Savivaldos esmė: šiek tiek verslo, šiek tiek politikos? | Kas vyksta Kaune

Savivaldos esmė: šiek tiek verslo, šiek tiek politikos?

R. Tenio, Plungės pramonininkų sąjungos nuotr.

Nors pagrindinis „Vičiūnų grupės“ akcininkas trečią kartą išrinktas Kauno miesto savivaldybės meru, tačiau ši grupė nuo seno yra didžiausias ne Kauno, bet Plungės rajono darbdavys, neabejotinai turintis reikšmingą įtaką vietos savivaldybės veikloje.

Anot portalo lrt.lt, „Vičiūnų grupės“ pagrindinė ir vienintelė akcininkė yra uždaroji akcinė bendrovė „VG Holding“. Pusė jos akcijų priklauso Kauno miesto merui Visvaldui Matijošaičiui, kita pusė – Plungės rajono tarybos nariui Liudui Skierui. Tuo pačiu jie abu jau ne pirmą kadenciją yra vietinių savivaldybių politikai.

Atvėsintus ir šaldytus maisto produktus „Vičiūnų“ įmonių grupė gamina jai priklausančiose gamyklose. Plungėje veikia šios grupės įmonės: UAB „Plungės kooperatinė prekyba“, UAB „Vičiūnai ir partneriai“, UAB „Baltic food partners“, UAB „Plungės duona“, UAB „Plungės duonos kepiniai“, UAB „Orka foods“, Kaune (tiksliau, Kauno rajone) – UAB „Baltic fish export“. Yra įmonių ir užsienio šalyse.

Mažiau mandatų rinkėjai „vieningiesiems“ šįsyk patikėjo ir Plungėje

Vičiūnų „bazėje“ 2010-aisiais buvo suburtos visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“, „Vieninga Plungė“, „Vieninga Lietuva“ ir kitos panašiai pavadintos. Netrukus dalis jų startavo savivaldos rinkimuose. Tačiau nuo pat 2011-ųjų kadencijos „vieningiesiems“ sėkmingiau rinkimai klostosi Kaune nei Plungėje.

Ne išimtis ir ši, jau trečioji kadencija. Bet savivaldybių tarybose tiek vienos, tiek kitos politinės (ar ūkinės, juk Kauno meras ne kartą sakė, kad savivalda – ne politika?) organizacijos atstovų nuo balandžio bus mažiau nei dabar yra.

„Vieningo Kauno“ narių į naujos kadencijos tarybą išrinkta 26 (2019 m. – 32, su meru – 33), „Vieningos Plungės“ – 6. Kol kas Plungės rajono savivaldybės taryboje pastarosios organizacijos atstovų dirba vienu daugiau. Tiesa, pernai pasikeitė pačių organizacijų pavadinimai. Žodžio „vieningi“ juose nebeliko. „Vieningųjų“ istorijas tęsia „Sėkmingas Kaunas“ ir „Darni Plungė“ (žodis „vieningi“ išliko tik rinkimų komitetų pavadinimuose).

Bendra problema, kurią sunku nutylėti

Mažos Kauno gyvenvietės Vičiūnų vardu pavadintos verslo įmonės veikla prasidėjo 1991-aisiais. Nuo Plungės ir Kauno ji palaipsniui išsiplėtė į tarptautines platumas. Įmonės atstovų teigimu, „Vičiūnų grupės“ plėtra tęsiama, net ir susiduriant su įvairiomis problemomis. Apie vieną jų kalbama visoje Lietuvoje, deja, ir už jos ribų.

Praėjusių metų gegužę portalas lrt.lt kalbindamas Plungės rajono savivaldybės tarybos narį L. Skierų, mėgino ir iš jo sužinoti, kada „Vičiūnų grupė“ pasitrauks iš Kaliningrado srities, nutrauks gamybą ir savo mokesčiais neberems Ukrainą užpuolusios agresorės Rusijos.

„Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir Plungės rajono savivaldybės tarybos nariui Liudui Skierui priklausančio verslo gamykla Kaliningrade dar neištuštėjo, o į darbą čia vis dar žingsniuoja ir 9 Lietuvos piliečiai. (…) Nuo pat Rusijos pradėto karo Ukrainoje pradžios „Vičiūnų grupę“ Lietuvoje įsuko reputacinis skandalas. Įmonių grupė sulaukė daugybės kritikos dėl Rusijoje plėtojamo verslo“, – pernai gegužę skelbė portalas lrt.lt. Tačiau jei Kaune 2022-aisiais įvyko ne viena protesto akcija, tai Plungėje, kur „Vičiūnų grupės“ darbui diriguoja antrasis verslo savininkas L. Skierus, buvo gerokai ramiau.

Tiesa, kovo gale vykusiame Plungės rajono savivaldybės tarybos posėdyje rajono meras (liberalas) Audrius Klišonis („Kas vyksta Kaune“ pažymi, kad šių metų kovą jis vėl perrinktas savivaldybės vadovu) perskaitė kreipimąsi, kurį parengė, jo žodžiais tariant, atsižvelgdamas į gyventojų užklausas.

„Mes, Plungės rajono savivaldybės tarybos nariai, reikalaujame, kad „Vičiūnų grupės“ akcininkas ir savivaldybės tarybos narys L. Skierus atsakytų, kada stabdys įmonių veiklą Rusijoje. Siūlome visuomeninei organizacijai „Vieninga Plungė“ ir jų koalicijos partneriams Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai įsivertinti, ar jų deklaruotos vertybės ir L. Skieraus veikla sutampa. Siūlome tarybos nariui L. Skierui savo veikla nediskredituoti Plungės rajono savivaldybės tarybos ir atsisakyti savivaldybės tarybos nario mandato.“

Bet rajono meras čia pat išgirdo susierzinimo neslepiančio L. Skieraus priekaištus dėl „politikavimo“. O taip pat paaiškinimus, panašius į tuos, kuriuos įvairiose medijose tiek praėjusių metų kovą, tiek vėliau ne kartą išsakė Kauno meras bei jo sūnus Šarūnas Matijošaitis, vadovaujantis „Vičiūnų grupės“ įmonei.

Klonai – ne klonai, bet liniją bendrą išlaiko

Nežinia, ar daug buvo bei dabar yra norinčiųjų įsilieti į „Vieningos (darnios) Plungės“ gretas, tačiau visuomeninė organizacija „Vieningas (sėkmingas) Kaunas“ išlieka stabili – kaip turėjo pradžioje 300 narių, taip ir šiuo metu – panašiai tiek. Lyderio V. Matijošaičio patikinimu, tai – savo srityse nemažai pasiekę žmonės, aktyvūs, iniciatyvūs. Taip sakant, kompaktiška organizacija, kurios veikla bei įtaka priklauso ne nuo jos narių gausos, bet nuo veiklos rezultatų, kurie puikiai visiems matomi bei įtikinami.

Žinoma, ne visa Kauno valdančioji dauguma dirba „Vičiūnų grupėje“. Tad jei kam iki šiol Kauno savivaldybės kieme užkliuvo automobiliai su „Vičiūnų grupės“ logotipu – juk ne kasdien taip būna. Nebūtinai tik „…grupės“ atstovai darė ar tebedaro įtaką savivaldybės administracijos pertvarkose. Nors nemažai pakitimų buvo nuo 2015-ųjų, o kiek dar nusimato – ir mero galios išplėstos, ir tarybos funkcijos keisis, ir administracijos struktūra. Bet visa tai – naujoje kadencijoje. Rinkimų rezultatai Kaune – akivaizdūs, ir gal tik politologams keista atrodo situacija, kai savivaldoje – šiek tiek verslo, šiek tiek – politikos. Rinkėjams toks variantas tinka, ir valio…

Plungės rajono savivaldybės taryboje, kur „vieningieji“ tebeturi 7 politikus, irgi ne visi iš „Vičiūnų…“, nors jos gamybiniame komplekse dirba apie pustrečio tūkstančio žmonių. Frakcija priklauso valdančiajai koalicijai. Bet dabartinis savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas – nei darbiniais, nei deklaruojamais privačiais ryšiais su „Vičiūnų grupe“ nesusijęs (VRK sistemoje nedeklaruota priešingai). Po studijų dviejuose universitetuose M. Kaunas yra įgijęs gaisrinės saugos inžinieriaus bei viešojo administravimo specialybes.

Jis – „Vieningos Plungės“ kandidatų sąrašo vedlys, kovo 5-osios rinkimuose pretendavęs į rajono merus, bet posto nelaimėjęs. Tarp Plungės rajono tarybos narių kol kas tebėra jo žmona Viktorija Kaunienė – AB „Šiaulių bankas“ padalinio vyresnioji klientų aptarnavimo vadybininkė. Kadenciją savivaldybės taryboje baigia ir Vaidotas Skierus, dirbantis UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centras“ plėtros ir aprūpinimo skyriaus vedėju.

Į tarybą vėl išrinkta mokytoja Vida Bondauskienė. VRK duomenimis, šios politikės vyras dirba „Plungės kooperatinės prekybos“ bendrovėje, priklausančioje „Vičiūnų grupei“. Plungiškių valia rajono tarybos nariu išrinktas ir „Vieningos Plungės“ atstovas Rimas Dužinskas, dirbantis padalinio vadovu kitoje „…grupės“ įmonėje „Kauno saulėtekis“, o dar kitoje bendrovėje darbuojasi ir prasidedančios kadencijos rajono tarybos narys Robertas Endrikas.

Plungės savivaldybėje visuomeninę veiklą tęs ir Kauno mero V. Matijošaičio bendražygis L. Skierus (statybos inžinierius) – UAB „Vičiūnų grupė“ gamybos konsultantas (nuo 2014-ųjų) bei tokias pat pareigas užimantis UAB „Plungės kooperatinė prekyba“ (nuo 1995-ųjų). VRK skelbiamos kandidato anketos privačių interesų deklaracijoje jis dar nurodė ir kitas savo darbovietes, tarp jų – UAB „Skierus Capital“ (direktorius nuo 2018-ųjų). Nenutylėjo ir asmeninių ryšių su užsienio valstybėse registruotomis įmonėmis bei kitais juridiniais asmenimis. Vienur – kaip akcininkas, valdybos ar tarybos narys, kitur – tik narys.

Plungės rajono savivaldybės tarybos rinkimai sėkmingiausi buvo Lietuvos liberalų sąjūdžio kandidatams – laimėjo 12 iš 25 mandatų (2019-aisiais – 8). Antras liko komitetas „Vieninga Plungė“ (6 mandatai). Iš viso balsavo 13 016 rajono gyventojų, o rinkėjų sąraše jų – 28 705.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA