Pranešė, kur bus galima atsisveikinti su nužudytu režisieriumi M. Kvedaravičiumi | Kas vyksta Kaune

Pranešė, kur bus galima atsisveikinti su nužudytu režisieriumi M. Kvedaravičiumi

Mantas Kvedaravičius / DELFI nuotr.

Atsisveikinti su Ukrainoje nužudytu Lietuvos kino režisieriumi Mantu Kvedaravičiumi bus galima šeštadienį Biržuose.

Kaip penktadienį informavo kino bendruomenės atstovai, atsisveikinimas vyks Biržų pilyje (J. Radvilos g. 3) šeštadienį, nuo 10 iki 18 valandos.

„Artimieji žiniasklaidos atstovų labai prašo gerbti jų netekties skausmą ir suprantant, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl M. Kvedaravičiaus žūties ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje, šiuo metu susilaikyti nuo bet kokių klausimų šeimai ir artimiesiems“, – teigiama pranešime.

Taip pat prašoma nenešti vainikų, žuvusį režisierių pagerbti vien gėlėmis.

Biržų savivaldybė pranešė iš šio krašto kilusiam M. Kvedaravičiui planuojanti suteikti Biržų rajono savivaldybės garbės piliečio vardą. Šis klausimas bus svarstomas artimiausiame Biržų rajono savivaldybės garbės piliečio vardo suteikimo komisijos posėdyje, nurodoma savivaldybės interneto svetainėje.

„M. Kvedaravičius visada palaikė ryšius su gimtaisiais Biržais, čia vyko susitikimai, buvo pristatyti jo sukurti filmai“, – nurodo savivaldybė.

Lietuvis kino kūrėjas, kultūros antropologas M. Kvedaravičius žuvo Mariupolio mieste, į kurį atvyko miestui jau esant apsuptyje. 45-ių metų režisierius šiame mieste 2015 metais nufilmavo dokumentinę kino juostą „Mariupolis“. Prieš kelias savaites, atvykęs į Ukrainą, žinomas režisierius fiksavo apsuptame ir karo niokojamame mieste likusius gyventojus ir jų istorijas.

Apie tai, kad režisierius žuvo per Rusijos kariuomenės puolimą netoli Mariupolio, pranešta praėjusią savaitę.

1976 metais gimęs M. Kvedaravičius 2011-aisiais sukūrė apdovanojimų pelniusį dokumentinį filmą apie karo nualintą Čečėniją ir nuolat dingstančius jos gyventojus „Barzakh“. 2016 metais jo filmas „Mariupolis“ pateko į Berlyno kino festivalį.

2019 metais pirmasis jo vaidybinis filmas „Partenonas“ buvo išrinktas į Venecijos kino festivalio konkursinę programą „Kino kritikų savaitė“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA