STT nustatė korupcijos rizikas „Regitroje“ | Kas vyksta Kaune

STT nustatė korupcijos rizikas „Regitroje“

BNS 2023/06/29 11:12
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įspėja, kad dėl nepakankamo teisinio reguliavimo egzistuoja rizikos dėl iš anksto sutartų „Regitros“ egzamino rezultatų bei galimo piktnaudžiavimo klientų eilių valdymo procedūromis.

Kaip nurodoma ketvirtadienį paskelbtame pranešime, STT analizę atliko pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl įmonėje įtariamos korupcijos. Dėl prekybos poveikiu įtariami 12 asmenų: du „Regitros“ Vilniaus filialo vairavimo egzaminuotojai, trys tarpininkai ir septyni suinteresuoti asmenys.

STT ikiteisminį tyrimą pradėjo po naujienų portalo „15min“ tyrimo apie korupciją „Regitroje“.

„Pastebėta, kad praktikos vairavimo egzaminų vaizdo ir garso duomenys po tam tikro laiko yra negrįžtamai sunaikinami automatiškai, o nesant numatyto minimalaus informacijos saugojimo termino ir neužtikrinant duomenų atsekamumo, gali kilti piktnaudžiavimo rizikos“, – rašoma pranešime.

„Taip pat gali būti neužtikrinta objektyvi egzaminuotojų veiksmų priežiūra bei kontrolė, objektyvus ginčų, skundų ir prašymų nagrinėjimas ne tik „Regitroje“ bet ir teisminiu lygmeniu“, – priduriame jame.

STT pabrėžia, jog „Regitros“ vykdoma egzaminuotojų priežiūra ir darbo kokybės stebėsena galimai nėra pakankamai efektyvi, kad būtų užtikrintas skaidrus ir nešališkas vairuotojų praktikos egzaminavimo procesų vykdymas.

Remiantis nustatyta tvarka, numatyti „sąlyginai žemi“ vykdomos egzaminuotojų kontrolės rodikliai, kuomet atliekama 2 proc. vykdytų egzaminų peržiūra per metus, teigiama pranešime. STT nuomone, toks rodiklis yra nepakankamas ir negali veikti kaip efektyvi prevencinė priemonė, siekiant suvaldyti vairuotojų praktikos egzamino metu galinčias kilti korupcinio pobūdžio rizikas.

„Numatyta ir nepakankamai griežta asmenų atsakomybė už teisės aktų, reglamentuojančių vairuotojų egzaminų laikymo procedūras, pažeidimus. Tai gali turėti įtakos sukčiavimo ir nesąžiningo elgesio atvejų pakartotinumui“, – teigiama pranešime.

„O galimybė laikyti vairuotojų teorinių žinių patikrinimo egzaminą neribotą kiekį kartų po to, kai jis yra išlaikytas, gali sudaryti informacijos rinkimo ir jos platinimo bei sukčiavimo galimybes“, – informuoja tarnyba.

STT nustatytiems rizikos veiksniams valdyti ir šalinti Vidaus reikalų ministerijai ir „Regitra“ pateikė 11 pasiūlymų.

Tarnyba taip pat atkreipia dėmesį, jog „Regitra“ korupcijos rizikos analizės išvados projekto derinimo metu pateikė informaciją, kad jau yra suplanuotos įgyvendinti tam tikros priemonės minėtoms rizikoms valdyti.

„Regitra“ teigia vykdanti pokyčius

Reaguodama į STT atliktą analizę, „Regitra“ trečiadienį pranešė artimiausiu metu ketinanti įgyvendinti „papildomas prevencines priemones“.

„Mūsų pozicija vieninga – bet kokie neteisėti ir nesąžiningi veiksmai yra nepriimtini. Norime įtvirtinti šią kultūrą ne tik savo organizacijoje, bet ir visuomenėje, kuriai teikiame paslaugas“, – pranešime sakė „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

„Regitra“ nurodo, kad įmonėje jau kurį laiką vykdoma ir tobulinama egzaminuotojų darbo kokybės stebėsena: įdarbinti papildomai du specialistai, vykdantys egzaminų veiklos kontrolę, tad matomas kelis kartus išaugęs atsitiktinai pasirenkamų vertinti praktikos egzaminų įrašų skaičius.

Taip pat atlikti pakeitimai B kategorijos vairavimo egzaminuose dėl klientų priskyrimo egzaminuotojams atsitiktine tvarka, investuota į egzaminų automobiliuose fiksuojamo vaizdo ir garso gerinimą.

Įmonė tvirtina ir toliau ketinanti tęsti planuotus korupcijos prevencijos srities stiprinimo veiksmus, dėmesį telkdama į tris kryptis: procesų tobulinimą, kontrolės gerinimą ir švietimo didinimą.

Artimiausiu metu planuojamas pastovaus egzaminų vaizdo įrašų perkėlimo ir saugojimo proceso įdiegimas.

Taip pat bus plečiama egzaminų veiklos kontrolė, peržiūrimi praktikos egzaminų vertinimo kriterijai, tobulinama atsitiktinio parinkimo logika ir kitų kategorijų egzaminuose bei diegiamos papildomos prevencijos priemonės teorijos egzaminuose, teigiama pranešime.

Nuo rudens „Regitroje“ ketinama įkurti Veiklos atsparumo ir korupcijos prevencijos skyrių.

STT ikiteisminį tyrimą pradėjo po gegužę pasirodžiusios „15min“ publikacijos, kurioje slapta įrašyti pokalbiai ir kiti surinkti duomenys atskleidė, jog prekyba vairuotojų teisėmis Lietuvoje gana plačiai paplitusi.

„15min“ nurodė sulaukęs daugiau nei dešimt liudytojų, davusių kyšius egzaminuotojams ir tarpininkams bei išlaikiusių vairavimo egzaminus Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Pasak portalo, kyšių kainos svyravo nuo 350 iki 2,5 tūkst. eurų.

Tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA