2022-uosius palydime su muzika | Kas vyksta Kaune

2022-uosius palydime su muzika

Asociatyvi / Kauno valstybinės filharmonijos "Facebook" nuotr.

Jau ne pirmą dešimtmetį, kiekvienų metų pabaigoje linkėdama kauniečiams bei jų svečiams jaukių šventų Kalėdų ir laimingų Naujųjų, Kauno valstybinė filharmonija visus kviečia į tradicinį koncertų ciklą, kuris prasideda antrąją Šv. Kalėdų dieną ir baigiasi paskutinę metų dieną..

Kaip prieš šį tradicinį renginį portalui „Kas vyksta Kaune” aiškino Kauno filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta, buvo pasistengta ciklo „Nuo Šv. Kalėdų iki Naujųjų metų” programą sudaryti taip, kad joje kažką sau labai mielo rastų įvairaus muzikinio skonio žiūrovai. Jiems koncertuoti filharmonija pakvietė gerai žinomus ir publikos mylimus atlikėjus. „Kadangi tokį koncertų ciklą rengiame ne pirmus metus, tai žinome, ko labiausiai klausytojai nori, kas padeda džiaugtis ir išlaikyti pakilią šventinę nuotaiką”, – sakė J. Krėpšta.

Pirmasis ciklo koncertas bus nemokamas ir jis vyks pirmadienio vidurdienį Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje. Čia nuskambės muzikinė programa „Karaliaus dukters sapnas”. Jos sudarytoja senosios muzikos dainininkė Renata Dubinskaitė surinko gražiausias senąsias dainas iš viso Europos žemyno – liaudies dainas arba nežinomų autorių kūrinius, artimus liaudies muzikai, taip sujungdama rašytinę ir žodinę muzikos tradicijas. Šioje programoje skamba ispanų, portugalų, sefardų (Ispanijos žydų), prancūzų, italų, rumunų, bulgarų, ukrainiečių, lietuvių, vokiečių, norvegų, anglų, airių ir kitų tautų kūriniai.

Tai – muzikinė kelionė po senąjį Europos žemyną, susipažįstant su skirtingoms tautoms būdingomis melodijomis bei pasakojimais apie meilę ir karą, gyvenimo džiaugsmus ir vargus. Didžiulį kūrybinį indėlį į šią programą įnešė Lietuvoje gyvenantis belgų kilmės klasikinės gitaros atlikėjas ir kompozitorius, dainininkas Chrisas Ruebensas, sukūręs visiems kūriniams aranžuotes gitarai ir ukulelei, o kai kurioms dainoms – ir pritariantį antrą balsą. Programą taip pat praturtina multiinstrumentalistas, kompozitorius ir džiazo atlikėjas Remigijus Rančys, kuris groja saksofonais, fleita, melodionu ir perkusiniais instrumentais, gali ir subtiliai pritarti vokalui.

Pirmadienio vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje rengiamame koncerte skaidrią šventinę nuotaiką sukurs dainininkų Aistės Pilibavičiūtės (sopranas), Kęstučio Alčiauskio (tenoras) bei Dainiaus Puišio (baritonas), instrumentinio trio (Povilas Jaraminas, fortepijonas, Jaroslavas Cechanovičius, gitara ir Eugenijus Kanevičius, kontrabosas) atliekamos populiariosios senosios estrados dainos. Peno žiūrovų akims suteiks ne kartą televizijos ekranuose matytų tarptautinės klasės sportinių šokių šokėjų Ainės Juzėnaitės bei Gedvino Meškausko pasirodymai. O visą programą į vientisą džiaugsmo ir svajų akvarelę sulies šmaikštūs vakaro vedėjo Viktoro Gerulaičio komentarai. Jo teigimu, šis koncertas bus išskirtinė proga pajausti šventišką kalėdinio laikotarpio dvasią ir susikurti nuostabią muzikos šventę savo širdyse.

O paskui ateis metas padžiazuoti, nes kaip tik antradienio vakarą Kauno filharmonijoje Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Roberto Šerveniko, bei energingasis Kauno bigbendas (vadovas Jievaras Jasinskts) pristato nuotaikingą programą. Džiazo ritmų, gospelo intonacijų ir puikiausios šventinės Kalėdų nuotaikos kupiname koncerte skambės žinomos, visame pasaulyje dainuojamos kalėdinės giesmės/. Toks džiazuojantis dviejų kolektyvų aljansas pristatys pluoštą kompozicijų, kuriose slypi Kristaus gimimo stebuklas. Dainos, giesmės, šviesios melodijos, skaidrios harmonijos, džiaugsmas ir viltis – tai šios programos raktiniai žodžiai. Projekto sumanytojai – Kauno valstybinė filharmonija ir koncertinė įstaiga „Kauno santaka”.

Trečiadienį filharmonija kvies kauniečius pasiklausyti trijų spindinčių vokalo deivių – Onos Kolobovaitės, Ievos Prudnikovaitės ir Evelinos Sašenko balsų. Visiems puikiai pažįstamos, vienos ryškiausių Lietuvos vokalisčių kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir dirigentu Gintaru Rinkevičiumi paruošė ypatingą programą „VIVA LA DIVA”, kurioje skambės kūriniai iš geriausių visų laikų miuziklų.

Simfoninės muzikos gerbėjai sielos atgaivą neabejotinai pajaus, apsilankę ketvirtadienį vyksiančiame koncerte „Senuosius palydint…”. Šiame kalėdiniame renginyje skambės baroko ir klasicizmo muzika – Georgo Friedricho Händelio ir Wolfgango Amadeuso Mozarto kūriniai. Juos atliks Lietuvos kamerinis orkestras, jo meno vadovas, smuikininkas ir dirigentas Sergejus Krylovas bei Lietuvos publikai gerai žinoma solistė Lina Dambrauskaitė, jau pelniusi „Auksinį scenos kryžių”.

Dar viena „simfoninė salvė” klausytojams pažadėta penktadienio vakarą. Tradiciškai priešpaskutinį metų vakarą Kauno filharmonijos scenoje – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras dovanos įspūdingą šventę. O joje skambės nuotaikingos simfoninės miniatiūros ir populiarių Vienos operų bei operečių arijos. Į šventinę simfoniją įsilies vieni ryškiausių Lietuvos solistų – sopranas Aistė Pilibavičiūtė ir tenoras Tomas Pavilionis, o koncertui diriguos charizmatiškasis dirigentas Vilmantas Kaliūnas Nuotaikingą programą ves Julijus Grickevičius.

Paskutinę metų dieną Kauno valstybinė filharmonija kviečia pasitikti Naujuosius ir pajusti tikrą šventinę nuotaiką skambant nuostabiausioms melodijoms, chorams, arijoms bei duetams iš operų ar operečių. Linksmai žengti link Naujųjų slenksčio klausytojus pakvies Roberto Šerveniko diriguojami du iškiliausi Kauno profesionaliosios muzikos kolektyvai – Kauno valstybinis choras bei Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Constantine Orbelian, JAV, vadovas Algimantas Treikauskas). Publika galės mėgautis išskirtiniais dainininkų Joanos Gedmintaitės, Agnės Stančikaitės ir Karolio Kašiubos balsais.

Pristatydamas šiuos solistus, Kauno valstybinės filharmonijos vadovas J. Krėpšta pažymi, jog J. Gedmintaitė – operos primadona, klausytojams puikiai pažįstama iš teatruose sukurtų vaidmenų bei pasirodymų reikšminguose koncertuose. A. Stančikaitė – jauna atlikėja, šiuo metu sparčiai kopianti karjeros laiptais ir sulaukia puikių atsiliepimų bei publikos aplodismentų sulig kiekvienu naujai sužibusiu vaidmeniu operos žanro spektakliuose. K. Kašiuba – iš Kauno kilęs išskirtiniu balsu apdovanotas tenoras, reikšmingais žingsniais pradedantis savosios karjeros kelią.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA