Akis badantis vaizdas Petrašiūnuose: kam tada statomos vaizdo stebėjimo kameros? | Kas vyksta Kaune

Akis badantis vaizdas Petrašiūnuose: kam tada statomos vaizdo stebėjimo kameros?

Petrašiūnuose, Laimos gatvėje, kaunietė užfiksavo atliekų kalnus šalia konteinerių ir pasipiktino Kauno miestą švarinančios įmonės darbu. Anot moters, vaizdo stebėjimo kameros prie konteinerių ir įspėjimai apie baudas yra nieko verti – šiukšlės vis vien bado akis.

„Kur ritasi pasaulis? Kur instancijos, kurios atsakingos už tokia „tvarką“, kodėl nesiima jokių priemonių? Kam tada statomos vaizdo stebėjimo kameros prie konteinerių ir įspėjimai apie baudas? Konteineriai stovi Petrašiūnuose, Laimos g., prie garažų“, – vaizdo įrašu iš Laimos gatvės pasidalijo „Kauno švaros“ darbu nusivylusi moteris.

STOP kadras iš skaitytojos vaizdo įrašo

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pakomentavo „Kauno švaros“ atstovė, su kaunietės pastebėta ir užfiksuota problema mieste susiduriama kasdien, todėl viešose erdvėse ir atliekų surinkimo vietose yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kurios padeda užfiksuoti pažeidėjus. Juos užfiksavus, skiriamos administracinės nuobaudos. 2022 m. visoje Lietuvoje už Atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nevykdymą (247 str.) buvo nustatyti 1469 pažeidimai.

Vaizdo stebėjimo kameros padeda drausminti atsikratančius atliekomis

„Prie konteinerių sukrauti seni baldai, statybinės atliekos, buitinė technika, žaliosios atliekos ir kitos stambių gabaritų atliekos yra tai, su kuo susiduriame kiekvieną dieną, kas bjauroja miesto veidą, kelia pavojų sveikatai, apsunkina miesto „Kauno švara“ darbuotojų darbą. Gausėja vaizdo stebėjimo kamerų viešose erdvėse ir atliekų surinkimo vietose. Pažeidėjai jau nėra nepagaunami, tačiau pasitaiko atvejų, kai kameros piktybiškai gadinamos ar net pavagiamos.

Tam, kad apsaugotų kauniečių teisę į švarią aplinką „Kauno švara“ šalia konteinerių per kelius metus jau įrengė 150 vaizdo stebėjimo kamerų. Artimiausiu metu planuojama įrengti apie 50. Vaizdo stebėjimo kameros yra aukštos raiškos, todėl pažeidėjus užfiksuoja ne tik dieną, bet ir naktį. Vaizdo stebėjimo kamerų užfiksuoti vaizdai nuolat peržiūrimi, prireikus, juos galima atsukti“, – tikino „Kauno švaros“ atstovė.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Be to, kad jau yra įrengta 150 vaizdo stebėjimo kamerų šalia konteinerių, atsikratančius atliekomis taip pat drausmina ir mieste bei kitose Kauno vietose įrengtos vaizdo kameros – iš viso jų yra 300. Atsižvelgiant į galimo nusižengimo pobūdį, vietą, laiką, padarymo būdą ir kitas svarbias aplinkybes nustatant aplinką teršiančius asmenis, galima naudotis visomis Kauno miesto savivaldybės teritorijoje įrengtomis ir viešąsias erdves, gatves, parkus ar skverus stebinčiomis vaizdo stebėjimo kameromis.

„Kauno švaros“ atstovė priminė, kad Savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių reikalavimų nesilaikymas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų. Nusižengus pakartotinai – skiriama bauda nuo 140 iki 600 eurų.

Visos atliekos turi turėti savo vietą

Visos buityje susidarančios ir bendrojo naudojimo konteineriams netinkamos atliekos turi būti vežamos į Kauno regiono atliekų tvarkymo centro atliekų surinkimo aikšteles. Jų Kauno mieste yra aštuonios – daugiau informacijos čia. Pavojingos atliekos ten laikinai saugomos specialiose talpose, o vėliau perduodamos pavojingų atliekų tvarkytojams. Šios aikštelės dirba šešias dienas per savaitę.

STOP kadras iš skaitytojos vaizdo įrašo

„Iš gyventojų baldus, buitinę techniką, elektronikos, statybines atliekų ir kt. aikštelėse priimama nemokamai. Primename, kad gyventojai, senas padangas, kurios numestos bet kur dūla daugiau kaip 120 metų ir teršia aplinką, gali nemokamai priduoti pardavėjui. Įsigiję naujas padangas, senąsias, to paties tipo transporto priemonei tinkančias padangas, galite nemokamai palikti prekybininkams.

Tas pats principas galioja ir keičiant padangas autoservisuose. Suteikdami vartotojui paslaugą, prekybininkai ir autoservisai yra įpareigoti priimti nebereikalingas ar naudojimui nebetinkamas padangas. Šia paslauga dabar galima pasinaudoti, jei padangų atiduodama tiek pat, kiek įsigyjama ar keičiama ir jeigu nenaudojamos padangos skirtos to paties tipo transporto priemonei. Panaudotos padangos, alyva, filtrai, aušinimo skysčiai, akumuliatoriai ir kitos atliekos iš gyventojų nemokamai surenkamos stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėse“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ informaciją pateikė „Kauno švaros“ atstovė.

Norint, kad „Kauno švara“ išvežtų stambiagabarites atliekas reikėtų užsisakyti mokamą paslaugą, paskambinus tel.nr. +370 699 55328 arba parašius el. paštu isvezimas@svara.lt, detalesnė informacija pateikiama čia.

Taip pat dėl statybinių atliekų išvežimo kreiptis tel. +370 60114821 arba rašyti statybinis@svara.lt, informacija čia.

Ragina būti pilietiškais

„Kauno švaros“ atstovė paragino kauniečius būti pilietiškais ir pastebėjus šiukšlintojus viešose erdvėse apie tai pranešti. Tyla, nepastebėjimas, susitaikymas šiukšlintojus tik drąsina veikti toliau.

Pastebėjus aplinką teršiančius asmenis, pirmiausia, anot įmonės atstovės, reikėtų paprašyti šiukšles susirinkti.

Jei į pastabas nereaguojama, pagal galimybes reikėtų užfiksuoti pažeidėjus, automobilio numerius, teritorijos koordinates ir nedelsiant kreiptis į skubiosios pagalbos tarnybą telefonu 112 arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija.lt. Taip pat informaciją galima pateikti Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos el. paštu info@aad.am.lt, Viešosios tvarkos skyrių internetiniu adresu, arba į „Kauno švara“ – el. paštu kokybe@svara.lt

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA