Kauno rajonas ir Prienai tiesia draugystės tiltus: gyventojams teiks daugiau paslaugų | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas ir Prienai tiesia draugystės tiltus: gyventojams teiks daugiau paslaugų

Kauno rajono ir Prienų draugystė / KRS nuotr.

Trečiadienį Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas pasirašė sutartį, kuri įgalins abiejų savivaldybių gyventojams teikti daugiau paslaugų. Bendradarbiavimas pirmiausiai apims kapinių skaitmenizavimą. Savivaldybės kartu gerina viešojo transporto paslaugas, tariasi dėl kelių sutvarkymo, keičiasi gerąja patirtimi.

„Gyvenimas rodo, kad dviese, tariantis ir konsoliduojant išteklius, galima nuveikti daugiau. Daug metų bendradarbiaujame su Kauno miesto, Jonavos, Birštono savivaldybėmis, džiaugiuosi ir gražiu dialogu su kolegomis iš Prienų“, – kalbėjo V. Makūnas.

„Mūsų bendri projektai vyksta ne dėl „paukščiuko“, o teikia konkrečios naudos. Žmonės teigiamai vertina autobusų maršrutus per Pakuonį, į sodų bendrijas. Tikiu, kad ir kapinių skaitmenizavimas bus naudingas abiejų savivaldybių gyventojams“, – pabrėžė A. Vaicekauskas.

Kauno rajone yra 92, Prienų rajone – 75 kapinės. Jos dronų pagalba bus nufilmuotos, išmatuotos, po to bus sukurti skaitmeniniai kapinių žemėlapiai. Senasis rankraštinis laidojimo duomenų archyvas irgi bus suskaitmenintas, kas įgalins sukurti laidojimo duomenų informacinę sistemą.

Gyventojai internetu galės gauti reikiamus dokumentus: leidimą laidoti, įrengti kapavietę arba ją pertvarkyti, laidojimo vietą patvirtinančią pažymą, rašoma Kauno rajono pranešime žiniasklaidai.

Nauja duomenų bazė palengvins darbą ir kapinių administratoriams. Bus organizuojami mokymai, kaip naudotis šia sistema. Projektas bus įgyvendintas pagal 2021-2030 metų LR Ekonomikos ir inovacijų ministerijos valstybės skaitmeninimo plėtros programos pažangos priemonę. Jo vertė – beveik pusė milijono eurų. Kauno rajono savivaldybė skirs 298 tūkst., o Prienų rajonas – 184 tūkst. eurų.

Tai ne vienintelis kaimynų bendras darbas. Pernai Kauno rajono savivaldybė perėmė Prienų rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausiusį kelią Išlaužo kaime. Šiemet jis buvo suremontuotas, pakeista asfalto danga, gatvė suženklinta. Kauno rajono savivaldybės taryba šiam tikslui skyrė 150 tūkst. eurų.

Abi savivaldybės organizuoja viešojo transporto maršrutą „Kauno autobusų stotis – Mastaičiai – Pažėrai – SB „Aronija“. Savivaldybių tarybos sutarčiai jau pritarė. Pagal ją transporto įmonė „Kautra“ paslaugas pradės teikti vasaros pabaigoje.

Susitikimo metu buvo diskutuota apie dalyvaujamojo biudžeto projektus, aptartos švietimo problemos. Po to A. Vaicekauskas pakvietė V. Makūną ir jį lydėjusį administracijos direktorių Šarūną Šukevičių bei Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo funkcijas vykdančią Astą Tamonienę į ekskursiją po atgimstančius Prienus.

Prieniškiams sekasi renovuoti daugiabučius, tvarkyti viešąsias erdves. Prienai, kaip ir Kauno rajonas, turi savo baseiną, kuriame mokomi plaukti vaikai. Mieste suintensyvėjo gyvenamojo sektoriaus statybos, didėja šiuolaikinio būsto pasiūla, vystosi verslas.

Rekonstravus krašto kelią Kaunas-Prienai-Alytus, kaimynams bendrauti bus dar patogiau. Jau vyksta keliui platinti reikalingų sklypų išpirkimo procedūros, o rangos darbai suplanuoti 2024–2026 m.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA