Pažvelgė į paauglių problemas per pandemiją: vienatvė, depresija, svaigalai | Kas vyksta Kaune

Pažvelgė į paauglių problemas per pandemiją: vienatvė, depresija, svaigalai

Studentai projekte atspindėjo paauglių problemas per pandemiją./ E. A. Barauskaitės nuotr.

Kaip pandemija pakeitė paauglių kasdienybę? Į šį klausimą bandė atsakyti Kauno kolegijos studentė Kotryna Kašėtaitė su komanda, fotografijų cikle nusprendusi atvaizduoti šių dienų paauglių realijas.

Idėja sukurti nuotraukų ciklą „Mados fotografija. Estetika per neestetiškumą” apie šių dienų paauglių aktualijas K. Kašėtaitei kilo per mados fotografijos raidos paskaitą, kurios metu studentai gavo užduotį aktualizuoti šių laikų problemas.

„Norėjau pavaizduoti kaip pandemiją išgyvena paaugliai. Vienišumas, beprasmybės jausmas, liūdesys, alkoholis, cigaretės, narkotikai – juos lydinti kasdienybė. Nuotolinis mokymas, ilgas sėdėjimas namuose prisideda prie to, kad depresija, panikos priepuoliai ir kitos panašios problemos tik dar labiau išryškėja”, – sakė Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto įvaizdžio dizaino programos II kurso studentė K. Kašėtaitė. Ji pridūrė, kad projekte siekė pavaizduoti ir vis dar įtakos turintį sovietų sąjungos režimą, kuris persismelkia paaugliams akcentuojant, kad „visi vienodi – visi lygūs“.

Studentų projektas, siekiantis atspindėti paauglių kasdienybę per pandemiją. Nuotraukos darytos sovietiniame bute ir laiptinėje./ E. A. Barauskaitės nuotr.

Nuotraukose vaizduojamas moksleivės (modelis Karina Slabadaitė) gyvenimas viename sovietiniame Dainavos daugiabutyje. Mergina gyvena viena, ji priversta savimi pasirūpinti, prižiūrėti tėvų paliktus namus.

Stengdamasi numalšinti desperacines mintis apie depresiją, panikos atakas, smurtą, ji rengia vakarėlius savo namuose. Vakarėliuose gausu narkotikų, alkoholio, kuris tik dar labiau sustiprina jos psichologines problemas. Nuotraukose vaizduojama, kad mergina nori išreikšti savo jausmus, būti išklausyta, bet aplinka jos nesiklauso, priešingai, tik dar labiau slegia ir kankina.

Pasak idėjos autorės, nuotraukų ciklu siekiama, kad švietimo sistema ir visuomenė atkreiptų dėmesį į paauglių problemas ir į jas reaguotų.

„Siekiu, kad visuomenė įsižiūrėtų į nuotraukas ir pamatytų kaip jaunas žmogus jaučiasi būdamas vienas ir neturėdamas patikimos atramos. Jis turi daug problemų, tačiau privalo užsidėti kaukę ir vaidinti, kad jam viskas yra gerai“, – atkreipė dėmesį K. Kašėtaitė.

Kaip visuomenė turėtų reaguoti į šias problemas?

Anot pašnekovės – kiekvienas iš mūsų turėtų būti supratingesni.

„Būtų žymiai lengviau, jeigu žmonės būtų tolerantiškesni, padėtų vienas kitam ir skatintų paklydusiuosius kreiptis pagalbos į įstaigas, gydytojus, psichologus ir pan. (…) Reaguoti turėtų kiekvienas žmogus, nes tai liečia mus visus. Niekada nežinai, kada problemos gali pasibelsti į tavo duris. Kuo daugiau žmonių prisijungia – tuo problema tampa mažesnė“, – įsitikinusi K. Kašėtaitė.

Kur kreiptis emocinės (psichologinės) pagalbos

Emocinės pagalbos tarnyba Kontaktai
„Jaunimo linija“ 8 800 28888
(visą parą)
www.jaunimolinija.lt
„Vaikų linija“ 116 111
Kasdien 11:00 - 23:00
www.vaikulinija.lt
„Linija Doverija“
paaugliams ir jaunimui
(parama teikiama rusų kalba)
8 800 77277
II - VI 16:00 - 20:00
(išskyrus valstybės švenčių dienas)
„Pagalbos linija moterims“ 8 800 66366
(visą parą)
pagalba@moteriai.lt
„Vilties linija“ suaugusiems 116 123
(visą parą)
www.viltieslinija.lt
vilties.linija@gmail.com
​„Tu ne vienas“ pagalbos linija www.tunevienas.lt
„Sidabrinė linija“
draugystė, bendravimas ir pagalba telefonu garbaus amžiaus žmonėms
8 800 80020
Darbo dienomis 8:00 - 20:00
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt
Krizinio nėštumo centras
Nemokama pagalba teikiama gyvai, telefonu, internetu. Priklausomai nuo pagalbos poreikio, pagalbą teikia šie specialistai: psichologai, teisininkai, socialiniai darbuotojai, ginekologai, dulos, žindymo specialistės.
Pagalba galima visoje Lietuvoje.
+370 603 57912
Darbo dienomis 09:00 - 17:00
www.neplanuotasnestumas.lt
pagalba@neplanuotasnestumas.lt
Krizių įveikimo centras
Skubi, nemokama ir anonimiška psichologinė pagalba išgyvenantiems psichologinę krizę.
+370 640 51555
Darbo dienomis 16:00 - 20:00
Šeštadieniais 12:00 - 16:00
www.krizesiveikimas.lt
info@krizesiveikimas.lt
Facebook Messenger
Skype susirašinėjimas
Skype skambutis
Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda
Nemokama pagalba organizacijoms ir šeimoms, įvykus kriziniams atvejams (po savižudybės, žmogaus mirties, dingimo, avarijų ir t.t.). Konsultuoja įmonių vadovybes gyvai ar nuotoliu.
1815
kriziukomanda.lt
Programėlė „Pagalba Sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informaciją, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA