Savivaldybė: sprendimai dėl Maironio g. 8 sklypo detalaus plano nėra priimti | Kas vyksta Kaune

Savivaldybė: sprendimai dėl Maironio g. 8 sklypo detalaus plano nėra priimti

/ Skaitytojų nuotr.

Portalą „Kas vyksta Kaune“ pasiekė skaitytojos laiškas (autorės pavardė redakcijai žinoma) apie situaciją, susiklosčiusią vienam iš nekilnojamojo turto miesto centre savininkų nusprendus parengti žemės sklypo detalųjį planą. Autorė kaltina savivaldybę, atseit, ši leidžia pažeisti įstatymus.

„Noriu pranešti susidomėjimą keliantį įvykį, kaip Kauno miesto savivaldybė leidžia verslininkui ir iniciatoriui (firmos pavadinimą ir jos vadovo pavardės neskelbiame, laikydamiesi privataus asmens tapatybės duomenis nuo viešos sklaidos saugančio įstatymo)… užimti Maironio gatvės dalį (šaligatvį) kur piliečiai vaikšto. Tokiu būdu formuojamas žemės sklypas Maironio g. 8, Kaune.

Formuojamas žemės sklypas padidinamas į Maironio gatvę ir virsta iš 721 (0.0667 ha) į 736 (0.0736 ha), byla ŽPDRIS-110229., kai tuo metu visi žemės sklypai ties gatvėmis formuojami sutapatinant žemės sklypo ribas su inžineriniais statiniais, neužimant miesto gatvės šaligatvių (pvz. Maironio g. 14). KPD (iššifruojame, – Kultūros paveldo departamento) Kauno skyrius 2022 m. suderino 721 (0.0667 ha) istorinę sklypo ribą pagal pateiktą Maironio g.8 pasiūlymų schemą, tačiau neaiškiu tikslu planuojama teritorija padidėjo.

Taip pat pagal sprendinius norima užimti bendro naudojimo vienintelį privažiavimo kelią kieme (nepaliekant kelio servituto) iki valstybinės žemės Maironio g. 10, traktuojant kad yra įvažiavimas iš Maironio g. pro bromą (uždaryta) ir kuri niekada nebuvo naudojama transportui važiuoti iš Maironio g. (pridedama kiemo fotofiksacijos). Šis kelias reikalingas privažiavimui, nes valstybinė žemė Kęstučio g.67 apželdinta ir visi piliečiai naudojasi bendro naudojimo keliu, kuris patenka į Maironio g. 8 projektuojamą teritoriją.

Nepravažiuojamas bromas Maironio g. / Skaitytojų nuotr.

Net ir Karaliaus Mindaugo pr. 32A detaliajame plane yra nurodyta, kad kvartale vidiniai asfaltuoti keliai yra bendro naudojimo piliečiams prieiti ir privažiuoti (6 pastaba) iki pastatų, tačiau į nieką nėra atsižvelgiama ir Kauno miesto savivaldybei nėra svarbios piliečių teisės. Gautame iš Kauno savivaldybės specialisto Algio Buraičio detaliojo plano Karaliaus Mindaugo pr 32A brėžinyje informacijos dalis (teritorijos analizė) pašalinta. Ką nori nuslėpti Kauno savivaldybė nuo piliečių?

Taip pat nėra reikalavimo, formuojant sklypą, inventorizuoti saugotinus želdinius (keturios liepos, beržas) Maironio g. 8, kai tokius reikalavimus Kauno savivaldybė kelia kitiems piliečiams (pvz. Kęstučio g. 57, Vaidoto g. 30 ir kt.). Visuomenė išreiškia rūpestį dėl šių želdinių situacijos.

Taip pat trijų pastatų Maironio g. 6, Maironio g. 10 ir Kęstučio g. 67 savininkai viešai nebuvo informuoti pastatų administratorių, kad gretimybėje formuojamas Maironio g. 8 žemės sklypas, nors Kauno savivaldybė tvirtina registruotus laiškus išsiuntus su informacija. Klausimas, kiek skaidriai formuojamas šis žemės sklypas. Prasidėjo žemės sklypo Maironio g. 8, Kaune institucijų derinimas, todėl gal gali žurnalistai pasidomėti kaip procesas vyksta skaidriai, ir ar netaps privačia valda Maironio gatvės dalis“, – taip situaciją aprašo skaitytoja.

„Kas vyksta Kaune“ supažindinus su gauto laiško turiniu Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėją, miesto vyriausiąjį architektą Nerijų Valatkevičių ir nepaminėjus skundo autorės pavardės, jis iš karto pasakė, kad ją žino. Nes savivaldybę bei kitas instancijas jau yra pasiekęs ne vienas skundas ta tema. Pabrėžė, jog nepatenkinta skundžiasi tik viena šalia Maironio g. 8 gyvenanti kaunietė. Bet tuoj pat N. Valatkevičius pabrėžė, kad žemės sklypo detalaus plano rengimo procesas nėra pasibaigęs, išvados negautos, tad minimas planas nepatvirtintas.

Portalui „Kas vyksta Kaune“ persiuntus skaitytojos laišką savivaldybei, detaliau viską raštu, paaiškino N. Valatkevičiaus vadovaujamo skyriaus vyriausiasis specialistas Algis Buraitis:

„Informuojame, kad žemės sklypų prie statinio (daugiabučio gyvenamojo namo) Kęstučio g. 8, Kaune, formavimo ir pertvarkymo projekto (toliau – Projektas) rengimas vykdomas, vadovaujantis Žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektų rengimo ir įgyvendinimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2004 m. spalio 4 d. įsakymu „Dėl Žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektų rengimo ir įgyvendinimo taisyklių patvirtinimo“ per sistemą www.zpdris.lt (paslaugos Nr. 110229).

Projektas nėra tikrintas Nacionalinės žemės tarnybos prie Aplinkos ministerijos, nėra tvirtintas ir nėra sukėlęs teisinių pasekmių.

Šiuo metu Projekto stadija yra tokia: taisomas projektinis sprendinys, nes Projekto derinimo metu pastabas pateikė ir Projekto sprendinių nederino Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos (dėl sklypo ribos prie Maironio g. pakeitimo, tapdinant ją su istorinės posesijos riba – esamo pastato kontūru). Nederino ir kitos derinančios institucijos.

Projekto rengėjui pateikus naujus Projekto sprendinius, jie iš naujo bus derinami planavimo organizatoriaus (Kauno miesto savivaldybės) ir kitų institucijų.

Projektas iš naujo bus viešinamas. Tada nuomonę galės pareikšti ir Jūsų minima laiško autorė, kuriai apie Projekto rengimo eigą įvairia forma informaciją teikė ne vienas skyriaus darbuotojas ir daug kartų.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA