Politikai įvertino prezidento G. Nausėdos metinį pranešimą: rinkiminė kalba | Kas vyksta Kaune

Politikai įvertino prezidento G. Nausėdos metinį pranešimą: rinkiminė kalba

BNS / Greta Zulonaitė, Paulius Jakučionis, Augustas Stankevičius 2023/06/20 19:13
I. Šimonytė, G. Nausėda, V. Čmilytė-Nielsen / DELFI, LR Prezidentūros nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Konservatorių deleguota ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir šios partijos lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad antradienį perskaitytas šalies vadovo Gitano Nausėdos metinis pranešimas primena rinkiminę kalbą ruošiantis kitais metais vyksiantiems prezidento rinkimams.

„Ta dalis, kuri buvo skirta vidaus politikai, mano supratimu, vieną dalyką, ką labai aiškiai parodo, tai parodo, kokios prezidento rinkimų kampanijos linijos turbūt galime tikėtis per prezidento rinkimų kampanija“, – žurnalistams Seime antradienį sakė I. Šimonytė.

„Panašu, kad Ekscelencija prezidentas ketintų savo rinkiminę kampaniją konstruoti remdamasis tam tikru oponavimu Vyriausybei ar valdančiajai daugumai, kritikavimu visa ko“, – pridūrė ji.

I. Šimonytė kalbėjo prezidento metiniame pranešime pasigedusi savo darbų, kuriuos jis užsibrėžė 2019 metais, reflektavimo.

Ingrida Šimonytė / DELFI nuotr.

„2019 metais per inauguraciją prezidentas valstybei pristatė savo siekius ir savo tam tikrus įsipareigojimus, kuriuos jis ketino pasiekti pats per savo kadenciją. Tai kažkaip, man atrodo, čia buvo paskutinė proga tai šiek tiek taip pat reflektuoti – ne tik kitų darbus, bet ir savo. Šito reflektavimo aš pasigedau, nemačiau, kad jo būtų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Premjerė sakė G. Nausėdos kalboje įžvelgusi nemažai prieštarų, asmeniškai jai skirtų priekaištų.

„Manau, kad buvo nemažai prieštarų tarpusavio tame tekste, buvo dalykų, kur prezidentas bandė pabrėžti kažkokią savo poziciją tokią populiarią, slėpdamasis už to, kad jo atsakomybė nėra tai praktiškai įgyvendinti“, – teigė ji.

„Meluočiau, jeigu pasakyčiau, kad kalba mane labai nustebino. Panašiai kaip ir praėjusiais metais buvo dvi labai skirtingos dalys ir ta dalis, kuri buvo skirta tarptautinei padėčiai, užsienio politikai, karui Ukrainoje, mūsų paramai Ukrainai, tikrai atrodė taip, kad aš nelabai galėčiau pasiginčyti su bent vienu tos kalbos žodžiu“, – pridūrė I. Šimonytė.

G. Landsbergis žurnalistams sakė, kad prezidento metinis pranešimas kvepėjo „ryškiu ekonominiu populizmu“.

„Man net susidarytų įspūdis, kad šitą kalbą, bent jau dalį jos, galėtų sakyti ir koks nors, pavyzdžiui, Ignas Vėgėlė“, – teigė ministras.

Gabrielius Landsbergis / ELTA nuotr.

„Akivaizdu, kad tai yra jau rinkiminė kalba, nes tai yra paskutinė kalba, kurią prezidentas sakys iki prezidento rinkimų“, – kalbėjo jis.

Anot konservatorių lyderio, metiniame prezidento pranešime išryškėjo „praktiškai nebeslepiama antipatija valdančiajai daugumai.“

„Tai turbūt irgi rinkiminės kampanijos dalis, tiesiog priešpastatyti save Vyriausybei kaip alternatyvą kažkokią“, – sakė jis.

Pasak G. Landsbergio, G. Nausėdos kalba priminė George’o Orwell’o (Džordžo Orvelo) romaną 1984–ieji.

„(…) Knygoje buvo tokios dvi minutės neapykantos. Tai tiesiog toks srautas pasakymų, kodėl politinis oponentas nepatinka ir tokia emocinė iškrova, kurią būdavo privaloma knygoje padaryti“, – kalbėjo ministras.

Prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužę. G. Nausėda dar nėra atsakęs, ar sieks antros kadencijos.

G. Nausėda metiniame pranešime kritikavo sveikatos, švietimo reformas, prastą kelių būklę, ragino numatyti paramos Ukrainai planą, mažinti socialinę atskirtį ir pajamų nelygybę, stiprinti šeimos politiką. Daug dėmesio kalboje prezidentas skyrė saugumo klausimams.

Šalies vadovas taip pat kritikavo valdančiuosius dešiniuosius dėl nepakankamo įsiklausymo į kritiką, taip pat sakė pasigendantis politikų pasiryžimo prisiimti atsakomybę per vadinamąjį čekiukų skandalą.

„Labai apgailestauju, kad tokiame išsamiame pranešime nerado vietos labai svarbus žmogaus teisių klausimas. Kalbu pačia plačiausia prasme, tiesą sakant“, – žurnalistams Seime sakė A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė / DELFI nuotr.

„Jeigu apie šeimą buvo kalbėta, tai kaip su nevaisingomis poromis, kur sunkiai skinasi kelią mūsų ir kolegų iniciatyvos dėl pagalbinio apvaisinimo? O kaip su smurtu artimoje aplinkoje? Seime atviras antisemitizmas jau liejasi laisvai, tiesiog metodiškai, pasikartojančiai, nieko apie tai pranešime“, – pridūrė ji.

„Tai tikrai labai laukiame prezidento lyderystės ir šitose temose, nes būtent šitos temos vertybiškai mus laiko Vakarų valstybių šeimoje, Europos Sąjungoje, NATO Aljanse“, – kalbėjo politikė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikisi, kad prezidento Gitano Nausėdos metiniame pranešime išsakytos pastabos padės greičiau pasiekti teigiamų rezultatų.

„Prezidento kalboje, visų pirma, išgirdau akcentuojamus Vyriausybės prioritetus – tai ir sveikatos apsauga, ir švietimas, ir aplinkosauga, ir kitos svarbios sritys, šeimos politika“, – žurnalistams antradienį sakė parlamento vadovė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen / DELFI nuotr.

„Tai džiaugiuosi, kad prezidentas šituos prioritetus pastebi, tai padės greičiau teigiamų rezultatų pasiekti visose šiose srityse“, – pridūrė ji.

Kalboje išsakytą prezidento kritiką Seimo pirmininkė teigė vertinanti kaip „neišvengiamą šio žanro dalį“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA