Dvi notarės įklimpo į tamsią istoriją: teisiamųjų suole atsidūrė kartu su Kauno verslininku | Kas vyksta Kaune

Dvi notarės įklimpo į tamsią istoriją: teisiamųjų suole atsidūrė kartu su Kauno verslininku

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/06/13 18:04
Asociatyvi / V. Ščiavinsko nuotr.

Kauno apylinkės teisme nagrinėjama platų atgarsį sukėlusi baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl netinkamo tarnybos pareikšti dviem notarėms – kaunietei Ramutei Valantiejienei ir Genutei Poškaitienei, dirbančiai Jonavos rajono 2-jame notaro biure.

Kartu su notarėmis teisiamųjų suole atsidūrė privačios įmonės vadovas, kuriam inkriminuojamas sukčiavimas dideliu mastu ir dokumentų klastojimas.

Šis Kauno verslininkas, tyrėjų duomenimis, apgaule užvaldė beveik 70 tūkst. eurų, priklausiusių sunkiai sergančiai jo močiutei – ištuštino jos banko sąskaitą.

Asociatyvi / V. Ščiavinsko nuotr.

Vaikaitis tai padarė, pasinaudodamas generaliniu močiutės įgaliojimu, kurį patvirtino notarė G. Poškaitienė.

Paaiškėjo, kad senolė, pasirašydama įgaliojimą 2016-ųjų pavasarį, nesuvokė savo veiksmų – tai buvo nustatyta ir vėliau įvykusios psichiatrinės ekspertizės metu. Iškėlus baudžiamąją bylą, pensininkė buvo pripažinta neveiksnia.

Pareigūnų žiniomis, dar iki generalinio įgaliojimo patvirtinimo neįgaliai senutei buvo reikalinga nuolatinė slauga, o įrašai jos ligos istorijoje byloja, jog ji savo veiksmų suprasti negalėjo. Moteriai jau iki sandorio buvo pripažinti specialieji poreikiai, ji buvo gydoma specialiosios paskirties įstaigose.

Todėl, prokuratūros nuomone, notarė G. Poškaitienė netinkamai atliko pareigas, patvirtindama šį sandorį. Tvirtindami sandorius, notarai privalo įsitikinti, kad žmogus supranta savo veiksmus.

Kauno notarė R. Valantiejienė teisiama dėl to, kad patvirtino tos pačios ligotos pensininkės įgaliojimą kitam giminaičiui – jos sūnui, pretendavusiam į namo dalį.

Kauno notarė R. Valantiejienė / Lrytas.lt nuotr.

Kauno apylinkės teisme pirmadienį turėjęs vykti bylos posėdis buvo atidėtas dėl teisėjo Alvydo Rimkevičiaus negalėjimo jame dalyvauti dėl pateisinamų priežasčių.

Kitas posėdis turėtų įvykti liepą.

Kaltinimą palaikantis Kauno prokuroras Vingaudas Rinkevičius naujienų portalui lrytas.lt sakė, jog teisme iš viso reikės apklausti apie 20 liudytojų bei specialistų – senolės giminaičių, policijos pareigūnų, medikų ir kitų su byla susijusių žmonių.

Gegužę įvyko kelių liudytojų apklausos, tačiau didžioji dalis jų dar nedavė parodymų.

Po visų liudytojų ir specialistų apklausų reikės apklausti kaltinamąjį nukentėjusiosios anūką.

Abi notarės teisme jau davė parodymus. Ikiteisminio tyrimo metu jos ir pensininkės vaikaitis savo kaltę neigė.

G. Poškaitienė dar eina notarės pareigas Jonavoje, o R. Valantiejienė notare jau nebedirba.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA