A. Bilotaitė: didėja nepilnamečių įsitraukimas į narkotikų vartojimo ir platinimo liūną | Kas vyksta Kaune

A. Bilotaitė: didėja nepilnamečių įsitraukimas į narkotikų vartojimo ir platinimo liūną

ELTA 2023/04/26 19:44
Kauno AVPK, ELTA, M. Morkevičiaus nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį susitikime su Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų bei policijos, muitinės ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovais aptarė nepilnamečių narkotinių medžiagų vartojimo paplitimo ir prevencijos klausimus.

Anot ministrės, vis dažniau pasitaikant atvejų, kai į narkotikų vartojimo ir platinimo liūną įsitraukia nepilnamečiai, šiame kontekste prevencinių priemonių tema tampa ypač svarbi.

Vidaus reikalų ministerija išplatintame pranešime teigia, kad Lietuvoje stebimas nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, augimas. Vien neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti veikų skaičius šių metų pirmąjį ketvirtį siekė 790, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu – 544, o 2021 m. – 621.

Ministrė A. Bilotaitė pabrėžė, kad registruotų nusikalstamų veikų statistika dažnai neparodo realios narkotinių medžiagų vartojimo situacijos, tačiau gerai iliustruoja su šia problema efektyviai dirbančių teisėsaugos institucijų darbą.

Agnė Bilotaitė / DELFI nuotr.

„Narkotinių medžiagų vartojimas ir platinimas šiandien yra itin aktuali ir neraminanti problema, ypač kalbant apie nepilnamečius. Tačiau tai negali ir neturi būti vien policijos atsakomybė. Teisėsaugos institucijos nuosekliai mažina narkotinių ir psichotropinių medžiagų prieinamumą ir pasiūlą, kovoja prieš organizuotą nusikalstamumą.

Tačiau būtinas aktyvesnis ir kitų atsakingų institucijų, savivaldybių, mokyklų, tėvų, bendruomenių įsitraukimas bei bendradarbiavimas stiprinant prevenciją ir šalinant vartojimo priežastis“, – teigia ministrė.

Pernai Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai atliko 91 tarptautinę operaciją bendradarbiaudami su 25 šalių pareigūnais, o šių operacijų metu iš neteisėtos apyvartos išimta daugiau nei 10 tonų įvairių rūšių narkotinių ar psichotropinių medžiagų, kurių kontrabandos organizavime ir vykdyme dalyvavo Lietuvos piliečiai.

Ministerija pažymi, kad policija vykdo teisinį švietimą mokymo įstaigose, kuriose skaitomos paskaitos tema „Nepilnamečių teisinė atsakomybė“. Pernai paskaitas išklausė 2 399 klasės visoje Lietuvoje. Taip pat policijos pareigūnai iš mokyklos bendruomenės narių aktyviai renka informaciją, susijusią su grėsmėmis švietimo įstaigos saugumui, įskaitant ir disponavimą draudžiamomis medžiagomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA