Unikalaus Kauno knygyno „Kolibris“ lankytojai čia užsibūna ir iki išnaktų | Kas vyksta Kaune

Unikalaus Kauno knygyno „Kolibris“ lankytojai čia užsibūna ir iki išnaktų

Kauno centre veikiantis nepriklausomas knygynas „Kolibris“./ R. Tenio nuotr.

Kauno centre jau devynis veiklos mėnesius skaičiuoja unikalus nepriklausomas knygynas „Kolibris“. Nedidelio nykstančio paukščio pavadinimą jis gavo dėl to, kad knygos čia daugiausiai atkeliauja iš mažų šalies leidyklų, o kruopščiai atrenkamos jos ne pagal populiarumą, o koncentruojantis į turinį. Prilipę prie knygų lankytojai kartais čia užsirymo iki pat išnaktų. Užsukame apsidairyti ir mes.

Įsikūrė XIX a. medinuke

K. Donelaičio ir A. Mickevičiaus gatvių sankirtoje stovintis XIX a. pab. mėlynos spalvos medinukas išsiskiria iš toli – į gatvę abiejuose fasaduose išlindę erkeriai. Pastate telpa knygynas, socialinis centras „Emma“ (II a.) ir baras „Vingiu Dubingiu“ (I a.).

Kaune atidaryti nepriklausomą, atidžiai atrinktos literatūros knygyną sumąstė filosofas Viktoras Bachmetjevas. Pernai vasarą jis netikėtai Birštone susitikęs su anksčiau „Humanito“ knygyne 12 m. dirbusia kurso drauge Indre Gaučiene pasidalino savo idėja. Sulaukus pritarimo imta ieškoti patalpų, o jas radus užvirė įsikūrimo darbai. Knygynas „Kolibris“ duris atvėrė 2021 m. gruodžio 1 d.

Anot įkūrėjų, ši knygų buveinė skirta populiarinti kultūros leidinius iš įvairių leidyklų, pirmenybę teikiant nepriklausomoms, bet nepamirštant ir pavienių leidėjų. „Daugumos knygų kitur Kaune nerasite“, – sakė I. knygyno „Kolibris“ vedėja I. Gaučienė ir kaip pavyzdį pateikė knygą „Kristijono Donelaičio rankraščiai“.

Knygynas Kolibris
Ant sienų eksponuojama dalis Onos Marijos Urbšytės fotoportretų parodos „Matomi Nematomi“ nuotraukų./ R. Tenio nuotr.

Kaip namie

Knygynas išsidėstęs dviejuose nedideliuose kambariuose, knygos yra sudėliotos pagal leidyklas, o ne temas, kaip kitur. Įdomu, kad leidiniai žvelgia ne nuo įprastų lentynų, o nuo senų palečių, kurias viena statybos įmonė jau buvo atidėjusi išmetimui – skatinamas tvarumas.

Pasak I. Gaučienės, medinuko jaukumas, interjero paprastumas ir galimybė lankytojams prie lentynų lėtai skaitinėti knygas, kad ir kelias valandas – sukuria namus primenančią atmosferą.

Įnikusiems į leidinių analizę lankytojams pasiūloma arbatos. Su knyga lankytojai atsiduria ir vidiniame pastato kiemelyje, kur veikia kaimyninė maitinimo įstaiga.

„Iš lankytojų teko išgirsti, kad pas mus ateina kaip į namus, nes knygynas įkurtas dviejų aukštų mediniame gyvenamajame name. Viena senjorė atsivedė draugę, sako, žiūrėk čia kaip į svečius ateinu, arbatos/ kavos pasiūlo. Lankosi ir studentai per pertraukas, jie gali drąsiai dairytis, kad ir 1-2 val., neskubiname, nes knygos reikalauja laiko“, – sakė I. Gaučienė. Ji mena, kad su lankytojais yra tekę užsibūti ir iki 23 valandos.

Knygynas Kolibris
Knygynas „Kolibris“ palaiko akciją „Spalvinam Ukrainai”. Čia galima įsigyti plakatą ir taip paremti „Blue/ Yellow for Ukraine” ar kitą organizaciją, padedančią Ukrainai./ R. Tenio nuotr.

Tikra literatūra

Knygyne galima rasti filosofinės, grožinės, negrožinės, vaikų literatūros bei rinktinės periodikos.

„Ši erdvė skirta ieškančiam tikros literatūros, ne masinio produkto, kur knyga tapusi tik preke, kai stengiamasi kuo naujau, skambiau išleisti ir greičiau parduoti tiražą“, – sakė I. Gaučienė.

Daugiausia čia yra mažų leidyklų knygų: „Aukso žuvys“, „Bazilisko ambasada“, „Dvi tylos“, „Gelmės“, „Kauko laiptai“, „Kitos knygos“, „Lapas“, „Žalias kalnas“ ir kt.

Galima rasti ir didelių leidyklų, tokių kaip „Išmintis“, „Mokslo ir enciklopedijų leidykla“, „Vilniaus dailės akademijos leidykla“ ir kt. leistų senesnių knygų.

Medinuke vyksta knygų pristatymai, skaitymai, planuojami ir leidyklėlių pristatymai, kad su jomis lankytojai susipažintų ne tik per „Knygų mugę“.

Artimiausias renginys – rugsėjo 8 d. vyksiantis Giedrės Beinoriūtės knygos apie kino operatorių Audrių Kemežį „Akimirksnis spalvoms suderinti“ pristatymas.

Knygynas Kolibris
Knygų apsupty./ R. Tenio nuotr.

Žmonės skaito

Pašnekovė mena, kaip dar dirbant universiteto knygyne buvo ką tik atsiradusios elektroninės knygos ir vienu metu baimintasi, kad popierinės knygos taps nebereikalingos.

„Tai neįvyko, popierinė knyga išliko, juk smagu ją į rankas paimti, atsiversti ir skaityti”, – sakė I. Gaučienė.

Kad reikia popierinių knygų įrodo ir lankytojai, per atidarymą dėkoję įkūrėjams už išskirtinį knygyną Kaune, juk 2021 m. duris užvėrus knygynams „Tūkstantis ir viena knyga“ Kauno senamiestyje bei „Knygų ministerija“ centre – būtų nebelikę solidžių knygų buveinių Kaune.

„Jaučiasi žmonių palaikymas: yra ateinančių kas mėnesį kažką nusipirkti, kaip atvirauja, kad tik neužsidarytume. Atkeliauja ir lankytojų iš Vilniaus, ypač vykstant projekto „Kaunas 2022“ renginiams“, – pasakojo knygyno vedėja.

Knygynas dirba kasdien, išskyrus sekmadienį, o ketvirtadieniais ir penktadieniais iki 20-21 val.

Knygynas Kolibris
Žvilgsniai. / R. Tenio nuotr.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA