Sveiki nagai: dažniausiai pasitaikančios problemos ir kaip jas gydyti | Kas vyksta Kaune

Sveiki nagai: dažniausiai pasitaikančios problemos ir kaip jas gydyti

Nagudraugas.lt nuotr.

Nagų sveikata yra labai svarbus bendros organizmo sveikatos ir higienos aspektas. Mūsų nagai sudaryti iš keratino – baltymo, taip pat esančio odoje ir plaukuose. Jie apsaugo mūsų pirštų galiukus, dėl nagų mes galime suimti, sugriebti daiktų. Tačiau nagai taip pat gali atspindėti ir tam tikras sveikatos problemas bei būti didesnių sveikatos sutrikimų požymis. Šiame straipsnyje Nagudraugas.lt aptaria dažniausiai pasitaikančias nagų problemas ir jų gydymo būdus.

Trapūs nagai

Trapūs nagai yra labai dažna problema, kurią gali sukelti įvairūs veiksniai. Viena iš pagrindinių lūžinėjančių trapių nagų priežas
ių yra senėjimas, nes senstant organizmas gamina mažiau natūralių aliejų, dėl to nagai natūraliai praranda drėgmę, išsausėja ir tampa trapūs bei pradeda lūžinėti. Nagų silpnumą ir trapumą taip pat gali lemti dažnas vandens ir aštrių cheminių medžiagų poveikis, nagus susilpninti gali ir tam tikros medicininės būklės, pavyzdžiui, skydliaukės ligos ir anemija.

Gydymas: Svarbiausia – nagus nuolat drėkinti ir neleisti jiems išsausėti. Tepkite drėkinamuoju kremu arba losjonu nagus ir odeles, venkite aštrių cheminių medžiagų poveikio nagams, pavyzdžiui, nagų itin stipraus acetoninio lako valiklio ir buities  valymo priemonių. Pirštinės, kurias mūvite atliekant namų ruošos darbus ir plaunant indus taip pat gali padėti apsaugoti nagus. Sustiprinti jau pradėjusius silpnėti arba kaip prevencinė priemonė dar iki nagų silpnėjimo pradžios, gali būti naudojamas maisto papildas biotinas.

Pageltę nagai

Gana dažnai sutinkama nagų problema – geltoni nagai, kurie atrodo labai neestetiškai, negražiai ir nesveikai. Nagai geltonuoti gali pradėti dėl įvairių veiksnių, įskaitant grybelines infekcijas, rūkymą ir dažną nagų lako naudojimą.

Gydymas: Labai svarbu nustatyti pagrindinę priežastį, kodėl nagai pakeitė spalvą ir pradėjo geltonuoti. Jei nagai pagelto dėl grybelinės infekcijos, gali būti skiriami vaistai nuo grybelio. Metus rūkyti ir sumažinus nagų lako naudojimą taip pat galima pagerinti pageltusių nagų išvaizdą. Geltonumą taip pat gali padėti užmaskuoti balinamasis nagų lakas.

Įaugę nagai

Įaugusių nagų problema dažniausiai pasitaiko kojų nagams, kai nago kampas arba kraštas įauga į odą, sukeldamas skausmą ir diskomfortą. Įaugusius kojų nagus gali sukelti tokie dalykai, kaip netinkamas nagų kirpimas, per ankšta avalynė ir nago sužalojimą.

Gydymas: Įaugusį kojų nagą galima gydyti taip: du ar tris kartus per dieną 15-20 minučių mirkykite pažeistą koją šiltame vandenyje. Tai gali padėti sumažinti skausmą ir patinimą. Švelniai pakelkite nago kampą ir po juo pakiškite mažą medvilnės gabalėlį. Tai gali padėti pakelti nagą ir neleisti jam įaugti į odą. Venkite nešioti ankštus batus ir kiek įmanoma laikykite pažeistą pėdą pakeltą.

Nagų grybelis

Nagų grybelis yra dažna problema, dėl kurios nagai gali tapti stori, gumbuoti, pakeisti spalvą ir tapti trapūs. Nagų grybelį dažnai „parsinešame“ iš viešų vietų, tokių kaip dušai, baseinai ir pan, kur yra šilta ir drėgna, o tai ypač palanki terpė grybeliui augti ir daugintis.

Gydymas: Nagų grybeliui gydyti gali būti skiriami priešgrybeliniai vaistai. Svarbu, kad pažeista vieta būtų švari ir sausa, taip pat vengti šiltos ir drėgnos aplinkos. Dėvėti orui pralaidžią avalynę ir dažnai keisti kojines taip pat gali padėti išvengti nagų grybelio plitimo.

Atšokę nagai

Nagai pakyla nuo nago dugno ir atšoka, kai aplink nagą esanti oda stipriai išsausėja ir pradeda luptis, todėl nagai tarsi atkyla nuo odos, sudarydami oro tarpus ir nagas atrodo lyg kabantis. Ši bėda gali atsirasti dėl dažno vandens ir aštrių cheminių medžiagų poveikio.

Gydymas: Kaip jau minėta prieš tai, labai svarbu palaikyti odos aplink nagą drėgmę. Drėkinamuoju kremu arba losjonu patepkite pažeistą vietą, kad išvengtumėte išsausėjimo ir lupimosi. Venkite kramtyti ar traukti kabančius nagus, nes tai gali dar labiau juos pažeisti.

Nagų kramtymas

Nagų kramtymas yra blogas įprotis, galintis pakenkti nagams ir aplink juos esančiai odai. Tai labai dažna problema, kurią gali sukelti stresas, nerimas ir nuobodulys.

Gydymas: Norą kramtyti nagus gali padėti sumažinti sveiki streso ir nerimo valdymo būdai, pavyzdžiui, fiziniai pratimai ir meditacija. Pagundą kramtyti nagus taip pat gali padėti sumažinti nagų savalaikis nagų kirpimas arba nuolatinis kartaus skonio nagų lako naudojimas.

Nagų deformacija

Šaukštelio formos nagai, dar vadinami koilonychia, atsiranda, kai nagai tampa ploni ir įgaubti, todėl atrodo lyg šaukštai. Šaukštelio formos nagus gali sukelti įvairūs veiksniai, įskaitant geležies stokos anemiją, kepenų ligas ir skydliaukės ligas. Dažnu atveju tai gali būti paveldima liga.

Gydymas: Norint gydyti tokius deformuotus nagus, svarbu nustatyti priežastį, dėl kurios jie atsirado. Gydyti pirmiausia reikia pagrindinę nagus pažeidusią ligą, dažnu atveju tai geležies stokos anemija arba skydliaukės sutrikimas. Taip pat svarbu nuolat drėkinti nagus ir saugoti juos nuo agresyvių cheminių medžiagų ir traumų.

Baltos dėmės

Baltas dėmes ant nagų gali sukelti maistinių medžiagų trūkumas arba fizinis nago pažeidimas ir sužalojimas.

Gydymas: Jei baltos dėmės atsirado dėl maistinių medžiagų trūkumo, pavyzdžiui, cinko ar kalcio trūkumo, gali būti rekomenduojami maisto papildai. Apsaugoti nagus nuo sužalojimų ir traumų taip pat galima mūvint pirštines, kai atliekami namų ruošos darbai, arba vengiant juos naudoti kaip įrankius.

Apibendrinant galima pasakyti, kad nagų sveikata yra svarbus bendros sveikatos ir higienos aspektas. Dažniausiai pasitaikančias nagų problemas galima išgydyti, skiriant tinkamą dėmesį ir juos prižiūrint. Svarbu, kad nagai būtų švarūs ir drėkinami, saugoti juos nuo agresyvių cheminių medžiagų ir traumų, taip pat nustatyti ir gydyti bet kokius pagrindinius sveikatos sutrikimus. Rūpindamiesi savo nagais galime pagerinti bendrą sveikatą ir savijautą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA