Specialiai iš Vašingtono: G. Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi | Kas vyksta Kaune

Specialiai iš Vašingtono: G. Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi

Specialiai portalui „Kas vyksta Kaune“ iš Vašingtono žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė 2021/09/16 00:31

Trečiadienio popietę Vašingtono laiku Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, kurio pradžioje vykusį kelių minučių pasisakymą pasaulio žiniasklaidai fiksavo ir portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistė, trečiadienį parengusi specialų reportažą iš JAV Valstybės departamento rūmų. 

Užsitikrino JAV paramą

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu susitikęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pokalbio metu daugiausiai dėmesio skyrė saugumui regione ir demokratijos iššūkiams, kuriuos kelia autokratiniai režimai, aptarti.

„Pastaruosius dešimtmečius Vakarų pasaulis gyveno supratimu, kad susitarimai ir demokratinės taisyklės yra stabilios ateities pagrindas ir garantas. Šiuo metu šis suvokimas yra išbandomas, ir tai daro ne vienas, o net keli autokratiniai režimai. Saugumo situacija mūsų regione, švelniai tariant, negerėja. Vašingtone išgirdome labai aiškų supratimą ir patikinimą – turime tvirtą JAV politinę paramą dėl visų Lietuvai kylančių grėsmių. Nedemokratinių režimų akibrokštai transatlantinę partnerystę tik sustiprins“, – po susitikimo sakė ministras G. Landsbergis. Pasak ministro, Lietuva jaučia tvirtą JAV palaikymą prieš visas išorines provokacijas.

„Simboliška, kad Valstybės sekretorius mus priėmė Tarptautinę demokratijos dieną ir kad susitikimo metu buvo paskelbta apie Baltarusijos reikalų skyriaus įkūrimą JAV ambasadoje Vilniuje, kuriame bus sutelktos JAV pastangos siekti demokratinių pokyčių Baltarusijoje. Tai irgi ženklas, kad Lietuvos indėlis, kovojant už vertybėmis grįstą valstybių bendradarbiavimą, Vašingtone yra vertinamas“, – sakė ministras G. Landsbergis.

Su JAV valstybės sekretoriumi ministras aptarė aktualiausius bendradarbiavimo klausimus bei galimybes – plėsti bei gilinti bendradarbiavimą, stiprinant saugumą, pirmiausia užtikrinant JAV pajėgų buvimą Lietuvoje ir rengiant bendrą atsaką prieš hibridines grėsmes, paramos demokratiniams procesams regione bei pasaulyje didinimą. Taip pat kalbėtasi apie galimybes sustiprinti abipusiai naudingus ekonominius ryšius, ypač atveriant JAV rinką lietuviškoms prekėms ir vystant bendrus investicinius projektus.

Ministras padėkojo A. Blinkenui už nuoseklią JAV paramą Lietuvos laisvės siekiams iki Nepriklausomybės atkūrimo ir už indėlį stiprinant Lietuvos ir viso regiono saugumą.

Lankėsi Senate

Vizitus JAV užsienio reikalų ministras G. Landsbergis pradėjo rugsėjo 14 dieną susitikimais JAV Kongrese, kurių metu pokalbiuose su Senato ir Atstovų rūmų nariais aptarė transatlantinių ryšių stiprinimo, dvišalio ekonominio bendradarbiavimo, regioninio bei globalaus saugumo klausimus, įskaitant Baltarusijos režimo bandymus instrumentalizuoti migraciją, Kinijos spaudimą dėl Lietuvos sprendimo stiprinti ekonominius ryšius su Taivanu, o taip pat situaciją Ukrainoje, Kuboje, Venesueloje.

Susitikime su Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininku Baltijos laisvės grupės nariu Robertu Menendezu ministras G. Landsbergis padėkojo už JAV indėlį į Lietuvos ir regiono saugumą, paramą demokratiniams procesams regione.

Susitikime ministras išgirdo JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininko tvirtą paramą principingai, vertybėmis grįstai Lietuvos užsienio politikai – teikiant paramą persekiojamiems Baltarusijos ir Rusijos pilietinės visuomenės atstovams, laikantis principingos pozicijos dėl politinių procesų Venesueloje, Kuboje, vystant ekonominius santykius su Taivanu.

Vizito metu taip pat numatyti susitikimai su Baltųjų rūmų pareigūnais, analitinio centro „Atlantic Council“ bendruomene, dalyvavimas analitinių centrų „The German Marshall Fund“ ir CEPA („The Center for European Policy Analysis“) renginiuose. Taip pat planuojamas Lietuvos delegacijos susitikimas su Lietuvoje investuojančių JAV verslo kompanijų bei vietos lietuvių bendruomenės atstovais.

Susitikimo simbolis – Demokratijos diena

Užsienio reikalų ministro ir JAV Valstybės sekretoriaus susitikimas „akis į akį“ truko apie 45 minutes, prieš tai į JAV Valstybės departamentą Vašingtone atvykęs G. Landsbergis pasirašė svečių knygoje ir kartu su A. Blinkenu sudalyvavo vadinamame „camera spray“ formato 10 minučių pasirodyme žiniasklaidai, kurio metu žurnalistai iš tarptautinių pasaulio žiniasklaidos priemonių ir naujienų agentūrų turėjo galimybę padaryti nuotraukų ir video įrašus, kaip būsimo dvišalio susitikimo dalyviai pasako keletą svarbiausių frazių, su kuriomis pradės abiems šalims svarbų pokalbį.

G. Landsbergis su A. Blinkenu / JAV Valstybės departamento nuotr.

Vėliau susitikimas vyksta už uždarų durų. Kaip savo pasisakyme paminėjo G. Landsbergis, simboliška, kad šis sutikimas įvyko Tarptautinę demokratijos dieną, o salėje, kurioje vyko trumpas susitikimas su žiniasklaida buvo girdėti garsai iš lauke prie JAV valstybės departamento vykusio mitingo. Tiesa, mitingas buvo taikus, susirinkusieji iš esmės dėkojo už Amerikos paramą persekiojamiems Tigrėjaus žmonėms vidinių neramumų krečiamoje Etiopijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA