Turkiją sudrebinę galingi žemės drebėjimai pražudė per 2 tūkst. žmonių: Lietuva pasirengusi padėti | Kas vyksta Kaune

Turkiją sudrebinę galingi žemės drebėjimai pražudė per 2 tūkst. žmonių: Lietuva pasirengusi padėti

/ Stop kadras

Pirmadienio naktį Turkiją ir Siriją sudrebino galingas 7,8 balo žemės drebėjimas, kuris pareikalavo daugybės gyvybių. Dieną smogė dar vienas, panašaus stiprumo (7,5 balo) žemės drebėjimas, o šiuo metu aukų išaugo iki daugiau nei 2 300 žmonių Turkijoje ir Sirijoje. Lietuva pasirengusi padėti nukentėjusioms šalims.

Anot seismologų, pirmasis drebėjimas prasidėjo 04.17 val. ryto, kai Turkijoje, netoli Gaziantepo miesto žemė sudrebėjo 7,8 balų stiprumu. Dar vienas stiprus drebėjimas (7,5 balų) smogė pirmadienį per pietus.

Po šių drebėjimų vis dar vykdomos gelbėjimo operacijos ir ieškoma po griuvėsiais dingusių gyventojų.

Apie nukentėjusius lietuvius informacijos nėra

Susisiekus su LR Užsienio reikalų ministerijos atstovais, šie informavo apie situaciją Turkijoje ir nurodė, jog šiuo metu vyksta gelbėjimo darbai, o į Lietuvos ambasadą kol kas nukentėję lietuviai nesikreipė, todėl nėra aišku, ar mūsų piliečiai nukentėjo šios tragedijos metu.

„Šiuo metu nukentėjusiose nuo žemės drebėjimo Turkijos provincijose vykdomi paieškos ir gelbėjimo darbai. Kol kas į LR ambasadą Turkijoje nebuvo kreiptasi, bet atstovybė palaiko nuolatinį kontaktą su Turkijos Užsienio reikalų ministerija“, – informavo ministerijos atstovai.

Ministerija taip pat patikino, jog Lietuva yra pasirengusi padėti nukentėjusioms šalims.

Įspėja Lietuvos keliautojus

Lietuvos ambasados Turkijoje „Facebook“ paskyroje buvo pranešta ir apie įspėjimą Lietuvos keliautojams, jog šiuo metu į nukentėjusius regionus geriau kelionių neplanuoti, o ten esančius lietuvius ragina sekti naujienas ir vadovautis tarnybų rekomendacijomis.

„Atsižvelgiant į vasario 6 dieną Turkijos pietryčiuose įvykusį 7,7 balo žemės drebėjimą, Užsienio reikalų ministerija įspėja Lietuvos piliečius vengti kelionių į žemės drebėjimo epicentrą – Kahramanmarašo provinciją, taip pat į 9 aplinkines provincijas – Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman ir Hatay.

Turkijoje esantiems Lietuvos Respublikos piliečiams rekomenduojame išlikti budriais, sekti naujienas ir vadovautis oficialiomis šalies valdžios ir pagalbos tarnybų rekomendacijomis. Prireikus skubios konsulinės pagalbos, rekomenduojame kreiptis į Lietuvos ambasadą Ankaroje: telefonas: +90 312 447 07 66 , el. pašto adresas: amb.tr@urm.lt“, – rašoma įraše.

Šalies vadovai reiškia užuojautą

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pareiškė užuojautą Turkijos Respublikos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui ir visiems Turkijos žmonėms dėl tragiško šalį ištikusio žemės drebėjimo.

„Ši daugybę aukų nusinešusi nelaimė sukrėtė mus visus. Noriu patikinti, kad Lietuva yra pasirengusi padėti likviduojant jos padarinius“, – rašoma prezidento užuojautoje.

G. Nausėda šiuo sunkiu metu Turkijos prezidentui, žuvusiųjų artimiesiems, sužeistiesiems ir visiems Turkijos gyventojams palinkėjo stiprybės, ištvermės ir susitelkimo.

„Šiandien nuoširdžiai užjaučiu baisaus žemės drebėjimo aukas Turkijoje ir Sirijoje. Lietuva solidarizuojasi ir yra pasirengusi suteikti palapinių, antklodžių ir medicinos paslaugų, kad padėtų gelbėjimo ir pagalbos operacijai“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA