J. Bidenas patvirtino JAV įsipareigojimus dėl Lietuvos: galite turėti viską, ko tik prireiks | Kas vyksta Kaune

J. Bidenas patvirtino JAV įsipareigojimus dėl Lietuvos: galite turėti viską, ko tik prireiks papildyta

BNS 2023/07/11 11:51
Joe Bidenas ir Gitanas Nausėda / Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr.

Vilniuje viešintis Jungtinių Valstijų (JAV) prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sako, kad jo šalis yra tvirtai įsipareigojusi remti savo NATO sąjungininkes, įskaitant Lietuvą ir Baltijos valstybes.

„Jungtinės Valstijos šiandien yra čia, kad dar kartą patikintų savo įsipareigojimus NATO (…) esame įsipareigoję Lietuvai ir Baltijos šalims, ir NATO“ , – susitikime su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda Vilniuje antradienį sakė J. Bidenas.

„Mūsų pažadas būti su jumis nesusvyravo. Mums neprireikė daug laiko atsiųsti tūkstančius karių čia po antrojo Rusijos įsiveržimo į (Ukrainą – BNS). Galėsime patikinti, kad galite turėti viską, ko tik prireiks“, – pridūrė jis.

„Mes, NATO, visi mes vertiname NATO 5-ąjį straipsnį pažodžiui: kiekvienas centrimetras NATO teritorijos ginamas visų“, – kalbėjo J. Bidenas.

J. Bidenas Lietuvoje jau lankėsi 2014-aisiais, tuomet dar eidamas JAV viceprezidento pareigas.

JAV prezidentas priminė, kad po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir jau tuomet įspėjęs apie tai, jog Maskva savo agresijos nestabdys.

„Kai kurie žiūrėjo skeptiškai į mano vertinimą, tačiau jis, pasirodo, buvo taiklus“, – teigė J. Bidenas.

Susitikime su G. Nausėda jis taip pat išreiškė viltį, kad po NATO viršūnių susitikimo Vilniuje Aljanso šeima pasipildys 32-aja nare – Švedija.

J. Bidenas taip pat pabrėžė, kad viršūnių susitikime laukia sprendimai dėl NATO rytinio sparno gynybos stiprinimo, paramą Ukrainai.

„Noriu padėkoti už jūsų partnerystę ir lyderystę mums atremiant šiuos iššūkius kartu. Taigi, mūsų šios dienos mūsų pokalbiu toliau esame su jumis, su visais Lietuvos žmonėmis dėl paprastos priežasties: bendrų vertybių“, – sakė JAV prezidentas.

Savo ruožtu G. Nausėda padėkojo JAV už prieš šimtmetį užmegztus diplomatinius santykius, Sovietų Sąjungos įvykdytos Lietuvos okupacijos nepripažinimą.

Jis J. Bidenui akcentavo ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos grėsmes.

„Rusijos Federacija prarijo Baltarusiją, Baltarusija tampa papildoma grėsme regiono saugumui. Būtent dėl šios priežasties prašome NATO, savo stipriausios sąjungininkės – Jungtinių Valstijų – nuosekliai skirti dėmesio mūsų regionui“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Jis pažymėjo, kad simboliška yra tai, jog NATO viršūnių susitikimas vyksta Vilniuje, „visiškai šalia šalių agresorių“.

„Tai simboliška, bet kartu tai yra ir puiki proga priimti drąsius sprendimus, ir mes tikimės, kad jie bus priimti“ , – sakė G. Nausėda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA