Prezidentas Valstybės dienos proga įteikė ordinus ir medalius | Kas vyksta Kaune

Prezidentas Valstybės dienos proga įteikė ordinus ir medalius

LR Prezidento kanceliarijos / R. Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už jos vardo garsinimą pasaulyje valstybės ordinais ir medaliais apdovanojo Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius. Prezidento dekretu šią dieną iš viso apdovanoti 76 asmenys.

„Šiandien, laisvoje Lietuvoje švęsdami Valstybės dieną, su dėkingumu prisimename tuos laisvės kovotojus, kurių dėka esame laisvi ir galime patys kurti savo Tėvynės ateitį. Tuos, kurie niekada nepalūžo, kurie išsaugojo laisvę mylinčių lietuvių dvasią. Lenkiame galvas, pagerbdami visus, kurie gindami Lietuvos laisvę sudėjo aukščiausią – savo gyvybės – auką“, – ceremonijoje kalbėjo Prezidentas.

Kaip rašoma Prezidentūros pranešime žiniasklaidai, pasak šalies vadovo, šiandien – džiaugsmo šventė mums ir visiems visų kartų ir amžių Lietuvos kūrėjams. Lietuvos valstybė išliko, jos žmonės apgynė laisvę, jie gerai supranta jos vertę ir pareigą išsaugoti ją ateities kartoms.

„Į įvairias iniciatyvas susibūrę arba savo atsakomybės srityse nuostabių darbų nuveikę piliečiai yra šių dienų valstybės kūrėjai, keičiantys istoriją. Valstybės diena yra visų jų, visų Jūsų šventė. Man didelė garbė įteikti Jums valstybės apdovanojimus, kuriais išreiškiame ne tik pagarbą iškiliems Lietuvos kūrėjams, bet ir pasididžiavimą savo valstybe“, – susirinkusiems sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad ceremonijoje apdovanoti Lietuvos ir užsienio piliečiai įvairiausiose visuomenės gyvenimo srityse pasiekė reikšmingų aukštumų, savo darbais tarnauja žmonėms, yra neįkainojamas pavyzdys ir įkvėpimo šaltinis daugeliui. Šalies vadovas padėkojo, kad savo šviesiais ir gražiais darbais jie nenustoja kurti ir brandinti Lietuvos valstybės.

Prezidento dekretu Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi už indėlį į Lietuvos heraldiką, už aukšto meniškumo ir profesionalumo heraldikos objektus, už modernios Lietuvos heraldikos mokyklos sukūrimą ir puoselėjimą apdovanotas dailininkas, grafikas, knygų iliustratorius Arvydas Stanislavas Každailis.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius įteiktas Danijos Karalystės piliečiui Svenui Larsui Caspersenui, ilgamečiam Olborgo universiteto rektoriui, profesoriui, už indėlį į Lietuvos aukštojo mokslo transformaciją ir modernizaciją, įsiliejimą į tarptautinį pasaulio universitetų tinklą.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžių Prezidentas įteikė chemikui organikui, profesoriui emeritui, habilituotam daktarui Eugenijui Butkui. Jis apdovanotas už indėlį į Lietuvos mokslo sistemos nuoseklų bei ilgalaikį vystymą ir garsinimą pasaulyje.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi apdovanotas Sigitas Narbutas – literatūros istorikas, bibliografas, vertėjas, humanitarinių mokslų daktaras, už reikšmingus mokslinius senosios Lietuvos literatūros ir rašytinio paveldo, lietuvių kultūros asmenybių, lietuviškos knygos ir spaudos tyrinėjimus.

Šalies vadovas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanojo Mag. Manfredą Leo Mautnerį Markhofą – Maltos ordino nepaprastąjį ir įgaliotąjį ambasadorių Lietuvai už filantropinę veiklą ir Lietuvoje įgyvendintus visuomenei reikšmingus paramos projektus.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu apdovanota aktyvi žmonių su negalia teisių gynėja Kristina Dūdonytė. Apdovanojimas jai skirtas už nuopelnus siekiant užtikrinti žmonių su negalia lygias galimybes, savarankišką gyvenimą ir reikalingos pagalbos prieinamumą.

Iš viso iškilmingoje ceremonijoje Prezidento rūmų Baltojoje salėje apdovanojimai įteikti 54 mokslo ir švietimo, kultūros atstovams, Lietuvai nusipelniusiems visuomeninių ir pilietiškumo iniciatyvų puoselėtojams, ambasadoriams, valstybės pareigūnams.

Valstybės apdovanojimai – tai Respublikos Prezidento dekretu skiriami ordinai, medaliai ir kiti pasižymėjimo ženklai, įteikiami Vasario 16-ąją ir Liepos 6-ąją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA