Kauno savivaldybei neprireiks papildomų lėšų mokant už darbą miesto politikams | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybei neprireiks papildomų lėšų mokant už darbą miesto politikams

R. Tenio, DELFI nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nuo liepos pirmosios įsigaliojus Seimo nustatytai naujai apmokėjimo už darbą savivaldybių tarybų politikams tvarkai, daugeliui nedidelių miestų ar rajonų savivaldybių biudžetams trūksta 2023-ųjų pradžioje numatytų minimam tikslui lėšų. Šalies didžiosios savivaldybės su šia problema nesusiduria.

Pažymėtina, jog birželį Seimas nustatė savivaldybių tarybų nariams atlyginimą, jį atitinkamu procentiniu dydžiu susiejant su tos savivaldybės, kurios tarybos nariai yra, merui mokamu atlyginimu.

Portalui „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjus Kauno miesto savivaldybės administracijoje, sužinota, jog pirmąjį metų pusmetį, kai tebegaliojo ankstesnė, „čekiukų“ skandalu per Lietuvą praūžusi tvarka, 41 miesto tarybos nario taip vadinamoms kanceliarinėms išmokoms biudžetas skyrė 303 500 eurų. Lygiai tokia pati pinigų suma numatyta ir liepos 1-ąją prasidėjusiam bei gruodžio 31-ąją pasibaigiančio 2023-ųjų laikotarpio mokėjimams.

Tiesa, nuo liepos tai – jau ne kanceliarinės išmokos, o įstatymu nustatyti tarybos nario atlyginimai, siekiantys 20 procentų konkrečios savivaldybės mero algos. Pažymėtina, jog Lietuvos savivaldybių (jų yra 60) merų algos padidėjo taip pat nuo liepos 1-osios.

Jei iki tol į rankas Kauno miesto merui kas mėnesį būdavo išmokama 2300 eurų, tai nuo šiol meras algos už darbą savivaldybėje gaus po 3600 eurų.

Tokiu būdu už politinę veiklą bus priskaičiuojamos didesnės sumos ir miesto Kauno miesto savivaldybės tarybos nariams. Bet, jei iki šiol renkant (ar nerenkant, kaip Kaune buvo susitarta) čekiukus, pagrindžiančius tarybos nario patirtas, su darbu susijusias išlaidas, nereikėjo mokesčių mokėti nuo gaunamos už veiklą iš savivaldybės biudžeto sumos, tai dabar – teks.

Bet kokį darbą oficialiai dirbantys Lietuvos gyventojai valstybei nuo savo uždirbto atlyginimo moka 20 proc. pajamų mokesčio bei 19,5 proc. – SODROS (socialinio draudimo) mokesčio. Savivaldybės tarybos nariams pastarasis mokestis bus skaičiuojamas mažesnis – 15,7 proc. Derėtų nepamiršti, jog dauguma Kauno savivaldybės tarybos narių dirba kitose savo darbovietėse.

Jeigu iki liepos aktyvūs Kauno miesto savivaldybės politikai galėdavo kas mėnesį savo piniginę papildyti maždaug tūkstančiu eurų, tai dabar gaudami atlyginimą už miesto bendruomenei naudingą darbą taryboje, piniginėn įsidės apie 780 eurų per mėnesį.

Tačiau ši suma bus didesnė tiems, kurie miesto taryboje nėra tik eiliniai kauniečių išrinktieji nariai. Ir… Mažesnė tiems, kurie be svarbių priežasčių praleidinėja posėdžius ar netgi vengia atlikti savo tebevadinamas visuomeninėmis pareigas, pamiršdami tai, ką prieš rinkimus žadėjo jais patikėjusiems rinkėjams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA