J. K. Chodkevičiaus aukso medaliai – A. Anušauskui ir A. Tapinui | Kas vyksta Kaune

J. K. Chodkevičiaus aukso medaliai – A. Anušauskui ir A. Tapinui

LRVK / L. Penek nuotr.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sekmadienį dalyvavo Jono Karolio Chodkevičiaus aukso medalio „Už valstybės stiprinimo veiklą“ įteikimo ceremonijoje bei pasveikino šių metų apdovanojimo laureatus. Premjerė pažymėjo valstybininko idealų svarbą, o taip pat moraline pareiga ir investicija į Lietuvos saugumą šiandien tapusią pagalbą Ukrainai.

Kaip nurodoma Vyriausybės pranešime, J. K. Chodkevičiaus aukso medaliai „Už valstybės stiprinimo veiklą“ šiemet skirti visuomenininkui Andriui Tapinui ir krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui už valstybės institucijų bei pilietinės visuomenės sutelkimą ir veikimą išvien ginant laisvę.

„Labai džiaugiuosi, kad Jono Karolio Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondas ne tik rūpinasi istorinės atminties puoselėjimu, bet ir ragina piliečius veikti valstybės klestėjimo labui. Šiandien ypač svarbu ginti ir stiprinti laisvą valstybę, sugrąžinti sąvokai „valstybininkas“ kilnumo ir prasmės skambesį“, – sveikinimo kalboje sakė I. Šimonytė.

Valstybininko J. K. Chodkevičiaus pavyzdys šiuo atveju itin reikšmingas, pridūrė premjerė, mat jis ne tik buvo iškilus karvedys, gynęs valstybę ginklu, bet ir rūpinosi švietimu, kultūra, vidiniu valstybės stiprinimu. Kiekviena karta turi savo iššūkių ir valstybingumo puoselėjimas įgyja vis naujų pavidalų.

„Šiandien Lietuvos valstybingumo stiprinimas negali būti atsietas nuo dramatiškų procesų, kurie vyksta Ukrainoje. Visokeriopa pagalba ukrainiečiams yra ne tik mūsų moralinė pareiga, bet kartu tai investicija į Lietuvos saugumą. Ilgą laiką mums Europoje teko Kasandros vaidmuo. Šiandien jau visi įsitikino, kad dar Chodkevičiaus laikais buvusios grėsmės ne išnyko, bet tik sustiprėjo.

Galime pasidžiaugti bent tuo, kad jas įsisąmonindamas Vakarų pasaulis susitelkė. Tikiu, kad Ukrainos pergalė atvers teisingesnės, tvaresnės geopolitinės tvarkos galimybes, o laisvę bei demokratiją vertinančios valstybės bus vieningesnės ir ateityje ryžtingiau gins savo vertybes“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Pernai šis medalis įteiktas režisieriui ir visuomenininkui, nevyriausybinės organizacijos „Blue/Yellow“, remiančios ginkluotą Ukrainos pasipriešinimą, įkūrėjui Jonui Ohmanui.

J. K. Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondą įkūrė žinomi visuomenininkai, mokslo ir kultūros atstovai. Juo siekiama įamžinti ir visuomenei pristatyti vieną žymiausių XVII amžiaus Europos karvedžių, skatinti giliau pažinti šalies istoriją ir veikti valstybės klestėjimo labui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA