Amerikietišką svajonę į lietuvišką iškeitusi kaunietė gimtąją šalį atranda iš naujo – Kas vyksta Kaune

Amerikietišką svajonę į lietuvišką iškeitusi kaunietė gimtąją šalį atranda iš naujo

Prieš aštuoniolika metų pradėjusi kurti savo gyvenimą JAV kaunietė Eglė Kazakauskaitė nesitikėjo, kad vieną dieną į gimtąją Lietuvą grįš tarsi į visiškai kitokį pasaulį, prie kurio reikės iš naujo priprasti. Už Atlanto interjero dizaino studijas baigusi ir amerikietišku ritmu ilgą laiką gyvenusi Eglė šiandien savo svajonių vėl siekia Lietuvoje, o plataus ir atviro pasaulio pojūčio stengiasi neprarasti dirbdama tarptautinėje internetinių žaidimų bendrovėje „Evolution“.

JAV pažino kitokį gyvenimą

Būtent noras pamatyti pasaulį ir amerikietiškosios svajonės spindesys beveik prieš dvidešimt metų paskatino Eglę ryžtis žingsniui posovietinę, su išsikovota laisve dar tik apsiprantančią Lietuvą iškeisti į JAV. Kaunietė čia netruko įsitvirtinti ir priprasti prie amerikietiško gyvenimo būdo ir tempo.

„Nemažai stereotipų apie JAV yra teisingi – čia gyvenimas išties verda, apstu galimybių, netrūksta įvairovės ir skirtumų. Lyginant su Kauno priemiesčiu, kuriame užaugau, kontrastas išties didžiulis. Užkrečia ir amerikiečių pozityvumas. Galbūt jų šypsenos ne visuomet nuoširdžios, tačiau bet kuriuo atveju tai šypsenos, o ne surūgę ar rūstūs veidai“, – E. Kazakauskaitė pasakoja apie pažintus kultūrinius skirtumus.

Baigusi interjero dizaino studijas Eglė Jungtinės Valstijose jautėsi vis drąsiau ir tvirčiau. Čia ji pradėjo savarankišką gyvenimą, Vermonto ir Kolorado valstijose užsiėmė interjero dizainu ir kitomis veiklomis, džiaugėsi laisve. Amerika Eglei tapo sava, bet visgi gimtųjų namų kaunietė niekad nepamiršo.

„JAV gyvenau sau ir kurį laiką to pakako, bet bėgant metams vis dažniau aplankydavo mintys apie gimtinę, artimuosius joje, kitokį gyvenimą. Tuomet pasaulį užklupo pandemija, o su ja ir nežinomybė. Valstybės pradėjo uždarinėti sienas, oro bendrovės atšaukinėti skrydžius. Nebuvo aišku, kiek viskas tęsis. Tokioje situacijoje artimųjų ilgesys dar didesnis. Tad nusprendžiau, kad atėjo tinkamas laikas su savąja amerikietiškąja svajone atsisveikinti ir pasitikti lietuviškąją“, – sako E. Kazakauskaitė.

Eglės kelionės – George town, CO / Asm. albumo nuotr.

Rado pasikeitusią Lietuvą

Taip pačiame pandemijos įkarštyje ir chaose Eglė grįžo namo į Kauną. Moteris prisipažįsta, kad jaudulio ir nerimo netrūko. Eglė nežinojo, kokią Lietuvą ras į ją grįžusi po tiek metų ir kaip seksis čia pritapti.

„Antrą kartą gyvenime teko radikaliai pakeisti kultūrinę aplinką. Nors ir bendraudavom su artimaisiais per atstumą, tiksliai nežinojau, ko tikėtis grįžus ir pradėjus čia gyvenimą iš naujo. Bijojau, kad Lietuvoje rasiu dar nemažai sovietmečio. Visa laimė, nuo to laiko, kai palikau Lietuvą, ji smarkiai pasikeitė. Matau, kad čia gerokai daugiau atvirumo ir šiuolaikiško mąstymo. Tiesa, senamadiško požiūrio taip pat dar netrūksta, tačiau, manau, kad judame tikrai teisinga linkme“, – sako E. Kazakauskaitė.

Ji neslepia, kad dar prireiks šiek tiek laiko, kol Lietuvoje visiškai apsipras – ne tik dėl kultūrinių gimtosios šalies ir JAV skirtumų, bet ir dėl pasikeitusių aplinkybių. Vietoje nepriklausomo gyvenimo sau, daugiau dėmesio Eglė šiandien skiria savo tėvams, su kuriais šiuo metu kartu gyvena, ir jaunesniajai sesei. Eglė taip pat jau žino, ką gimtojoje šalyje norėtų veikti ir kam skirti daugiausiai savo energijos bei pastangų.

„Ketinu profesionaliai užsiimti interjero dizainu – šios srities mokiausi keliuose koledžuose JAV. Be to, laikau save meniška asmenybe, domiuosi estetika, tapyba, fotografija. Norint, kad interjero dizainas taptų pagrindine veikla, tam reikia tinkamai pasiruošti, įsigyti reikiamas programas ir darbo įrankius. Visa tai, žinoma kainuoja, todėl pirmiausiai grįžusi į Lietuvą ieškojau pajamų šaltinio ir darbo, kuris būtų naudingas, leistų augti, bendrauti su skirtingais žmonėmis“, – pasakoja E. Kazakauskaitė.

Eglė Kazakauskaitė / Asm. albumo nuotr.

Atrado patinkantį ir tikslo siekti leidžiantį darbą

Taip Eglė per darbo paieškos portalą atrado Kaune prieš beveik dvejus metus biurą atidariusią tarptautinę internetinių žaidimų bendrovę „Evolution“. Sparčiai Lietuvoje besiplečianti bendrovė ieškojo žaidimų vedėjų, kortų maišytojų ir kitų darbuotojų. Iš Amerikos neseniai sugrįžusios moters dėmesį patraukė įmonės tarptautiškumas, darbe reikalingos anglų kalbos žinios ir galimybę bendrauti su žmonėmis iš viso pasaulio suteikiantis darbo pobūdis. Galiausiai, Eglei buvo paprasčiausiai įdomu susipažinti su internetinių žaidimų virtuve.

„Bendrovėje įsidarbinau žaidimų vedėja, o vėliau ėmiau vesti apmokymus kitiems darbuotojams. Abi patirtys tikrai įdomios – vedant žaidimus gali pasijusti kaip TV laidų vedėja, turinti labai įvairų žmonių iš skirtingų pasaulio šalių auditoriją. Kadangi man plataus pasaulio ir įvairovės po gyvenimo JAV šiek tiek trūksta, tai toks darbas padeda jį kompensuoti. Be to, darbe daugelis kolegų yra jaunimo atstovai, su kuriais visuomet įdomu pabendrauti“, – pasakoja E. Kazakauskaitė.

Eglė pažymi, kad pati „Evolution“ kompanija taip pat yra labai šiuolaikiška, o moderniame Kauno biure suteikia patogią ir jaukią darbo aplinką su įvairiausiais privalumais – nuo nemokamos kavos, arbatos ir vaisių, iki poilsio kambarių su vaizdo žaidimais ir biblioteka. Lietuvoje iš naujo įsitvirtinti siekiančios moters teigimu, svarbiausia, kad šis darbas leidžia neužsisėdėti vietoje ir siekti savo tikslo.

„Savirealizacija man yra vienas svarbiausių dalykų. Tačiau tam reikia laiko ir erdvės sau, kurio grįžus į Lietuvą šiek tiek trūksta. Visgi žinau, kad Lietuva yra mano šalis, kurioje galiu būti laiminga ir siekti savo svajonių. Tą ir stengiuosi daryti, o kartu augti kaip asmenybė, plėsti akiratį ir priimti kitus žmones, pasinaudoti visomis galimybėmis, to palinkėčiau ir visiems savo tautiečiams“, – sako E. Kazakauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA