„Parkavimui Kaune“ veiklos – marios | Kas vyksta Kaune

„Parkavimui Kaune“ veiklos – marios

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune” (jai vadovauja Justas Limanauskas, – nuo liepos tų pačių metų, 2015-ųjų, kai kauniečiai Visvaldą Matijošaitį pirmą kartą tiesiogiai išsirinko miesto meru) tarp šiemetinės veiklos sričių mini ir padėjimą savivaldybei „organizuoti teritorijų paruošimo darbus statybvietei įrengti Neptūno įlankoje”.

2023-ieji tuoj įpusės, tad statybos darbai Kauno marių pakrantėje jau vyksta visu tempu. Tai liudija ne tik statybų technikos keliamas triukšmas, pakitęs pakrantės reljefas ar vienas kitas „nukentėjęs” medis bei išnykusios varlės, bet ir vandens paviršių geltonomis dėmėmis išmarginusios, tikėkimės, tik smėlio dulkės. Jų sankaupas, beje, marių vanduo, kaip teko matyti praėjusį savaitgalį, jau atnešė ir į Petrašiūnus, į miesto viešojo paplūdimio teritoriją.

Reikšminga ir tai, kad Kauno savivaldybė nesutiko vykdyti dar pernai paskelbto teismo sprendimo dėl ne jos pergale pasibaigusio ginčo su Neptūno įlankoje jau seniai įsikūrusia ir teisėtai teritorija besinaudojančia Turistinių burlaivių savininkų asociacija.

Bylą prieš ją pralaimėjusi savivaldybė pasitelkė advokatų (nes savoje administracijoje dirbančių ir kauniečių mokesčių mokėtojų sudėto biudžeto lėšomis išlaikomų teisininkų gebėjimais nepasitiki?) ir jai nepalankų Kauno apygardos teismo sprendimą apskundė Aukščiausiajam teismui. Skundas bus nagrinėjamas gegužės 30-ąją.

Kiek visa ši istorija jau pareikalavo bei dar pareikalaus biudžeto pinigų, pagal Kauno valdžios „tradiciją”, viešai neskelbiama. Kaip ten bebūtų, portalas „Kas vyksta Kaune” dėmesio jai nestokoja, todėl prie Neptūno įlankos „drumstų vandenų” dar grįšime…

Kokios automobilių stovėjimo aikštelių įrengimo miegamuosiuose rajonuose galimybės?

Pernai biudžetinė Kauno miesto savivaldybės įstaiga „Parkavimas Kaune” turėjo 47 darbuotojus, šiemet nurodomas jų skaičius – 50. Įstaiga 2022-aisiais savo veiklai gavo 1,75 mln. eurų finansavimą, 2023 metais, pagal prognozes, ši suma turėtų paaugti iki 2,18 milijono (savivaldybės lėšos turėtų siekti 2,06 mln. eur.). Pernai panaudota 95,7 proc. asignavimų.

Per 2022-uosius „Parkavimas Kaune” surinko 7 mln. 937 tūkst. ir 987 eurus rinkliavos. Ji pernai rinkta 6920 mašinų stovėjimo vietų mieste bei 9-iose ilgalaikio stovėjimo zonos aikštelėse, turinčiose 3479 vietas. Daugiau nei pusę (57 proc.) rinkliavų sumos sudarė mokėjimai per judriojo ryšio operatorius bei mobiliųjų telefonų aplikacijas, penktadalis rinkliavų gatvėse, aikštelėse, išskyrus ilgalaikio stovėjimo zonas, surinkta per parkomatus.

Visi šie bei kiti skaičiai išvardinti įstaigos „Parkavimas Kaune” veiklos 2022-aisiais ataskaitoje, kuriai šią savaitę pritarė Kauno miesto savivaldybės taryba.

Tarp svarbiausių šiais metais įstaigos veiklos sričių ataskaitoje minimas ne tik rinkliavos kontrolės efektyvumo didinimas, bet ir automobilių stovėjimo aikštelių įrengimo miegamuosiuose Kauno rajonuose galimybių vertinimas. O jeigu jau „Parkavimas Kaune” tomis galimybėmis pasidomės, tai jų ir atras, juk biudžetui pinigų reikia vis daugiau. Todėl maža abejonių, kad už mašinų statymą teks kauniečiams mokėti ne tik jas trumpam palikus Kauno centre, Žaliakalnyje bei kitose Kauno viešosiose erdvėse, bet ir nakčiai savo ratus priparkavus daugiabučio kieme.

Penktadalis surinktų pinigų – įstaigos sąnaudos

„Kas vyksta Kaune” jau rašė, kad visos „Parkavimo Kaune” surinktos rinkliavos patenka į miesto biudžetą. Skelbiant visus „teorinius” įstaigos gyvavimo ir plėtros uždavinius (didinti judumą Kaune, skatinti gyventojus labiau naudotis viešuoju ar mažiau aplinką teršiančiu transportu, dviračiais, paspirtukais), akivaizdus ir siekis plėsti rinkliavos zonas ir žinoma, didinti surenkamą sumą.

Pernai įstaigai patikėta toliau administruoti „Kaunas city” kempingą Jonavos gatvėje, bei naują kitą tokį objektą Raudondvario plente (savivaldybei nusprendus nebepratęsti nuomos sutarties kempingo laikinąja šeimininke – privačia bendrove). „Parkavimas Kaune” rinkliavas renka ir bendrovės „Stoties turgus”, kurios 51 proc. priklauso Kauno miesto savivaldybei, ir Neptūno prieplaukos teritorijose. Įstaiga išdavinėja leidimus prekiauti Kauno viešosiose vietose bei leidimus transporto priemonėms įvažiuoti į valstybės saugomas teritorijas.

„Pasiekta, kad sąnaudų dalis (be nusidėvėjimo), tenkanti visai surenkamai rinkliavai, buvo tik 20 procentų”, – tokia pernykštė sėkmė pristatoma „Parkavimas Kaune” ataskaitoje, kurioje dar minimi darbai, nuveikti per 2022-uosius. Kempinge Jonavos gatvėje, kur pandemijos metu veikė koronaviruso patikros punktas, jį uždarius, atnaujinti administracinis, tualetų pastatai bei pagalbinės patalpos. Siekiant geresnių sąlygų prekybininkams, „Stoties turguje” įrengti nauji prekybos stalai, renovuota dalis stoginių. Mieste tvarkytos ir kai kurios automobilių parkavimo aikštelės. Dalis darbų tęsiama šįmet.

Pusšimčio darbuotojų kolektyvui vadovaujantis savivaldybės biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune” direktorius J. Limanauskas turi du pavaduotojus. Vienam iš jų per ataskaitinius metus (2022 m.) skirtas bazinis atlyginimas su priemokomis bei kitomis išmokomis siekė 42 843 eurus, kitam – 35 168 eur. Paties direktoriaus metinis darbo užmokestis buvo 41 427 eurai. Įstaigos sąnaudos darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui pernai buvo 865,55 tūkst. eur., šiemet galimai ši suma viršys milijoną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA