Kauno centre apsistojo išraiškingos mitinės būtybės | Kas vyksta Kaune

Kauno centre apsistojo išraiškingos mitinės būtybės

Feniksas iš parodos „Kauno žvėries brolija“./ V. Babrės nuotr.

Penktadienio vakarą šalia Kauno apskrities viešosios bibliotekos įsitaisė mitiniai žvėrys: baziliskas ir feniksas, bibliotekos viduje įsikūrė kaukas ir cerberis, o važiuojant K. Donelaičio gatve link Parodos kalno žvelgia slibinas su 9 metrų ilgio uodega. Įspūdingiausiai jie atrodo tamsiuoju paros metu, kai nušvinta spalvomis.

Švenčiant projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymą, Kauno apskrities viešoji biblioteka (K. Donelaičio g. 8) pristato mitinių būtybių parodą „Kauno žvėries brolija“. Būtybių kūrėjai– menininkai Ala Volkova ir Donatas Beniulis.

Feniksas./ V. Babrės nuotr.

Subūrė Kauno žvėries broliją

Projekto koordinatorė Kristina Vainiutė pasakojo, kad, neseniai uždarius centrinius Kauno apskrities viešosios bibliotekos rūmus (Radastų g. 2) renovacijai, iš jų dalis darbuotojų persikraustė į padalinį K. Donelaičio gatvėje. Kraustynių metu teko judinti daug senų lentynų, peržvelgti senų kampų, rūsių, knygų, dokumentų. Tuo metu Kaune intensyviai sklandė Kauno žvėries mito istorija, tad sugalvota sukurti mitinių skulptūrų parodą „Kauno žvėries brolija“.

Pasak K. Vainiutės, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje saugomas didžiausias senųjų spaudinių rinkinys Lietuvoje. Šiame knygų lobyne galima rasti nuo 1482 m. išspausdintų knygų.

„Pagalvojome, kad šios knygos gali būti puikus mitinių būtybių šaltinis, o tarpukariu statyti Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai, kur veikia biblioteka, – tapti rūsiu ar urvu, iš kurio lenda senosios žinios apie mitines būtybes“, – sakė K. Vainiutė.

Kaukas./ V. Babrės nuotr.

Žvėrių tarpe – vietinis kaukas

Parodai buvo atrinktos penkios pasaulio mitų būtybės: kaukas, cerberis, slibinas, feniksas ir baziliskas. Anot organizatorių, šios būtybės ,,atsiliepė“ į Kauno Mitinio žvėries šauksmą – sukilti ir dar garsiau bei toliau skleisti naująjį Kauno miesto mitą.

Menininkė Ala Volkova kūrė slibiną, feniksą ir baziliską (eksponuojama šalia bibliotekos), o menininkas Donatas Beniulis – kauką ir cerberį (bibliotekos viduje).

Bene artimiausias kauniečiams turėtų būti kaukas, mat centrinius ir senuosius bibliotekos rūmus jungia Kauko laiptai.

„Kauko laiptai reikšmingi miestui, tai svarbi susisiekimo ašis tarp Žaliakalnio ir Centro. Pats gyvenau netoli jų. Be to, Kauko laiptai sujungia du Kauno apskrities viešosios bibliotekos padalinius“, – sakė D. Beniulis.

Baziliskas./ V. Babrės nuotr.

Sunaudojo 70 metrų vielos

Menininkė A. Volkova iš pradžių suko galvą, iš ko gaminti žvėris, kad medžiaga atlaikytų ilgiau nei mėnesį lauke, siaučiant pūgai ar lyjant lietui. Galiausiai ji nusprendė žvėris gaminti iš tvoros tinklo. Trims būtybėms sunaudojo 70 metrų skirtingo storio vielos. Gamyba vyko du mėnesius požeminiame garaže Eigulių mikrorajone.

„Kadangi žvėrys dideli, pvz., vien bazilisko uodega tęsiasi 9 metrus, pilvo skersmuo – 4 metrai, aukštis – 2 metrai, garaže neišsitekau, tad teko išeiti į požeminio garažo koridorių ir darbuotis ten. Be to, tvora vis kabindavosi į drabužius, vos išlanksčius – vėl susisukdavo, neatlaikydavo net svarsčiai, kūjai, tad teko gerokai pasistengti“, – apie gamybos procesą pasakojo A. Volkova ir pridūrė: „Mėgstu iššūkius!“
D. Beniulis skulptūras gamino iš polistireno, dekoratyviai papuošė, nudažė dažais.

Cerberis./ V. Babrės nuotr.

Nukelti į mitus

Menininkai įsitikinę, kad mitinių žvėrių skulptūros abejingų nepaliks.

„Kurdamas skulptūras stengiausi įpinti truputį ironijos, kad jos atrodytų kaip žaisliukai, bet tuo pačiu ir turinčios super galių“, – teigė D. Beniulis.

Menininkė A. Volkova neabejoja, kad skulptūros suteiks gerų emocijų kauniečiams ir miesto svečiams.

„Tikiu, kad ir suaugusieji prisimins pasakas, legendas, mitus, o eidami pro būtybes galės apie juos papasakoti savo vaikams. Norisi, kad Kauno „žvėriukai“ pradžiugintų, ypač šiuo sunkiu metu“, – sakė menininkė A. Volkova.

Paroda „Kauno žvėries brolija“ veiks sausio 22-kovo 1 d. Specialiai, tik vieną sekmadienį per metus – sausio 23 dieną ji irgi bus atidaryta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA