ukraina yra labai svarbi žaidėja tiek kviečių, tiek aliejinių kultūrų, kukurūzų rinkose. Tai paveikė pasaulio maisto žaliavų rinkos balansą“, – sakė ji.

Pasak jos, visi šie veiksniai prisideda prie nerimo, susijusio su infliacijos augimu.

„Gali būti, kad didelės infliacijos istorija dar nesibaigė ir rudeniop gali būti naujų aplinkybių, kurios pakurstys naujus maisto prekių krepšelio segmentus“, – įspėjo ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA