Seimo komitetas pritarė „naminukės“ gamybos įteisinimui | Kas vyksta Kaune

Seimo komitetas pritarė „naminukės“ gamybos įteisinimui

BNS 2023/04/19 12:32
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė siūlymui liberalizuoti iki 65 laipsnių stiprumo naminių alkoholinių gėrimų, arba „naminukės“ gamybą. Trečiadienį komitetas pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, tačiau prašo Ekonomikos komiteto tobulinti projektą pagal Vyriausybės pasiūlymus.

Vyriausybės praėjusią savaitę pateiktoje išvadoje Seimui teigiama, kad samanę bei kitus tradicinius gėrimus – iki 1 tūkst. litrų per metus – būtų leista gaminti tik kaimo turizmo sodybų savininkams ūkininkams. Tokių Lietuvoje yra apie 70, o sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų – apie 300.

Daugiausiai diskusijų komitete sukėlė Alkoholio gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovo Manto Zakarkos siūlymai atmesti projektą ir jį tobulinti Seime suburiant specialią darbo grupę, taip pat – papildomai įvertinti pataisų poveikį teisei ir sveikatai.

„Mes iš esmės nesame prieš šio projekto priėmimą, nesame prieš tradicinių gėrimų gamybą, bet taip, kaip yra suformuluotas įstatymo projektas (…) matome, kad būtų reguliavimo neatitikimų, konkurencijos iškraipymai“, – sakė M. Zakarka, kurio pasiūlymams komitetas nepritarė.

Privilegijų „naminukės“ gamintojams įžvelgė ir Lietuvos verslo konfederacijos vadovė Ineta Rezgelė.

„Mes suprantame projekto iniciatorių siekį puoselėti mūsų tradicijas, bet projektas tobulintinas. Konkurencijos sąlygos neturi būti iškraipomos, o šiame projekte numatytos išskirtinės, privilegijuotos sąlygos vienai grupei – ūkininkams, užsiimantiems kaimo turizmo veikla“, – komitete kalbėjo I. Rezgelė.

Komiteto narys „valstietis“ Kęstutis Mažeika į tai reagavo primindamas, kad tokios sąlygos galiotų tik ūkininkams, kurie pagamintų iki tūkstančio litrų gėrimų per metus.

Ūkininkų sąjungos Plungės skyriaus vadovas Marijus Kaktys verslo atstovų prašė nesibaiminti konkurencijos: „Nebijokite, niekas nenukonkuruos jūsų, mes tų tonų nepagaminsime, nes viena kita sodyba tai darys, reikia įrangos ir išmanymo tam“.

Policijos departamento atstovas Kęstutis Stelmokas komiteto nariams priminė, kad policijai trūksta aiškumo dėl veiklos reguliavimo, pavyzdžiui, tradicinių gėrimų pardavimo laiko ir kitų aplinkybių.

Balsuojant vienintelis susilaikęs komiteto narys konservatorius Sergejus Jovaiša teigė, kad nesąžininga perduoti tolesniam svarstymui Seime nebaigtas pataisas.

„Mane neramina tai, kad atiduodame netobulą produktą, jeigu mes jau nusiteikę balsuoti už, tai nėra kaip komiteto nariams, Seimo nariams, sąžininga atiduoti nesukramtytą produktą toliau. (…) Matėme, kiek yra visokiausių pastabų, manyčiau, kad ir mes į jas galėtume atsižvelgti“, – komiteto posėdyje sakė S. Jovaiša.

Žemės ūkio ministerija siūlė įvesti prekybos licencijas, gėrimus leisti parduoti tik ūkininkų kaimo turizmo sodyboje. Be to, siūlyta įpareigoti laboratorijose tikrinti gėrimų saugą ir kokybę.

21 parlamentaro pateiktame įstatymo pataisų projekte teigiama, kad legalizavus naminukę būtų galima surinkti mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų turistų, kurie atvyktų ragauti istorinio paveldo, srautą.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 laipsnių, o alaus – iki 9,5 laipsnių stiprumo.

Seimas pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo svarsto daugiau negu dešimtmetį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA