Kaune posėdžiaus Baltijos ir Šiaurės šalių parlamentų vadovai | Kas vyksta Kaune

Kaune posėdžiaus Baltijos ir Šiaurės šalių parlamentų vadovai

BNS 2022/08/22 08:25
Viktorija Čmilytė-Nielsen / DELFI nuotr.

Kaune šią savaitę rengiamas Baltijos ir Šiaurės šalių (NB8) parlamentų pirmininkų, vicepirmininkų susitikimas.

Lietuvos Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen BNS sakė, kad be kitų kelsianti ir elektros energijos kainų klausimą.

„Nors Baltijos ir Šiaurės valstybių integracija yra labai didelė, tačiau taip pat yra sričių, kur matome didelius netolygumus. Sakykime, Švedijoje elektros energija yra 100 kartų pigesnė nei Lietuvoje ar mūsų kaimynėse. Tikrai dar yra labai erdvės gilinti bendradarbiavimą“, – teigė ji.

Praėjusį trečiadienį 18–19 val. visose Baltijos šalyse elektra biržoje siekė rekordinę kainą – 4 tūkst. eurų už megavatvalandę (MWh), kai kitose šalyse jos kaina buvo kur kas mažesnė: Norvegijoje – 304,95 euro, Suomijoje – 299,58 euro, Danijoje – 747,93 euro, Austrijoje – 676,04 euro.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, NB8 – Lietuvos, Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos – parlamentų atstovai daugiausia dėmesio skirs dar glaudesnėms integracijos perspektyvoms, aptars ekonominį bendradarbiavimą ir regiono saugumą.

„Pastaroji tema ypač aktuali ir dėl karo Ukrainoje, ir dėl to, kad nuo šiol Šiaurės ir Baltijos šalių aštuntukas yra ir NATO valstybių klubas. Apsilankysime Rukloje, tai vienas iš pagrindinių vizito akcentų“, – BNS sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, iš Suomijos ir Švedijos parlamentų pirmininkų norisi išgirsti, kaip keisis jų artimiausi veiksmai įstojus į NATO, kaip ketina prisidėti prie bendro regiono saugumo.

„Kažkuria prasme Baltijos jūra tampa vidine NATO jūra, ir tai, žinoma, gilina mūsų saugumą, bet kalbėsime ir apie konkrečius veiksmus“, – teigė Lietuvos Seimo vadovė.

Pasak jos, politikų darbotvarkėje taip pat palikta vietos kultūrai.

„Taip pat kalbėsime ir apie kultūrą, kadangi pats susitikimas vyks Kaune – Europos kultūros sostinėje“, – atkreipė dėmesį V. Čmilytė-Nielsen.

NB8 darbinė sesija vyks Pažaislio vienuolyne, svečiams numatyta ekskursija po jį ir pranešimas apie kultūros svarbą bendros regiono tapatybės formavimuisi.

Šiaurės ir Baltijos valstybių parlamentų pirmininkų susitikimas numatytas pirmadienį ir antradienį.

Šiais metais Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto bendradarbiavimą koordinuoja Lietuva.

Šis formatas sukurtas siekiant nuolatinio bendradarbiavimo įvairiose srityse ir politiniu lygiu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA