Kauniečiai pasiryžo tvarkytis: žaidžiant ir varžantis tarpusavyje rinkti šiukšles smagiau | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pasiryžo tvarkytis: žaidžiant ir varžantis tarpusavyje rinkti šiukšles smagiau

Šiukšlių medžiotojai / Organizatorių nuotr.

Moksleiviai jau pabiro į vasaros atostogas, tačiau kad išties būtų smagu leisti laiką gamtoje ir žaliuose miesto parkuose – reikia dar šiek tiek apsitvarkyti… O, kad tvarkytis būtų smagiau ir procesas vyktų greičiau – kodėl nesurengus „Šiukšlių medžiotojų“ varžybų? Tokios varžybos jau įvyko 6-iuose Lietuvos regionuose, o liepos 5-ąją tvarkytis pasiryžo kauniečiai. Moksleiviai kviečia prisijungti visus, turinčius laisvą rytą ir susitikti 10.30 val. adresu Panerių g. 51. „Šiukšlių medžioklės“ teritorija bus Sąjungos aikštė ir Neries krantinė. Tvarkymąsi žaidžiant inicijuoja Aplinkos ministerija ir Aplinkos projektų valdymo agentūra, o įgyvendina Lietuvos gamtos fondas, rašoma Lietuvos gamtos fondo pranešime žiniasklaidai.

Pirmieji dalyviai padirbėti nebijo

Mieste vykstančias dienos stovyklas moksleiviams organizuojanti VŠĮ „Gerumo rankos“ atstovė Alvija Dabregienė sako, jog pasirinko tvarkyti teritoriją, esančią šalia dienos centro – Sąjungos aikštę ir Neries krantinę.

„Šia teritorija naudojasi vietinis jaunimas, šalia gyvenantys miestiečiai. Neries krantinė labiau skirta miestiečių poilsiui;
pasivažinėjimui dviračiais, čia taip pat yra daug poilsio zonų – riedlenčių parkas, sporto zona ir panašiai. Kitaip tariant – daug lankytojų, o kai jų daug, randasi ir šiukšlių,“ – sako pašnekovė.

Lietuvos gamtos fondo organizuojamos iniciatyvos „Šiukšlių medžiotojai“ ir Alvijos stovyklos tikslai visiškai sutapo, nes jos stovykla buvo skirta savanorystės ugdymui.

„Kai sutvarkysime šią teritoriją, tai ir smagiai pažaisime ir vėliau tą naudą pajus šio rajono – Vilijampolės gyventojai. Jie pajus, kad aplinka pagražėjo – galbūt tai net paskatins nemesti šiukšlių kur papuolė, labiau tausoti aplinką, rajoną, kuriame gyvename.“

Žaidžiant ir varžantis tarpusavyje šiukšles rinkti smagiau

Lietuvoje pavasarį įprasta apsitvarkyti – jau tradicija yra tapusios „Darom“ akcijos, įvairios savanorystės talkos regioniniuose parkuose. Dažniausiai vyrauja pavienės buitinės šiukšlės, kitaip tariant, gėrimų buteliukai, maisto išsinešimui konteineriai ir įvairių užkandžių popierėliai. Kad būtų daugiau motyvacijos visa tai surinkti ir apsišvarinti, šiukšlių rinkimą galima paversti žaidimu.

Šiukšlių medžiotojai / Organizatorių nuotr.

Tokia idėja pradėta taikyti dar prieš pandemiją – Lietuvos gamtos fondas Lietuvoje yra organizavęs šiukšlių rinkimo žaidimus, kurių vienas pirmųjų įvyko Giedriaus Bučo žygio „Už švarią Lietuvą“ atkarpoje ties Pabradės miesteliu. Tuomet, kadangi pakelėse nebuvo daug šiukšlių, besivaržę komandų nariai tekini pasileisdavo link pastebėtos šiukšlės, kad spėtų nučiupti ją pirmieji.

Šiukšlių rinkimas kaip varžytinės išplito į 28 pasaulio šalis ir tokiu būdu surinktų šiukšlių kiekis iš viso viršijo 3000 tonų!

Šiuo metu Lietuvos gamtos fondas kartu su Aplinkos ministerija ir Aplinkos projektų valdymo agentūra kviečia moksleivius žaisti naudojantis programėle „Waste Hunters“ („Šiukšlių medžiotojai“). Nors svarbu surinkti kuo daugiau šiukšlių per kuo trumpesnį laiką, programėlė paskatina žaidėjus rūšiuoti, nes joje reikia žymėti specifines šiukšlių rūšis, taip pat skaičiuoti šiukšles vienetais.

Žaidime galima pasirinkti strategiją „išsipirkti“ įrankių, kuriais lengviau rinkti šiukšles, tačiau už jas teks paaukoti dalį jau surinktų taškų – šiukšlių pilnų maišų. Taip pat vertinami „įdomiausi radiniai“.

Iš kelių komandos narių vienas yra tarsi „sekretorius“ ir siekia nepraleisti bei užregistruoti visas komandos draugų į rūšiavimo maišus sviedžiamas šiukšles. Tokia „medžioklė“ trunka apie pusantros valandos arba tol, kol apibrėžtoje teritorijoje nebelieka nė šiukšlelės.
Po akcijų organizuojamas šiukšlių išvežimas į kiekvieno regiono atliekų tvarkymo centrus (RATC).

„Šiukšlių medžiotojai“ keliaus per visas Lietuvos apskritis

Aplinkos ministerijos, Aplinkos projektų valdymo agentūros ir Lietuvos gamtos fondo iniciatyva „Šiukšlių medžioklė“ per pavasario ir vasaros mėnesius įvyks visose 10 Lietuvos apskričių. Šiuo metu dar liko apitvarkyti Kauno, Utenos, Panevėžio ir Telšių apskrityse.

Daugiausia šiukšlių kiekviename renginyje surinkusios ir prizines vietas užėmusios komandos bus apdovanotos prizais, skatinančiais daugkartinį vartojimą. Į renginius kviečiami prisijungti ir savanoriai, moksleivių tėvai, mokytojai ar tiesiog aplinkai ir miškų švarai neabejingi žmonės.

Išmokę naudoti nemokamą ir visiems prieinamą programėlę, žaidimų dalyviai galės rengti tokias akcijas savarankiškai – apsitvarkyti ir galbūt surengti pikniką po talkos arba tiesiog pabendrauti su savo bendruomenės nariais. Tvarkytis žaidžiant – linksmiau ir azartiškiau, o miškai, paupiai ir paplūdimys be šiukšlių atrodo tikrai geriau.

Šiukšlių medžiotojai / Organizatorių nuotr.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA