Turinčiam gydytojo siuntimą nereikėtų papildomai mokėti nei už tyrimui naudojamus vienkartinius rūbus nei už tyrimo įrašo kopiją | Kas vyksta Kaune

Turinčiam gydytojo siuntimą nereikėtų papildomai mokėti nei už tyrimui naudojamus vienkartinius rūbus nei už tyrimo įrašo kopiją

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Mes negalime naudoti ligonio atnešto net ir naujo, neišpokuoto flešiuko (atmintuko), nes galim užnešti virusą aparatūrai, kuri labai brangi. Kopiją padarysime, ir tai jums kainuos 27 eurus“, – išgirdusi moteris tokią kainą vienoje iš Kaune veikiančių privačių diagnostikos klinikų. Joje ji prieš keletą mėnesių lankėsi turėdama gydytojo siuntimą, atlikti kojos magnetinio rezonanso tyrimą. „Kodėl taip brangiai imate už kopiją?“, – moteris pasiteiravo. „Todėl, kad dabar mes turime archyve jūsų tyrimo ieškoti. Jei būtumėte iš karto, kai tyrėtės, paprašę kopijos, tai kainuotų pigiau“, – sekė paaiškinimas.

Leistis į tolesnius išvedžiojimus, tikslinant, kiek realiai darbuotoja laiko sugaišta ir pastangų įdeda, kol kompiuteryje susiranda tą „archyvo lentynėlę“, nebuvo prasmės. Teko moteriai mokėti į privačios diagnostikos įstaigos kasą nurodytą sumą. Pats tyrimas ligonei nekainavo (jį apmokėjo ligonių kasa), tiesa, buvo privalu keletą eurų sumokėti už vienkartinį chalatuką, kuriuo reikėjo apsisiausti einant gal trijų metrų atstumą iki tyrimui naudojamo aparato.

Tačiau, vėliau, kai kojos kelis ištino, pakartotinai aplankytas gydantis gydytojas moteriai pasakė, jog jam nepakanka popierinio „aprašo“, – reikia tyrimo vaizdo įrašo. Todėl ligonei prireikė vėl praverti privačios medicinos įstaigos duris. Dėl kopijos, kuri, anot redakcijai „Kas vyksta Kaune“ pasiskundusios garbaus amžiaus pacientės, visą gyvenimą dirbusios ir mokėjusios mokesčius, dabar jai labai brangiai kainavo.

Bet įdomiausia, kad tiek tyrimo vaizdo įrašas, tiek vienkartiniai rūbai suteikiant paslaugą, ligoniui neturi nieko kainuoti. Tai išsiaiškinti „Kas vyksta Kaune“ padėjo kolegos iš specializuoto portalo „emedicina.lt“, kurio didžioji dauguma skaitytojų – profesionalūs medikai.

Anot žurnalistės Virginijos Grigaliūnienės, kuri gilinosi į panašią tyrimo priemokų tematiką, ir šio portalo redakcija buvo gavusi Kauno gyventojos laišką. Moteris rašė, kad užsiregistravo vienoje šio miesto privačioje klinikoje atlikti magnetinio rezonanso tyrimą. Turi gydytojo specialisto siuntimą. Registracijos metu jai esą buvo pasakyta, kad reikės susimokėti 6 Eur už vienkartinius rūbus ir 16 Eur už tyrimo vaizdo įrašą.

Pacientė norėjo pasitikslinti, ar tikrai tokios priemokos neišvengiamos, juk ji turi ir gydytojo siuntimą, ir galiojantį sveikatos draudimą, yra dirbanti, mokanti mokesčius. Dar ji stebėjosi, kam jai, ne medikei, reikalingas vaizdo įrašas, nes ji vis tiek jo nesupras. Be to, tyrimo atsakymas juk bus patalpintas į esveikatos sistemą, ir gydytojas, kuris ją siuntė šiam tyrimui, viską pamatys.

Pacientė prisiminė, kad anksčiau už panašų tyrimą, kuris buvo atliekamas Kauno poliklinikoje, jokios priemokos nebuvo.

Taip pat moteris teiravosi, ar negalėtų pati nusipirkti vienkartinius rūbus ir atsinešti į tyrimą, nes jie specializuotoje parduotuvėje kainuoja vos 1 Eur.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Rimantė Venclovienė paaiškino:

Magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimai yra apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, jei jie atliekami apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) pacientams, turintiems gydytojo išduotą siuntimą, ir jei šį tyrimą atliekanti gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK).

Būtina atkreipti dėmesį, kad siuntimą MRT tyrimui atlikti gali išduoti tik gydytojas specialistas, teikiantis specializuotas ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias mokama PSDF lėšomis.

Svarbu žinoti, kad pacientui nereikia mokėti už atlikto MRT tyrimo vaizdų kopijas, jei siuntimą išdavęs gydytojas specialistas siuntime nurodė šias kopijas pateikti. Tokiu atveju, tyrimą atlikęs gydytojas siuntusiam gydytojui turi pateikti radiologinio tyrimo aprašymą kartu su radiologinio tyrimo vaizdų kopijomis.

Netgi tuo atveju, jeigu dėl įvairių aplinkybių vėliau paaiškėja, kad siuntusiam gydytojui reikalingos MRT tyrimo vaizdų kopijos, pavyzdžiui, ligos dinamikai stebėti, jis gali kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje buvo atliktas tyrimas ir paprašyti jas pateikti. Gydymo įstaiga, atlikusi MRT tyrimą ir gavusi tokį prašymą, tyrimo kopijas turi pateikti jų prašančiai gydymo įstaigai, ir pacientui taip pat nereikia už jas mokėti.

Tik tuo atveju, jei pacientas pats pageidauja turėti jam atlikto radiologinio tyrimo vaizdo kopijas – už jas turės sumokėti savo lėšomis. Tačiau tai nėra būtina, nes gydantis gydytojas visais atvejais gaus paciento MRT tyrimo aprašymą, o esant poreikiui – ir vaizdų kopijas.

Verta žinoti, kad gydymo įstaigos mokamų paslaugų teikimo tvarką ir mokamų paslaugų kainas nustato gydymo įstaigos vadovas, o gydymo įstaiga pacientui turi suteikti galimybę su šia tvarka ir kainomis susipažinti. Jeigu pacientui kyla neaiškumų dėl gydymo įstaigoje nustatytų mokamų paslaugų kainų, reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos administraciją.

Taip pat kartais pacientams gydymo įstaigoje pasiūloma nusipirkti vienkartinius drabužius. Norime dar kartą pabrėžti, jog į MRT paslaugos bazinę kainą yra įskaičiuotos visos priemonės, reikalingos šiems tyrimams atlikti. Jeigu atliekant tyrimą yra reikalingi specialūs drabužiai, gydymo įstaiga turi nemokamai jais aprūpinti. Tačiau jeigu pacientas pats pageidauja būtent vienkartinių drabužių, tuomet už papildomas priemones jis turi sumokėti savo lėšomis (emedicina.lt informacija).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA