VRM nepritaria siūlymui dujinius balionėlius leisti turėti paaugliams nuo 14 metų | Kas vyksta Kaune

VRM nepritaria siūlymui dujinius balionėlius leisti turėti paaugliams nuo 14 metų

BNS / Milena Andrukaitytė 2023/06/25 15:00
Asociatyvi / D. Pipo nuotr.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) nepritaria Seime svarstomam siūlymui dujinius balionėlius savigynai leisti turėti paaugliams nuo 14 metų.

Pasak VRM, tokio amžiaus paaugliams dar trūksta brandos, o nusikaltimų prieš vaikus, kaip ir seksualinio pobūdžio, dėl kurių parlamente registruota ši iniciatyva, nuosekliai mažėja.

„Remiantis psichologų bei vaikų ir paauglių psichiatrų nuomone, ankstyvosios paauglystės laikotarpiu paauglių psichosocialinė branda dar nėra pakankama atsakingai naudotis savigynos dujų įrenginiais“, – sakoma šią savaitę VRM parengtame išvados projekte, kurį svarstys Vyriausybė.

Projekte rašoma, kad tokio amžiaus paauglių impulsų kontrolė nėra pilnai susiformavusi, todėl leidimas jiems turėti savigynos dujų įrenginių gali didinti smurto atvejų skaičių tarp paauglių.

Grupė Seimo narių yra pateikusi siūlymą dujinius balionėlius savigynai leisti turėti paaugliams nuo 14 metų, kai juos nuperka tėvai. Šiuo metu D kategorijos ginklus, kuriems priklauso ir dujiniai įrenginiai, be leidimų gali turėti pilnamečiai asmenys. Sportui D kategorijos pneumatinius ginklus, jų šaudmenis be leidimų gali įsigyti ir turėti fiziniai asmenys nuo 16 metų.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Pataisas inicijavusios opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovai laikosi pozicijos, kas dujinis balionėlis didelės žalos nepadarys, bet tikslas atbaidyti galimus užpuolikus bus pasiektas. Parlamentarai taip pat argumentavo pataisas tuo metu viešojoje erdvėje nuskambėjusiais seksualinio pobūdžio išpuolių prieš paauglius atvejais.

VRM pateikia statistiką, kad iš tiesų nusikaltimų prieš vaikus, taip pat ir seksualinio pobūdžio, mažėja. Nusikalstamų veikų žinybinio registro duomenimis, nuo 2017 metų bendras nuketėjusiųjų vaikų skaičius stabiliai mažėjo ir pernai pasiekė mažiausią reikšmę per visą lyginamąją laikotarpį – 1552 nukentėję vaikai.

Tarp jų artimoje aplinkoje, tai yra nuo tėvų, įtėvių, globėjų, kitų šeimos narių, giminaičių, patėvių, pedagogų, nukentėjo 42,5 proc. vaikų, ir daugiau nei pusė, tai yra 52,9 proc., buvo iki 14 metų amžiaus.

Vertinant Nusikalstamų veikų žinybinio registro duomenis apie registruotas seksualinio pobūdžio nusikalstamas veikas nepilnamečių asmenų atžvilgiu irgi fiksuojamas mažėjimas: 2020 metais – 358 veikos, 2021 metais – 265 veikos, 2022 metais – 259 veikos.

Policija teigia, kad galimybė paaugliams turėti dujinius balionėlius sukeltų nemažai rizikų, pavyzdžiui, kad balionėliai bus naudojami ne savigynai, o nusikaltimams ar nusižengimams.

Pareigūnų vertinimu, nepilnamečiai ne visais atvejais gebės atskirti, kur baigiasi savigyna ir prasideda kerštas ar neteisėti tikslai.

Policija taip pat atkreipia dėmesį, kad jaunesniems nei 16 metų nepilnamečiams įvykdžius nusižengimų, atsakomybės taip pat sulauktų ne jie, bet jų tėvai ar atsakingi mokyklų asmenys.

Turimais duomenimis, daugumoje Europos šalių dujų įrenginių galima įsigyti nuo 18 metų. Tokiose šalyse kaip Belgija, Danija, Graikija, Airija, Nyderlandai, Norvegija, dujų balionėliai civiliams asmenims apskritai uždrausti. Nuo 14 metų balionėlį galima įsigyti tik Vokietijoje, nuo 16 metų – Latvijoje, Kroatijoje, Serbijoje, Slovakijoje ir Italijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA