Genetiko R. Mikšiūno parodoje – iš lego sudėlioti Kauno modernizmo pastatai | Kas vyksta Kaune

Genetiko R. Mikšiūno parodoje – iš lego sudėlioti Kauno modernizmo pastatai

Rokas Mikšiūnas laisvalaikiu iš lego dėlioja Kauno modernizmo pastatus./ Koliažas.

Vilnietis genetikas mokslų daktaras Rokas Mikšiūnas penktadienį A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje pristatė parodą „Lego modernizmas – nuo kaladėlės iki pastato“. Ekspozicijoje galima išvysti Kauno centrinį paštą bei Kauno centrinio pašto „užuolaidos“ fragmentą, taip pat pedagogės ir visuomenės veikėjos Elenos Baronienės gyvenamąjį namą, įsivaizduojamą architekto Broniaus Elsbergo namą ir net modernistinį laivą.

Parodą įkvėpė skirtingos tarpukario meno formos: architektūros fragmentai, paveikslai, Jono Prapuolenio medžio drožiniai.

Susidomėjo modernizmu

Architektūros bei kultūros paveldo puoselėtojas, lego modelių kūrėjas R. Mikšiūnas mokslininko kelią nusprendė pasirinkti dešimtoje klasėje. Vilniaus universitete jis studijavo genetiką, apgynė daktaro laipsnį, o šiuo metu dirba Inovatyviosios medicinos centre. Architektūra pašnekovas domėjosi nuo vaikystės, o aštuntoje klasėje besilankydamas mamos gimtinėje Liepojoje liko sužavėtas vietos pastatų.

„Vaikščiojau gatvėmis ir stebėjausi, kokia išskirtinė modernistinė architektūra, o Vilniuje ar Kaune jos nėra tiek daug. Vėliau sužinojau, kad senelis Gedeminas Mikšiūnas turėjo didelį projektą: 1988 m. Armėnijoje vyko Spitako žemės drebėjimas, nušlavęs šalį, ir senelį ten pakvietė kaip vyriausiąjį inžinierių. Jis suprojektavo blokinius pastatus. Iki dabar skaitau jo paliktas knygas apie architektūrą“, – sakė R. Mikšiūnas.

2009 m. gavęs dovanų telefoną su gera fotokamera Rokas ėmė fotografuoti Vilniaus architektūrą, dalintis nuotraukomis socialiniuose tinkluose, pradėjo savanoriauti architektūros festivalyje „Open House Vilnius“ ir vesti ekskursijas. 2017 m., kai Kaunas kvietė švęsti Vilniaus gimtadienį, nuvyko į Kauno modernizmo ekskursijas, kurios Rokui paliko neišdildomą įspūdį.

„Žavi modernizmo stiliaus elementai: apvalūs langai, suapvalinti kampai, ritminga vertikalių ir horizontalių linijų sąveika, simetriškų ir asimetriškų pastatų fasadų dizaino principai. Pastebėjau, kad Kaune modernizmas ekspresyvesnis, o Vilniuje funkcionalesnis“, – pažymėjo pašnekovas.

Renginio akimirka./ KVK nuotr.

Sudėlioti pastatus

2018 m. gavęs dovanų lego rinkinį be instrukcijų, vaikinas nusprendė sudėlioti Kauno centrinį paštą – tai pirmas Roko sukurtas lego modelis.

„Kauno centrinis paštas yra vienas iš pastatų, į kurį pažvelgus kaskart užgniaužia kvapą ir sužavi dinamiškos formos bei tautinio stiliaus interpretacijos. Architektas Feliksas Vizbaras meistriškai suderino modernistines formas ir liaudies architektūros motyvus“, – apie pastatą atsiliepė R. Mikšiūnas.

Po poros metų prasidėjo intensyvi Roko kelionė su Kauno modernizmu ir lego. 2020 m. jis renkė edukacijas vaikams ir jaunimui „Sukonstruok modernizmą“, kur mokyta atkurti modernistinę Kauno ir Vilniaus architektūrą. Iš Kauno pastatų buvo populiarus sudėlioti modernizmo stiliaus krepšininko D. Songailos namas Parodos g., iš Vilniaus pastatų – Venclovų namai.

Vėliau vaikinas gavo pasiūlymą Kaune sukurti lego užuolaidą, atkartojančią Kauno centrinio pašto Operacijų salės grindų raštą. 2022 m. vasario 10 d. ši užuolaida buvo pristatyta visuomenei, siekta Lietuvos rekordo. Dėlionę sudarė 70 tūkst. detalių, mozaikos aukštis – 2,4 m, plotis – 3,45 m. Šią idėją įgyvendinti padėjo penkiolika savanorių, darbai truko šešias dienas.

Pastatus Rokas iš pradžių sukuria su lego modelių kūrimo programa „Studio 2.0“. Tuomet užsako detales, atsisiunčia ir ima dėlioti.

J. ir A. Iljinų namas./ Asmeninio albumo nuotr.

Iljinų namas – lego rinkinys

Prieš kelis mėnesius R. Mikšiūnas užsidegė įgyvendinti idėją – 1933 m. statybos J. ir A. Iljinų namą (arch. Arnas Funkas) paversti oficialiu lego rinkiniu.

„Pamatęs „Lego Ideas“ platformą pagalvojau, kad tai būtų puiki vieta parodyti pasauliui kas yra Kauno tarpukario architektūra. Pagautas idėjos kibau į darbus, ieškojau tinkamiausio pastato, domėjausi istorija ir paveldu. Mano akiratyje atsirado trys pastatai: Iljinų, Sugiharos ir Kudokų namai. Po svarstymų nusprendžiau, kad Arno Funko suprojektuotame Iljinų šeimos name geriausiai atspindi Kauno modernizmo formos“, – pasakojo R. Mikšiūnas.

2020 m. vaikinas pradėjo darbus, bet po metų juos pristabdė disertacijos gynimas. 2022 m. rudenį galiausiai Rokas pabaigė Iljinų namą ir 2023 m. sausį paskleidęs žinią paragino visus už idėją balsuoti internete.

Projektas jau sulaukė reikiamų 10 tūkst. patiktukų ir gegužės mėnesį keliaus į apžvalginį etapą, kuriame lego kompanija atrinks vos kelis įdomiausius rinkinius, įvertinant jų žaidžiamumą, dizainą ir pan. Rezultatai paaiškės rugsėjį.

Iljinų namas šiame projekte turi dar 34 konkurentus, finale įprastai išrenkami vos du-trys laimėtojai. Laimėjimo atveju, tai būtų pirmas lietuviškas lego rinkinys, o Rokas gautų atlygį – 1 proc. nuo pardavimų.

Į R. Mikšiūno sukurtą Iljinų namą iš lego galima „užeiti“, jis turi sukurtą interjerą (yra baldai, fortepijonas). Jam pagaminti sunaudota apie 3 tūkst. detalių, gaminimo darbai truko daugiau kaip 80 val.

„Pažangos“ rūmai ir „Pieno centro“ rūmai 1938 m./ Kauno IX forto muziejaus (LIMIS) nuotr.

Žavi ir kiti Kauno pastatai

Ką dar iš Kauno pastatų Rokas norėtų sudėlioti?

„Verslininko J. Lapėno namą, „Pieno centro“ rūmus, „Pažangos“ rūmus ir arch. V. Landsbergio-Žemkalnio projektuotą pastatą K. Donelaičio g. 8, kur veikia Kauno apskrities viešoji biblioteka. Tai įspūdingi Kauno pastatai“, – sakė R. Mikšiūnas.

Paroda „Lego modernizmas – nuo kaladėlės iki pastato“ A. ir P. Galaunių namuose (Vydūno al. 2) veiks iki balandžio 8 d. Vyks ir edukacijos vaikams, apie jas bus skelbiama čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA