Panemunės bendruomenės namai ieško liudininkų: užkliuvo Ukrainos vėliava | Kas vyksta Kaune

Panemunės bendruomenės namai ieško liudininkų: užkliuvo Ukrainos vėliava

Gegužės 1 d. buvo nulaužtas ant bendruomenės namų „K.I.N.A.S. Panemunė“ kabantis stovas su Ukrainos vėliava. Šių namų vadovas Giedrius Bučas informavo, kad vėliava piktadariams užkliūva jau ne pirmą kartą, tačiau šįkart jam pavyko pažeidėją sulaikyti. Šiuo metu policija atlieka tyrimą, ieškoma incidentą mačiusių liudininkų.

Nulaužė stovą su vėliava

Policijos duomenimis, gegužės 1 d., apie 12.50 val., Vaidoto gatvėje nuo pastato du vyrai numetė pakabintą Ukrainos valstybinę vėliavą ir pasišalino. Dėl šio įvykio vienam užsienio piliečiui (g. 1990 m.) įteiktas šaukimas atvykti į komisariatą, kitas asmuo nustatinėjamas. Surinkta medžiaga pagal LR BK 170 str. 2 d., dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Už šį nusikaltimą gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate tikslinamos šio įvykio aplinkybės.

G. Bučas pasakojo, kad besidarbuodamas bendruomenės namuose pirmadienį, apie 13 val., išgirdo trenksmą į sieną, pokštelėjimą ir per langą išvydo ant žemės krentančią Ukrainos vėliavą, pamatė ir pažeidimą atlikusius kelis vyrus.

„Numetę nulaužtą vėliavos kotą kartu su vėliava ant žemės, jie tiesiog nuėjo“, – komentavo pašnekovas.

Netrukus G. Bučas ėmė rinkti policijos numerį ir vytis pažeidėjus. Pasiteiravus, kodėl taip pasielgė, vienas vyras rusiškai jam atsakė, kad tai esą „triapka“ (rus. k. skuduras). Paaiškėjo, kad vyras yra iš Baltarusijos, o Lietuvoje gyvena ir dirba 5 metus. Kartu einant ir bekalbant vienas vyras ėmė bėgti, o Giedrius – vytis.

Iki kol atvažiuos policija, Giedrius laikė pažeidėją. Neišvengta smurto: laikomas vyras įkando Giedriui į pirštą, o Giedrius tramdė vyrą ir prispaudė prie grindų. Sulaukta policijos pareigūnų, vėliau greitosios pagalbos.

Stebina poelgis

G. Bučas mano, kad taip besielgiantys žmonės neturėtų gyventi Lietuvoje.

„Tokie, kurie atvažiuoja ir čia bando padaryti savo „tvarką“, skatina neapykantą ir pan. – neturėtų gyventi mūsų šalyje. Nesu rusofobas, gerai, jei atvykėliai gyvena civilizuotai, laikosi šalies taisyklių, nedaro niekam blogo, nesmurtauja, neužsiima vandalizmu. Bet tokie, kaip pasidarbavusieji Panemunėje – tikrai neturėtų čia gyventi“, – sakė G. Bučas.

Jis tiki, kad policija viską nuodugniai išsiaiškins, ištirs ir prasižengėliui skirs bausmę.

„Buvo nuomonių, gal reikėtų ir deportuoti? Nes šiandien jis sulaužė, paniekino Ukrainos vėliavą, kitą dieną gal kokį vaiką užkabins, kuris bus vėliavėlę prisisegęs. Negali žinoti, ko laukti iš tokių žmonių, todėl turime į tai žiūrėti pilietiškai, pasakyti, kad yra tvarka, kurioje mes gyvename. Tokie negali būt nebaudžiami, jei nebausime – gali visko atsitikti“, – baiminosi G. Bučas.

Nulaužtas stovas su vėliava./ G. Bučo nuotr.

Ieško liudininkų

Šiuo metu įvykis tiriamas, ieškoma liudininkų.

„Kadangi pas mus nėra stebėjimo kamerų, policijai gali būti sunku įrodyti, kad čia tų niekšelių darbas. Bet būna stebuklų. Gal kas nors gegužės 1 d., apie 13 val., važiavo pro šalį ir registratoriumi užfiksavo įvykį, o gal kažkas tiesiog ėjo ir matė iš šono? (…) Tai prorusiškų vatnikų iš Baltarusijos (taip prisistatė pareigūnams) darbas. Šiandien nulaužė vėliavą, ryt rimčiau bandys pakenkti Lietuvai. Ir kaip bebūtų gaila, šioje dramoje ir mūsų tautiečių nepatriotiškumas išlindo“, – socialiniame tinkle rašė G. Bučas.

Jis atskleidė, kad Ukrainos vėliava nuo bendruomenės namų „K.I.N.A.S. Panemunė“ nuplėšiama jau antrą kartą. 2022 m. rugsėjo 15 d. nuplėšta vėliava buvo rasta ryte atėjus į darbą. Apie įvykį buvo praneša policijai, bet tyrimas nutrauktas, nes stigo liudininkų, medžiagos.

Ukrainos vėliava kaip solidarumo ženklas ant bendruomenės namų buvo pakabinta prasidėjus karui Ukrainoje. Šiuose bendruomenės namuose vyko įvairūs palaikymo renginiai: rodytas filmas „Mėlyna kaip apelsinas žemė“, rinktos paramos lėšos Ukrainą ginantiems žmonėms, pinti tinklai, čia karts nuo karto renkasi ukrainiečių bendruomenė.

G. Bučas laukia, kol bus atliktas tyrimas ir policija grąžins vėliavą su stovu – tuomet Ukrainos vėliava vėl bus pakabinta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA