Tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje – edukacija apie S. Ušinską, JAV užpatentavusį marionečių technologiją | Kas vyksta Kaune

Tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje – edukacija apie S. Ušinską, JAV užpatentavusį marionečių technologiją

Kauno valstybinio lėlių teatro konstruktorius Audrius Bartninkas./ R. Tenio nuotr.

Gegužės 20-24 d. Kaune vyksta tarptautinis lėlių teatrų festivalis „Kaunas Puppet 22“. Jo metu bus parodyta daugiau kaip 30 spektaklių, vyks edukacijos, kūrybinės dirbtuvės, parodos. Domimės, ką galima nuveikti konstruktoriaus Audriaus Bartninko vedamoje edukacijoje „Magiška lėlių istorija: teatre ir animacijoje“.

Į šią nemokamą edukaciją šeštadienį ir sekmadienį kviečiami ateiti vaikai nuo 7 metų. Registracija vyksta el. paštu: kasa@kaunoleles.lt arba tel. 8 620 74242.

Pažins garsius Lietuvos lėlininkus

Edukacijoje bus supažindinama su dviem žinomais Kaune kūrusiais menininkais, lėlininkystės ir animacijos pradininkais Lietuvoje – Stasiu Ušinsku (1905–1974) ir Vladislovu Starevičiumi (1882–1965).

Užsiėmimas vyks lėlių teatro dirbtuvėse, kur bus galima pamatyti marionetes bei sužinoti su kokiais įrankiais yra kuriamos lėlės spektakliams.

„S. Ušinskas – vienas pirmųjų Lietuvoje ėmė gaminti marionetes. Įdomu, kad unikalią marionečių technologiją 1940 m. gegužę kūrėjas užpatentavo JAV. Jis dirbo ir Brodvėjuje, Paryžiuje“, – pasakojo A. Bartninkas.

Pašnekovas pažymėjo, kad lėlinės animacijos pradininkas V. Starevičius sukūrė stop kadro techniką. Manoma, kad 1910 m. Kaune jo sukurtas eksperimentinis lėlių filmas „Elniaragių kova” gali būti pirmas animacinis lėlinis filmas pasaulyje.

Lėlių festivalis
S. Ušinsko marionetės „Dainininkė” kopija. Ši lėlė gali vaikščioti, kalbėti ir dainuoti – joje integruotas garso sistema. Edukacijos metu galima prieiti ir pasimokyti ją valdyti./ R.Tenio nuotr.

Mokysis valdyti S. Ušinsko lėlės kopiją

Kauno valstybinio lėlių teatro konstruktorius A. Bartninkas gegužės 20 d. visuomenei pristatė specialiai išdidintą Stasio Ušinsko marionetę „Dainininkė”. Ją pagal UNESCO saugomus brėžinius, naudodami 3D technologijas pagamino Kauno lėlių teatro meistrai. Drabužiai šiai lėlei sukurti remiantis teatro mylėtojų apklausomis ir vaikų piešiniais. Marionetę edukacijos metu bus galima valdyti kaip tikriems lėlininkams.

„Šiuo metu 15-ka S. Ušinsko lėlių eksponuojama Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, bet jos yra už stiklo. Sutarus su S. Ušinsko giminaičiais ir gavus leidimą pagaminome tokio pačio mastelio kopiją, kurią galima liesti. Naudojome šiuolaikines medžiagas, modeliavome 3D programomis, spausdinome“, – sakė A. Bartninkas.

Siekdamas kuo tiksliau atkartoti S. Ušinsko marionetę, A. Bartninkas vyko į Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų, analizavo marionetės rentgeno nuotraukas, stropiai matavo proporcijas, gilinosi į technologiją.

Lėlių festivalis
Konstravimo dirbtuvėse./ R. Tenio nuotr.

Dirbtuvėse verda veiksmas

Pašnekovas atskleidė, kad teatro dirbtuvėse gaminamos lėlės visiems šio teatro spektakliams. Per metus įprastai būna penkios premjeros, vidutiniškai spektakliui prireikia nuo 6-8 iki 15 lėlių. Dirbtuvėse gimsta ir dekoracijos, dalis jų ir sudėtingesnės, tokios kaip spektaklyje suaugusiems „Dievų miškas”.

Konstravimo dirbtuvėse darbuojasi A. Bartninkas, dar teatre yra siuvykla, butaforijų dažymo patalpa, staliaus dirbtuvės. Prie marionečių gamybos darbuojasi siuvėja, dvi dailininkės-butaforės, stalius ir konstruktorius.

A. Bartninkas dirbtuvėse virina iš metalo, konstruoja, šlifuoja, gręžia, taip pat drožinėja, sujunginėja – tarsi juvelyras. Moderniame kampelyje pasitelkiami kompiuteriai, 3D spausdintuvai, išmaniosios lentos.

Lėlių festivalis
Konstravimo dirbtuvėse kabo vieno garsiausių lietuvių lėlininkų V. Mazūro kurtos lėlės./ R. Tenio nuotr.

Po spektaklių lėlės keliauja ilsėtis į teatro garažus, kur jas prižiūri rekvizitininkai. Jau neberodomų spektaklių lėlės atsiduria teatre veikiančiame Lėlių muziejuje.

„Sunkiausia – įpūsti gyvybę lėlei. Mechaniškai ją pagaminti nėra sudėtinga, bet sukurti magiją, kad lėlė tikroviškai veiktų – nemenka užduotis”, – tikino A. Bartninkas.

Lėlių festivalis
Kuriant spektaklį „Miunhauzeno kelionė” reikėjo apie 50 rekvizitų, visi jie buvo pagaminti šiame teatre. Dirbtuvėse saugoma pagrindinė šio spektaklio lėlė (centre). R. Tenio nuotr.

Programoje – spektakliai iš Europos ir Japonijos

Tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje gegužės 20-24 d. pasirodys kolektyvai Ispanijos, Italijos, Kroatijos, Slovakijos, Slovėnijos, Lenkijos, Anglijos, Estijos, Latvijos, Ukrainos ir net Japonijos. Anot organizatorių, Lietuvos lėlininkų kūrybą pristatys 8 geriausios profesionalaus lėlių teatro trupės.

Penktadienį 18 val. vidiniame teatro kiemelyje grotesko, magiškojo realizmo, šiuolaikinės muzikos ir šokio elementų spektaklio „Aš – Žvėris!“ personažai Rotušė ir Fontanas kvies žiūrovus užuosti, išgirsti, susekti, pamatyti, paliesti ir sugauti senamiesčio požemiuose šimtus metų snaudžiantį Mitinį Kauno Žvėrį.

Gegužės 21 d. pasirodys Japonijos šešėlių teatras „Kakashiza” su spektakliu šeimai „Animare“. Tai pirmasis profesionalus šiuolaikinis šešėlių teatras Japonijoje, keliaujantis po visą pasaulį ir surengiantis 1200 pasirodymų per metus.

Gegužės 22 d. festivalį užbaigs suaugusiesiems skirtas Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis „Dievų miškas”, apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“.

Festivalio programa čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA