Siauroje gatvelėje – didmiesčio eismas, o tarp automobilių nardo vaikai | Kas vyksta Kaune

Siauroje gatvelėje – didmiesčio eismas, o tarp automobilių nardo vaikai

Dukart per dieną, o ypač – rytais kai kurių Kauno mokyklų prieigos virsta dūzgiančiu aviliu. Vaikų balsai maišosi su uždaromų durelių trinksėjimu ir darban skubančių tėvų autotransporto variklių gausmu. Tik jei mokaisi kokioje įmantraus vardo privačioje įstaigoje, tave pasiims su „Porsche“, į kurį galbūt galėsi įlipti nuo šaligatvio, o jei lankai gilios istorijos mokyklą Vilijampolėje, lipsi į „Opelį“ ir džiaugsiesi jį pasiekęs sausas. Vis dėlto lygybė yra – atgaivinančios išmetamųjų dujų inhaliacijos garantuotos visiems.

Nesaugia gatve kulniuoja kasdien

Žiniasklaida nebuvo pirma Kauno Veršvų gimnaziją lankančio antroko mamos stotelė. Moteris apie Inkaro gatvės situaciją kalbėjo su mokyklos direktoriumi ir Vilijampolės seniūnu, rašė savivaldybei, su kuria dialogo užmegzti nepavyko, bet reikalai nepajudėjo.

„Gatvė labai nesaugi – nėra šaligatvių, perėjų. Ypač pavojinga situacija po lietaus. Pakraščiuose sustatyti automobiliai – vaikams tenka eiti gatve, palijus susidaro didelės balos ir vaikai jau keliauja gatvės viduriu“, – sakė moteris, pasidalijusi vaizdo medžiaga iš Inkaro gatvės.

Pasak mamos, eismas intensyvus, nes tuo metu tėvai veža savo vaikus į mokyklą, automobiliais užstatydami gatvės pakraščius. Moteris teigė pernai kalbėjusi su gimnazijos direktoriumi, mikrorajono seniūnu – abu problemą esą pripažįsta, bando spręsti, tačiau susiduria su savivaldybės abejingumu.

Tvarko ne ten kur reikia?

„Pati esu rašiusi Aloyzui Pakalniškiui (Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas – aut. past.) du laiškus – atsakymo jokio… Vilijampolės seniūnui pernai apie tai taip pat rašiau, kalbėjome ir telefonu, bet jis irgi bejėgis prieš savivaldybę“, – nupasakojo kaunietė, prašiusi padėti spręsti šią problemą.

Moteris į Vilijampolę atsikraustė ne per seniausiai. Kiek ji pastebėjo, šiais metais tvarkomas Raudondvario plentas, šaligatviai klojami trinkelėmis, bet į Inkaro gatvelę darbininkai „užsuko tik tam, kad paliktų savo automobilius ir sunkvežimius“.

Sudėtingiausia, pažymėjo mama, rytais, kai viešuoju transportu atvykusių vaikų būrys išlipa iš autobusų ir daugybė moksleivių nardo tarp automobilių kaip kokiame Delio centre. Kol vaikams vyksta pamokos eismas visiškai nurimsta.

Ragina vežti į mokyklos kiemą

Kauno Veršvų gimnazijos direktorius Žilvinas Damijonaitis „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad su savivaldybe šis klausimas buvo aptartas, tačiau Inkaro gatvė yra gana nuošali, o tuomet vaikų čia mokėsi mažiau, tad ir didelės problemos esą nebuvo.

„Dabar, kai vaikų daugiau, kyla sunkumų. Tikiuosi, ateis eilė ir šiai gatvei. Nėra taip, kad baksteli pirštu ir viskas tuoj pat susitvarko. Kita problema – gatvė galinė ir įprastai ten intensyvaus eismo nėra, jį sudaro patys tėvai, atvežantys savo vaikus, grūdasi, kad išleistų kuo arčiau. Yra mokyklos kiemas, tėvų prašiau, kad vaikus vežtų tiesiai ten, kur yra galimybė moksleivius išlaipinti gana saugiai“, – belaukiant savivaldybės malonės siūlė Ž. Damijonaitis.

Jis patikslino Veršvų gimnaziją veikiant trijuose padaliniuose, išsidėsčiusiuose atokiau vienas nuo kito: Mūšos g. 6, Inkaro g. 9A ir Romainių g. 28. Inkaro gatvės pastate mokosi netoli 300 vaikų, kurių, direktoriaus manymu, apie trečdalį tėvai atveža savo automobiliais.

„Srautas susidaro, šaligatvių ten galbūt reiktų, nors gatvė tokiu atveju itin susiaurėtų. Yra diskutuota, tačiau, kaip suprantu, ateis tam eilė. Problema išsprendžiama tėvų sąmoningumu – jeigu tėvai važiuos į mokyklos vidinį kiemą ir paleis savo vaiką nurodytoje vietoje, bėdų nebus“, – tikino Ž. Damijonaitis.

Planų Inkaro gatvei nėra

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A. Pakalniškis „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad pabaigę esminius darbus pagrindinėse susisiekimo arterijose, kelininkai palengva keliasi į atokesnes vietas, kurioms taip pat reikalingas remontas. Visgi paprastai prioritetas yra skiriamas jungiamosioms gatvėms, kur važiuoja viešasis transportas, yra stotelės, didelis eismo intensyvumas.

„Tačiau tai nereiškia, kad kitos gatvės lieka užmarštyje. Šiais metais pokyčių sulaukė Kauno pilies žiedas ir šalia esančios arterijos, Taikos ir Europos prospektai. Taip pat tvarkomos P. Kalpoko, Rimvydo ir Rytų gatvės.

Darbai vyksta ir jūsų paminėtame Raudondvario plente, kuriame šaligatviai buvo tikrai ne pačios geriausios būklės. Po remonto tiek moksleiviams, tiek kitiems gyventojams bus itin patogu naudotis atnaujintais pėsčiųjų ir dviračių takais, kurie veda ir į Inkaro gatvę Jeigu leis oro sąlygos, darbus Raudondvario plente tikimasi užbaigti dar šiais metais“, – viščiukus, kurie menkai terūpi per balas šokinėjantiems vaikams, skaičiavo A. Pakalniškis.

Galiausiai pridūręs, kad artimiausiu metu atnaujinti pačią Inkaro gatvę nėra numatyta. Gatvių remontą Kaune finansuoja ne tik savivaldybė, bet ir Lietuvos automobilių kelių direkcija. Ar įmanoma valstybės lėšomis, kokiais nors kitais ištekliais sutvarkyti Inkaro gatvę? Pirmiausia, anot A. Pakalniškio, reikia įvertinti, koks yra gatvės plotis ir ar čia fiziškai įmanoma įrengti šaligatvį.

„Planuojama, kad jau kitąmet ilgai lauktas veiksmas prasidės Romainių gatvėje. Prieš važiuojamosios dalies atnaujinimą pokyčių sulauks požeminės komunikacijos – ruošiamasi kloti naują lietaus tinklą, į kurį susijungs visos kitos aplinkinės gatvės“, – dar vieną gerą žinią paskelbė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Bent Romainiuose esantį Veršvų gimnazijos padalinį mokiniai galbūt pasieks saugiau. Žinoma, tie, kuriems pavyks čia užsirašyti. O daugeliui kitų tėvai toliau dirbs taksistais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA