Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje pristatytos „EKO idėjos Lietuvai“: subūrė kelis šimtus mokytojų ir mokinių – Kas vyksta Kaune

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje pristatytos „EKO idėjos Lietuvai“: subūrė kelis šimtus mokytojų ir mokinių

EKO idėjos Lietuvai  2023
Renginys „EKO idėjos Lietuvai 2023“ / R. Tenio nuotr.

Šiandien, balandžio 25 dieną, Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje vyko tarptautinė praktinė konferencija „EKO idėjos Lietuvai 2023“. Tai – tradicija tapęs renginys, kuris šį pavasarį į Kauną jau septintąjį kartą pakvietė kelis šimtus mokytojų ir mokinių iš visos Lietuvos. Ekologinio ugdymo idėjų pranešimai, augalų mainų mugė ir EKO dirbtuvės – tik dalis šiandien vykusių ir švietimo bendruomenę subūrusių veiklų.

„EKO idėjos Lietuvai“ kasmet suburia Lietuvos švietimo įstaigų vadovus, mokytojus bei mokinius pasisemti naujų ekologinio ugdymo idėjų, išbandyti praktines veiklas, pasidalinti ekologinio, gamtosauginio ugdymo patirtimis, diskutuoti darnos ir tvarumo klausimais“, – renginio metu sakė Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos direktorė Rita Mikalauskienė.

Šiandien konferencijos „EKO idėjos Lietuvai 2023“ svečius sveikino ir Kauno miesto vicemeras Tomas Jarusevičius, pasidžiaugdamas gimnazijos išreikšta lyderyste suburti bendraminčius, auginančius žalią Lietuvą ir žalią Kauną. Kaip pažymėjo vicemeras, Kaunas gali didžiuotis didžiausiu Europoje ąžuolyno parku ir vis naujomis kuriamomis žaliomis erdvėmis gyventojams, džiuginančiomis kauniečius ir miesto svečius.

EKO idėjos Lietuvai  2023
Tomas Jarusevičius / R. Tenio nuotr.

Ekologinio ugdymo pradininkė Lietuvoje

„EKO idėjų Lietuvai“ renginio idėja, anot gimnazijos direktorės, gimė dar 2016 metais, kuomet Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijai, pirmajai Lietuvoje pradėjus diegti Ekologijos ir aplinkos technologijų ugdymo sampratą, kilo natūralus poreikis diskutuoti apie ekologinio ugdymo svarbą ir augo noras gerosiomis ugdymo patirtimis dalintis su švietimo partneriais.

„Supratome, kad svarbu kuo daugiau mokinių ir mokytojų įtraukti į diskusijas apie būtinybę saugoti aplinką, sudaryti galimybes plėtoti sveikos gyvensenos, ekologinio ugdymo kompetencijas, ieškoti praktinių ekologinių problemų sprendimų būdų. Todėl gimnazija dar 2016 metų pavasarį Lietuvos mokyklas pakvietė į pirmąjį renginį, kurio metu taip pat buvo įsteigtas ir Lietuvos EKO mokyklų tinklas, kurio koordinatore tapo mūsų gimnazija“, – pasakojo gimnazijos direktorė R. Mikalauskienė.

Ji pasidžiaugė ir tuo, kad Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija yra ekologinio ugdymo pradininkė Lietuvoje. „Šioje gimnazijoje mes esame kūrėjai, ekologiškos aplinkos puoselėtojai, atradėjai, ieškotojai ir šiomis idėjomis stengiamės užkrėsti ir kitus. Drauge su mokytojais, švietimo partneriais kuriame inovatyvius projektus, dalinamės bendru rūpesčiu išsaugoti mus supančią aplinką, jos išteklius, todėl „EKO idėjų Lietuvai metu“ savo svečiams, partneriams, bendraminčiams visada stengiamės priminti, kaip svarbu gyventi darnoje su supančia aplinka, atsakingai žvelgti į išteklių vartojimą“, – sakė R. Mikalauskienė.

Gimnazijos direktorė pažymėjo, kad dabar EKO mokyklų tinklas vienija daugiau nei 40 Lietuvos mokyklų.

EKO idėjos Lietuvai  2023
Renginys „EKO idėjos Lietuvai 2023“ / R. Tenio nuotr.

Nuo pranešimų iki augalų mainų

Kasmet augant „EKO idėjos Lietuvai“ renginio dalyvių skaičiui, keitėsi ir renginio formatas.

„Siekiant šiuo renginiu sudominti kuo platesnę švietimo įstaigų bendruomenę ir jo formatą padaryti kiek įmanoma patrauklesnį tiek mokytojams, tiek mokiniams, nutarėme, kad renginys neturėtų apsiriboti vien pranešimais plenariniame posėdyje“, – apie šiandien Kaune vykusį renginį pasakojo gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Inga Žebrauskaitė.

Anot I. Žebrauskaitės, renginio „EKO idėjos Lietuvai“ metu vyksta ir augalų mainų mugė, kurioje kiekvienas dalyvis gali apsikeisti atsineštais augalais, taip pat EKO dirbtuvės, kuriose galima išmokti patiems pasigaminti ekologiškų produktų.

„Išskirtinis renginio akcentas – EKO idėjų mugė, kurios metu kiekvienos klasės atstovai, nuo mažiausių priešmokyklinukų iki vyriausių gimnazistų pristato savo klasės sukurtas eko produktų idėjas ir eko produktus, kuriuos gamino patys. Taip mokiniai mokosi ne tik praktiškai pritaikyti novatoriškus sprendimus, bet ir tobulina bendradarbiavimo bei viešojo kalbėjimo įgūdžius, ieško praktinio ekologinių problemų sprendimų pritaikymo“, – teigė I. Žebrauskaitė.

EKO idėjos Lietuvai  2023
EKO dirbtuvės / R. Tenio nuotr.

Sulaukė tarptautinio susidomėjimo

Renginys „EKO idėjos Lietuvai“, pradžioje vienijęs tik Lietuvos švietimo įstaigų bendruomenes, dabar pasiekė tarptautinį lygmenį. Šiandien į Kauną atvyko ir ekologinio ugdymo patirtimis dalijosi nemažai svečių iš užsienio.

„Džiaugiamės, kad susidomėjimas renginiu kasmet tik didėja ir tarp renginio svečių kasmet sulaukiame vis daugiau partnerių iš užsienio švietimo įstaigų. Tarptautinis bendradarbiavimas sudaro galimybes mokytis ne tik iš partnerių Lietuvoje, bet ir pasisemti ekologinio ugdymo patirties iš tokių šalių, kaip Turkija, Kipras, Ispanija, Rumunija. Šiais metais savo patirtimis apie įgyvendinamus darnaus vystymosi tikslus, vykdomus ekologinio ugdymo projektus dalinosi partneriai iš Estijos, Islandijos, Graikijos, Latvijos, Suomijos“, – renginio įspūdžiais dalijosi I. Žebrauskaitė.

Už atsiradusią galimybę renginiui išaugti į tarptautinį lygmenį Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija dėkinga Nacionalinei Agentūrai ir Švietimo mainų paramos fondui.

„Šiandien galime džiaugtis gimnazijai suteikta „ERASMUS“ akreditacija ketveriems metams, kas itin svarbu plėtojant tarptautiškumo santykius. Europos sąjungos finansuojami „ERASMUS+“ projektai tapo puikia pagalba gimnazijai užmezgant naujus bendradarbiavimo ryšius, ieškant bendraminčių partnerių užsienio šalyse. Tai puiki galimybė pagerinti ir ugdymo kokybę perimant gerąsias užsienio šalių patirtis bei augti kaip įstaigai“, – kalbėjo gimnazijos direktorė R. Mikalauskienė.

Anot direktorės, Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijai labai pasisekė, kad turi galimybę iš užsienio šalių mokytis svarbių dalykų: būdų, kaip gerinti psichinę ir fizinę sveikatą, fizinį aktyvumą, sveikos mitybos įpročius.

EKO idėjos Lietuvai  2023
Rita Mikalauskienė / R. Tenio nuotr.

„EKO idėjos Lietuvai“ – ne vienintelis projektas

Retai kuri Lietuvos mokykla galėtų pasigirti ir tokia vykdomų tarptautinių projektų gausa – net 5 ilgalaikiai „ERASMUS+“ bei „Nordplus“ projektai, mokytojų stažuotės, darbo stebėjimai, mokinių išvykimas į partnerių šalis.

„Šiais mokslo metais net 24 mokiniai lankėsi Sicilijoje, Turkijoje, Ispanijoje, mokytojai – Kipre, Maltoje, Ispanijoje, Graikijoje, Suomijoje. Tai neįkainojama patirtis ir prasmingi iššūkiai bei galimybės mokiniams ir mokytojams ne tik diskutuoti ekologinio raštingumo klausimais, tobulinti anglų kalbos žinias, bet ir suvokti save kaip Europos dalį, pažinti kitų šalių kultūras bei ugdytis toleranciją“, – džiaugėsi Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos direktorė.

Gimnazija, kaip Lietuvos EKO mokyklų tinklo koordinatorė, taip pat turi galimybę Lietuvos EKO mokyklų tinklo nares pakviesti dalyvauti ir kituose įvairiuose tarptautiniuose projektuose.

„Būdama ENO (Environment online) – pasaulinio mokyklų ir bendruomenių tinklo, skirto darniam vystymuisi, tvarumui stiprinti ir gerinti nare, o taip pat šio tinklo veiklų koordinatore Lietuvoje, gimnazija kasmet kviečia Lietuvos švietimo įstaigas jungtis prie tokių renginių ir projektų, kaip „ENO medžių sodinimo savaitė“, „Orų stebėjimo savaitė“, „Šviesa taikai“, „ENO Art“ ir pan.“, – vardijo R. Mikalauskienė ir užsiminė, kad planuose dar daugiau įdomių projektų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA