Vasario 27-ąją siūloma įtvirtinti kaip Pasaulinę NVO dieną | Kas vyksta Kaune

Vasario 27-ąją siūloma įtvirtinti kaip Pasaulinę NVO dieną

BNS 2023/02/27 16:08
Asociatyvi / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Nacionalinė nevyriausybinių organizacijų (NVO) koalicija parengė įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlomą vasario 27-ąją įtvirtinti kaip Pasaulinę NVO dieną.

„Nevyriausybinio sektoriaus vaidmuo ypač išryškėjo per COVID-19 pandemiją, vėliau kilus neteisėtos migracijos bangai ir prasidėjus karui Ukrainoje, – Seimo kanceliarijos pirmadienį išplatintame pranešime cituojama parlamento vadovė. – Įvairiausiose veiklos srityse – nuo socialinių, kultūrinių paslaugų teikimo iki pagalbos neįgaliesiems, žmogaus teisių apsaugos, aplinkosaugos – veikiančios NVO susitelkė, jose dirbantys savanoriai, neskaičiuodami nei valandų, nei resursų kartu su valstybės institucijomis ir įstaigomis teikė tokią pagalbą, kokia reikalinga konkrečiu metu, lanksčiai ir operatyviai reagavo į kintančius visuomenės poreikius, mobilizavo gausias savanorių pajėgas.“

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, šiuo metu teisės aktai nereglamentuoja Pasaulinės NVO dienos kaip atmintinos, nors galiojančiame Atmintinų dienų įstatyme numatytos su kitomis atitinkamomis organizacijomis ar institucijomis susijusios dienos.

„Pasaulinę NVO dieną įtraukti į atmintinų dienų sąrašą svarbu keliais aspektais. Pirmiausia taip pripažintume ir įvertintume, kokia svarbi yra viešosios politikos srityse veikiančių NVO veikla. O papildomas dėmesys, tikėtina, būtų ir papildoma paskata dar daugiau Lietuvos žmonių patiems imtis iniciatyvos, aktyviau ir masiškiau dalyvauti pilietinių organizacijų veikloje ir prisiimti atsakomybę už bendruosius valstybės reikalus“, – teigia Seimo pirmininkė.

Pirmą kartą minėti šią dieną pasiūlyta 2010 metais. Šiuo metu Pasaulinė NVO diena minima beveik 90 pasaulio valstybių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA