Lietuvos disko metimo karalius M. Alekna siunčia žinią – Paryžiaus olimpiadoje bus ir jo brolis Martynas | Kas vyksta Kaune

Lietuvos disko metimo karalius M. Alekna siunčia žinią – Paryžiaus olimpiadoje bus ir jo brolis Martynas

Lrytas.lt / Modestas Krukauskas 2023/07/19 21:34
M. Alekna sugrįžo namo ir rengsis pasaulio lengvosios atletikos čempionatui / V. Ščiavinsko nuotr.

Sėkmingas kelionė ir išskirtinis „derlius“. Taip būtų galima įvardinti 20-mečio disko metiko Mykolo Aleknos startus tiek Suomijoje, tiek ir Vengrijoje. Legendinio šalies disko metiko Virgilijaus Aleknos sūnus Europos jaunimo čempionate ne tik pagerino varžybų rekordą ir iškovojo aukso medalį, tačiau ir įsidėjo į kišenę kvietimą į kitų metų Paryžiaus olimpiadą.

Po mokslų ir kovų NCAA varžybose į Lietuvą sugrįžęs M. Alekna praėjusią savaitę išsiruošė į Suomijos Espo miestą, kur vyko Europos jaunimo (iki 23 metų) lengvosios atletikos čempionatas.

Ten Mykolas kaip reikiant sudrebino įmanomą turnyrų statistiką ir tapo olimpiečiu – aukso medalį iškovojęs Lietuvos disko metikas savo vardu įregistravo naują Europos U23 čempionatų rekordą: įrankį numetė 68,34 m ir kartu tapo pirmuoju Lietuvos lengvaatlečiu, kuris iškovojo kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Olimpinis disko metikų normatyvas Paryžiaus olimpiadai yra 67,20 m.

M. Aleknos medalių kolekcijoje Europos U23 čempionato aukso iki šiol nebuvo. 2021 m. jis buvo tapęs pasaulio ir Europos čempionu U20 amžiaus grupėje, taip pat vilnietis turi planetos čempionato sidabrą bei Europos lengvosios atletikos pirmenybių auksą.

M. Alekna sugrįžo namo ir rengsis pasaulio lengvosios atletikos čempionatui / V. Ščiavinsko nuotr.M. Alekna sugrįžo namo ir rengsis pasaulio lengvosios atletikos čempionatui / V. Ščiavinsko nuotr.

„Smagu laimėti visų čempionatų medalius. Visi svarbūs apdovanojimai“, – tikino M. Alekna.

Iš Suomijos į Vengrijos Sėkešfehėrvarą persikėlęs ir „World Athletics“ Kontinentinio turo „auksinės“ kategorijos lengvosios atletikos varžybose dalyvavęs M. Alekna diską metė šįkart 67,21 m ir galutinėje įskaitoje buvo ketvirtas.

Jis stebėjo, kaip į olimpiadą prasibrovė dar vienas lietuvis jo kolega Andrius Gudžius. Pastarasis diską nusviedė 67,66 m. ir taip pat kovos Paryžiuje.

„Mane tas rezultatas tenkino. Trys varžybos per penkias dienas – manau, kad ir nuovargis galiausiai jautėsi. Nereikia nurašyti mano tokius rezultatus aklimatizacijai – tas laikas jau praėjo, nes Europoje jau esu mėnesį“, – tikino pasaulio čempionatui Vengrijoje besirengiantis M. Alekna.

Jis tikino, kad visi svarbiausi pasirengimo darbai jau atlikti ir reikia tik susidėlioti akcentus.

„Nepatiko kaip skrido diskas, tai dirbome ties tuo ir dabar geriau viskas atrodo“, – tikino M. Alekna.

M. Alekna sugrįžo namo ir rengsis pasaulio lengvosios atletikos čempionatui / V. Ščiavinsko nuotr.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Vengrijos sostinėje Budapešte vyks rugpjūčio 19–27 dienomis.

Namo sugrįžęs M. Alekna po dešimties dienų pasirodys ir Lietuvos sirgaliams – dalyvaus liepos 28–30 dienomis Palangos stadione vyksiančiame Lietuvos čempionate.

– Jaunimo čempionate laimėjote auksą, tarp vyrų buvote ketvirtas. Gal tai buvo šiokia tokia įtampa kovoti su vyrais?, – buvo paklaustas M. Alekna.

– Jokios įtampos nėra – viskas pasimatys pasaulio čempionate Vengrijoje. Tuomet pakils įtampa.

– Kaip vertinate konkurenciją, kuri šiemet yra tiesiog ties virimo laipsniu – mažiausiai penki diskininkai pretenduoja į medalius pasaulio čempionate?

– Konkurencija labai didelė. Bet ir tam sportuojame, tam ir dalyvaujame varžybose, kad būtų didesnis siekis tobulėti, mesti diską toliau. Man pačiam tik nuo to įdomiau.

– Kiek lengviau bus toliau startuoti žinant, kad tas olimpinis normatyvas jau įvykdytas ir važiuosite į Paryžiaus žaidynes?

– Nesureikšminau to normatyvo. Vis tiek žinojau, kas anksčiau-vėliau aš numesiu tuos 67 metrus. Tai buvo tik laiko klausimas. Net jokių emocijų nebuvo numetus normatyvą. Labiau džiaugiausi dėl aukso medalio.

– Daug turime šansų, kad be jūsų ir Andriaus Gudžiaus olimpiadoje startuotų dar ir trečiasis lietuvis disko metimo sektoriuje – jūsų brolis Martynas?

– Manau, kad turime labai daug šansų. Tik laiko klausimas, kada jis įvykdys normatyvą arba gaus kvietimą pagal reitingą. Manau, labai daug šansų ir Lietuvos atstovų žaidynėse bnus net trys.

– Kaip paaiškintumėte Martyno tokį „šuolį“ nuo 60 metrų iki 67 metrų žymos?

– Galima buvo to tikėtis. Jam keli metai buvo sudėtingi dėl traumų ir kitų niuansų. Šiemet jam pradėjo sektis ir matome drastiškai pagerėjusius rezultatus. Visada tikėjau broliu, kad jis gali toli mesti. Juk turi duomenis ir yra labai talentingas.

M. Alekna sugrįžo namo ir rengsis pasaulio lengvosios atletikos čempionatui / V. Ščiavinsko nuotr.

– Kuris iš elitinių varžovų jus šiemet nustebino?

– Niekas nestebina. Tas lygis pakilo ir visi gali mesti daug toliau nei iki šiol. Tas pats Andrius Gudžius rodo gerus rezultatus. Manau, kad visi pasidarė piktesni, visi išalkę pergalių ir motyvuoti.

– Kiek varžovų gali pasaulio čempionate pretenduoti į medalius?

– Manau, kad penki-šeši.

– Koks rezultatas lemtų aukso medalį?

– Galvoju, kad viską lems metimas virš 70 metrų.

– Andrius Gudžius šiuo metu yra kolega ar konkurentas?

– Abu variantai. Na, disko metimo sektoriuje nėra kolegų, jis konkurentas. Tačiau už sektoriaus ribų – kolega.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA